Sari direct la conținut

Tariceanu si lupu’ (de Ioana Lupea)

Evenimentul Zilei

Apararea lui Calin Popescu-Tariceanu il intareste pe Traian Basescu mai mult decat remanierea ministrilor implicati in scandaluri publice.

Daca si prinsi cu caltabosul in sac arunca vina pe seful statului, atunci ce credibilitate vor mai avea liberalii cand vor semnala greseli poate reale? Intreaga retorica a dezvinovatirii practicata de PNL dupa episodul Remes va face ca orice critica politica la adresa presedintelui sa fie supectata de-acum inainte ca o incercare de a acoperi coruptia, imoralitatea sau incompetenta aceluia care o

emite. Cine-l mai crede pe Petrica dupa ce a strigat degeaba „lupul”?

Acuzatiile de politie politica impartite prea generos sefului statului si DNA de Calin Popescu-Tariceanu – chiar presupunand ca au un sambure de adevar – sunt gloante oarbe dupa ce romanii au vizionat cu greata filmul spagii. Scandalul „Remes” i-ar face, ca pe americani post 11 septembrie, sa accepte si incalcarea unor reguli ale statului de drept doar pentru a scapa de corupti.

E doar o ipoteza, dar am auzit prea des in jurul meu exprimata o anumita toleranta fata de practici la limita legii in lupta anticoruptie; din satietate fata de furtul cotidian, arogant si nepedepsit si nu din apetenta pentru vreo forma de autoritarism. Intreaga dezbatere despre scurgerea probelor sau prezumtia de nevinovatie este, in aceste conditii, egala cu zero.

Oamenilor li s-au impregnat in creier imaginile de neuitat cu plicul, tuica, caltabosii si carnatii si nicio teorie tariceana despre „derapajul de la democratie” nu le poate sterge. Pe Decebal Remes l-am vazut primind mita, pe Traian Basescu nu l-a vazut sau auzit nimeni solicitand DNA sa-i ancheteze pe liberali.

PNL si-a zdrobit singur degetele in poarta Palatului Cotroceni refuzand remanierea. Dupa ce s-a vaietat public ca guvernul PNL este o victima inocenta a lui Traian Basescu, Tariceanu s-a gandit probabil ca ar fi picat prost sa-si asume responsabilitatea pentru ministrii suspectati de coruptie, Remes, Pacuraru si Chiuariu, sau pur si simplu incompetenti, cum e Cristian Adomnitei.

Dar remanierea acestora, acceptand propunerea grupului Orban-Antonescu-Norica Nicolai, ar fi fost in favoarea partidului, chiar daca guvernul ar fi iesit mai sifonat. Dosarele „Remes”, „Chiuariu” si „Pacuraru” au lovit in ce era mai drag liberalilor, guvernarea, planul fiind ca PNL sa culeaga electoral roadele acesteia.

Un guvern din care fac parte demnitari suspectati de coruptie sau criticati pentru incompetenta nu le va mai fi de niciun folos, ca imagine, liberalilor. Remanierea ne-ar fi aratat ca PNL nu are complexe fata de Traian Basescu, ca poate fi un partid responsabil, puternic si european, care respecta justitia si pe alegatori.

Tariceanu a sacrificat imaginea partidului pentru a mentine in guvern cativa ministri contestati inclusiv de liberali. Si a ratat ieri o ocazie rara. Aceea de a zdruncina convingerea multora ca tot ceea ce i se impotriveste lui Traian Basescu in politica romaneasca este corupt si imoral. Remanierea ar fi fost o dovada de buna-credinta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro