Sari direct la conținut

Tarile UE ridica vocea in problema imigratiei

HotNews.ro

Din ce in ce mai multe tari din Uniunea Europena sunt hotarate sa tina imigratia sub control prin orice mijloace, declarindu-se ingrijorate ca sistemele nationale de asigurare a serviciilor medicale si de educatie nu vor face fata afluxului de imigranti est-europeni si nord-africani.

Astfel, opt sefi de stat si de guvern din Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Franta, Cipru, Malta si Slovenia cer Uniunii Europene un angajament comun din partea tarilor de origine, a celor de tranzit si a celor de destinatie a imigrantilor pentru a face fata numarului mare de imigranti clandestini.

Cei opt sefi de stat si de guvern din tarile din Europa de Sud au adresat luni o scrisoare presedintiei UE, in care se arata ca „problema trebuie abordata la nivel european, in termeni de ajutor financiar si desfasurare a resurselor”.

Tot luni, oficiali irlandezi au indicat ca este posibil ca dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE sa nu extinda politica „usilor deschise” aplicata in cazul muncitorilor din noile state membre ale Uniunii.

Vicepremierul Michael McDowell a declarat presei irlandeze ca tara sa trebuie sa fie atenta la propriile interese sociale si economice in ceea ce priveste acordarea unor noi permise de munca. McDowell a mai precizat ca decizia autoritatilor de la Dublin va fi puternic influentata de ceea ce se va intampla in Marea Britanie.

In data de 10 august, ministrul britanic al Imigrarii, Liam Byrne a declarat ca intentioneaza sa ceara UE o derogare de la regula liberei circulatii in spatiul comunitar astfel incat guvernul britanic sa adopte o serie de legi care sa contracareze un eventual flux masiv de imigranti.

Potrivit unui raport guvernametal ajuns la presa din Anglia, este de asteptat ca in 2007, peste 45 de mii de imigranti din Romania si Bulgaria vor ajunge, legal sau nu, in Marea Britanie.

La sfarsitul lunii iulie un alt raport guvernamental atragea atentia ca, in 2007, fluxurile de imigranti est-europeni ar putea arunca Marea Britanie in haos. Principalele sectoare ce ar putea fi serios afecate sunt cel educational si cel al asistentei sociale.

In urma primului val de aderare din 2004 cand opt tari est-europene au aderat la Uniunea Europeana, Marea Britanie s-a confruntat cu un val de imigranti fara precedent, fapt ce a dus la suprapopularea unor centre urbane si mai ales la reducerea salariilor in profesiunile care nu necesita studii superioare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro