Sari direct la conținut

„Te iubesc, dar vreau să dormim separat”. Cât de sănătos este pentru relație somnul în camere diferite?

HotNews.ro
Sforăitul unuia dintre parteneri este un motiv frecvent pentru care cuplurile aleg să doarmă separat, Foto: Shutterstock
Sforăitul unuia dintre parteneri este un motiv frecvent pentru care cuplurile aleg să doarmă separat, Foto: Shutterstock

Când dormim separat apare riscul distanțării emoționale. Foto: Shutterstock

Să dormim alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, unul dintre ele fiind o mai bună conectare cu partenera/ul dacă ne gândim la îmbrățișări, la diminețile în care petrecem câteva momente împreună înainte să ne începem ziua sau chiar la ritualurile dinainte de culcare. Cum procedăm dacă avem un partener care sforăie, se agită în somn, preferă o altă temperatură în cameră sau are alt orar de somn? Este sănătos pentru relația noastră să dormim separat?

Cum ajungem să vrem să dormim separat?

Înainte să detaliem pro sau contra somnului separat, este important să luăm în considerare faptul că ambii parteneri trebuie să se simtă mulțumiți cu decizia luată și să nu existe situația în care unul cedează de dragul celuilalt, deși nevoia lui este diferită. În această ultimă situație, dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu.

Dormitul separat, cum spuneam, este motivat de disconfort în timpul somnului, cauzat de partener/ă, care duce la o insuficientă odihnă și irascibilitate acumulată. În cele din urmă, toate acestea vor fi vărsate asupra celuilalt, sursă a stresului nostru. Odihna este importantă, iar după această premisă, dormitul în paturi separate poate fi considerat că ar contribui pozitiv la mersul relației. Să nu înțelegem de aici că dacă dormim separat ne vom simți mai apropiați, ci doar că vom fi mai odihniți și, cel puțin în teorie, vom avea mai multe resurse de investit în relația de cuplu.

Unii dintre noi ajung în punctul în care iau în considerare ceea ce americanii numesc „sleep divorce”. Motivele încep cu nevoi diferite în privința luminii, temperaturii, sunetelor din dormitor și continuă cu sforăitul partenerului, somn agitat sau pur și simplu un alt program de somn. Ce motive sunt însă suficient de serioase pentru a ne gândi să dormim separat?

Motive pentru care vrem să dormim separat

Dacă ne gândim la temperatura din cameră, de regulă vor exista neînțelegeri între femei și bărbați, unele cercetări spunând că pentru femei temperatura optimă este de 25 de grade Celsius, iar pentru bărbați – cel mult 22.

De regulă, aceeași temperatură va fi simțită de femei mai rece decât o simt bărbații. Dimensiunile corporale și raportul dintre grăsime/masă musculară sunt, în mare parte, motivele pentru această discrepanță. Cum putem regla în cuplu această problemă? Putem negocia. Acesta nu este neapărat un motiv să ajungem să dormim separat, ci, mai degrabă, dacă nu ajungem la un acord, poate fi un semnal că avem dificultăți în a face compromisuri în care să ținem cont de nevoile amândurora.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro