Sari direct la conținut

Tăriceanu: ALDE nu poate vota moțiunea care să împiedice aplicarea alegerii primarilor în 2 tururi / Ciolacu: ALDE și PMP, vechile soluții imorale

HotNews.ro
Calin Popescu Tariceanu, Foto: Agerpres
Calin Popescu Tariceanu, Foto: Agerpres

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, că ALDE nu poate vota pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban anunțată de PSD, deoarece partidul pe care îl conduce nu poate susține un demers care să împiedice revenirea la alegerea primarilor în două tururi, scrie Mediafax.

„Nu, noi am spus că susținem alegerea primarilor în două tururi, am cerut-o. Deci nu pot să votez, partidul meu și cu mine, nu putem să votăm o moțiune care să împiedice trecerea la alegerea primarilor în două tururi. De aceea nu ne asociem acestei moțiuni de cenzură. Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moțiunea de cenzură are foarte multe șanse să treacă și alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”, a declarat Tăriceanu, întrebat joi seară la TVR 1 cum comentează faptul că Marcel Ciolacu a spus că ALDE reprezintă „soluția imorală” în contextul moțiunii, partid căruia îi e frică de alegerile anticipate.

Chestionat de ce Executivul a ales varianta asumării responsabilității pe alegerea primarilor în două tururi și nu cea a OUG, liderul ALDE a spus că în a doua variantă Klaus Iohannis nu îl mai putea numi premier pe Ludovic Orban.

„Foarte simplu. Vor să provoace. PNL nu avea interesul să provoace alegerile anticipate prin demisia Guvernului Orban, pentru că atunci președintele era obligat să numească un alt premier, din rândul membrilor Guvernului. Deci dl premier Orban ar fi trecut pe margine. Ca să evite această situație, au mers pe această formulă a asumării răspunderii, care are și avantajul că provoacă PSD la depunerea unei moțiuni de cenzură”, a explicat Tăriceanu.

El a atras atenția că „Parlamentul este o instituție care nu e chiar așa de ușor de manevrat”.

„Eu văd posibilitatea unor defecțiuni și într-o parte și într-alta. La PNL eu văd parlamentari care nu sunt încântați cu ideea alegerilor anticipate”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Marcel Ciolacu a lansat, joi seara, un atac la adresa liderilor PMP și ALDE. Liderul interimar al PSD a apreciat că aceste formațiuni, „mici și nesemnificative”, reprezintă „vechile soluții imorale”.

„Am văzut și reacția ALDE și PMP, a celor două partide mici și nesemnificative în sondaje, cu o frică extraordinară de alegeri anticipate. Niște soluții imorale. Vechile soluții imorale. Nu poți să stai trei ani și jumătate la guvernare… (…) Nu am jignit pe nimeni. Vom vedea dacă trece moțiunea, după trecerea moțiunii, că noi credem că o să treacă moțiunea de cenzură, președintele României trebuie să cheme partidele la consultări și pentru crearea noii majorități”, a declarat Marcel Ciolacu la TVR 1.

„Nu ne e teamă nici de anticipate, nici de alegerea primarilor în două tururi”, a adăugat Ciolacu.

Executivul a luat decizia, în ședința de guvern de joi, de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a anunțat premierul Ludovic Orban. PSD va depune moțiune de cenzură din cauza acestei acțiuni a Guvernului, demersul fiind susținut și de UDMR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro