Sari direct la conținut

Tariceanu, la RFI: Daca Basescu va castiga, nu trebuie lasat sa forteze dizolvarea Parlamentului

RFI Romania

Daca viitorul presedinte va fi tot Traian Basescu, el nu trebuie lasat sa dizolve Parlamentul. Iata ce spune la RFI fostul prim-ministru liberal Calin Popescu Tariceanu. El crede ca, asa cum s-a intamplat si in alte tari, seful statului trebuie sa desemneze un premier de alta culoare politica, atata timp cat exista o majoritate parlamentara.

„Eu am sa propun saptamana aceasta colegilor mei din PNL si am sa propun si Partidului Social Democrat sa intreprindem o serie de demersuri pe langa partidele cu care suntem afiliati pe langa marile familii politice europene, sa intreprindem un demers prin care sa le aducem la cunostinta incalcarea grava a regulilor constitutionale si democratice din Romania de catre actualul presedinte, pentru ca eu cred ca suntem absolut un caz unic”, declara Calin Popescu Tariceanu.

„Am facut zilele trecute o referire la ceea ce s-a intamplat in Franta in doua randuri, cand a existat coabitare, atat intre Mitterand si premierul Chirac si apoi, la randul lui, Chirac a fost obligat sa desemneze un premier din partea stangii, cand alegerile au fost castigate de partidul de cealalta culoare si nu s-a intamplat absolut nimic. La noi, Basescu forteaza sa impuna un premier din partea propriului partid, in pofida faptului ca majoritatea se afla in alta parte. Lucrurile acestea nu trebuie sa ramana nesanctionate”, continua seful grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor.

„Acest demers al nostru cred ca se va materializa printr-o sanctiune de atitudine din partea tarilor europene, la nivelul Uniunii Europene, in primul rand, la adresa actualului presedinte, adica aceste lucruri, daca electoratul roman le tolereaza, eu cred ca in strainatate aceste lucruri nu sunt tolerate”, apreciaza Calin Popescu Tariceanu.

Fostul premier spera sa nu se ajunga la alegeri anticipate: „Alegerile anticipate – daca se vor organiza – nu vor aduce nimic nou in ceea ce inseamna pe fond structura politica a viitorului Parlament, insa eu cred ca presedintele viitor – mergand pe ipoteza ca ar fi tot Basescu – el nu trebuie lasat sa forteze dizolvarea Parlamentului, pentru ca Romania nu este o republica fost-sovietica, in care presedintele dispune tot ce vrea el si domneste. Nu, exista in democratiile moderne acest concept de impartire a puterii intre institutiile statului, iar presedintele nu poate sa functioneze intr-o republica parlamentara, precum un monarh intr-o monarhie absoluta si sa dispuna de tot ce vrea el”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro