Sari direct la conținut

Taranii vor trebui sa-si raporteze tuica si rachiurile la Finante

Flacara Iasiului

Obiceiurile taranilor vor trebui sa se europenizeze, cu voie sau fara voie. Incepand din acest an, guvernantii au decis ca trebuie sa stie cu orice pret cata bautura este produsa in mediul rural.

Satenii vor fi nevoiti sa dea socoteala la Finante de fiecare cazan de facut tuica sau rachiu pe care il au in curte.

Tot omul gospodar care pana acum isi producea singur taria este obligat sa se inregistreze la Administratia Finantelor Publice. Nu conteaza cantitatea pe care mai apoi o va imparti cu vecinul, rudele sau cu oaspetii ce-i pica la ceas de zi sau de noapte in curte.

„Nu este vorba de nici o taxa platita de cel care inregistreaza la noi pentru a produce si consuma in propria gospodarie tuica, vinuri sau rachiuri. Vrem sa stim insa cata bautura se produce la sat si nu sa ne ghidam dupa aproximari, cum s-a intamplat pana acum”, declara Victorel Lupu, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi (DGFPJ).

Cazanele, apanajul patronilor

Platitori de taxe si impozite vor fi taranii care vor vrea sa-si vanda taria.

In acest caz, sateanul respectiv are nevoie sa bata la usile Registrului Comertului pentru a-si infiinta o societate comerciala.

Prin intermediul acesteia, taranii vor face afaceri doar cu marile firme producatoare de bauturi alcoolice autorizate de Ministerul Finantelor Publice.

Denumirea acestora s-a schimbat in acest an, noua titulatura fiind cea de antrepozit fiscal.

Pana acum au fost aprobate zece cereri de infiintare a antrepozitelor fiscale. Cea mai mare parte a autorizarilor provin din randul firmelor producatoare de vinuri.

Obiceiul de a bea la „botul calului” va disparea, spera guvernantii.

Acestia au interzis comercializarea tuicii si a rachiurilor de fructe in magazinele cu amanuntul, sub alta forma decat cea imbuteliata si marcata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro