Sari direct la conținut

Teamnet, grup fondat de Sebastian Ghita, va operationaliza, la inceputul lui 2017, primul centru de cercetare din tara, unde ar putea produce anual peste 100 de avioane fara pilot

HotNews.ro
Avionul fara pilot Hirrus UAV, Foto: TeamNet
Avionul fara pilot Hirrus UAV, Foto: TeamNet

Teamnet, grup fondat de Sebastian Ghita, a anuntat marti ca impreuna cu AFT Design, vor operationaliza, la inceputul anului 2017, primul centru din Romania de cercetare si productie in domeniul robotilor autonomi, situat in apropierea aerodromului Clinceni, in care se vor realiza intr-o prima etapa aeronave fara pilot, pentru urmatorii ani fiind planificata realizarea de sisteme terestre si navale. ‘Capacitatea de productie este proiectata pentru a livra peste 100 de avioane pe an, intr-un singur schimb.’, a precizat pentru HotNews.ro Bogdan Padiu, CEO-ul Teamnet.

  • „In prezent, suntem in curs de operationalizare a centrului de cercetare si productie de sisteme autonome, situat in aproprierea aerodromului Clinceni. Pe langa produse deja cunoscute precum Hirrus UAV si aeronava tactica Signus, vom avea posibilitatea de a dezvolta si alte tipuri de sisteme autonome aeriene, in colaborare cu partenerii nostri din domeniul aviatiei si roboticii, precum Airbus si BlueBird. De asemenea, pentru anul viitor, ne propunem extinderea retelei de parteneri de profil la nivel regional”, a declarat Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group.

In centrul de cercetare se vor realiza trei tipuri de roboti autonomi: aeronave fara pilot, intr-o prima etapa, urmand a fi planificata pentru urmatorii ani si realizarea de sisteme terestre si navale. Centrul va asigura dezvoltarea produselor de la stadiul de prototip si serie zero la productii de serie.

  • „Capacitatea de productie este proiectata pentru a livra peste 100 de avioane pe an, intr-un singur schimb. In functie de comenzi, ne putem adapta si extinde capacitatea pentru a produce 200 avioane Hirrus, alaturi de 10 avioane tactice ThunderB sau 4 avioane Signus pe an. In plus, putem produce cel putin 6 centre mobile de comanda si control pe an dotate cu capabilitati avansate de comunicatii, coordonare, sisteme geospatiale si interoperabile la standarde NATO.
  • Am agreat doua directii de cooperarea cu partenerii externi (Airbus, BlueBird): includerea Centrului de R&D in reteaua lor de furnizori si livrarea de tehnologie avansata care, adaptata sistemelor produse de noi, sa fie integrata si exportata din Romania in alte tari. Alte 5 noi parteneriate cu firme de renume in domeniul tehnologiei speciale sunt in proces de negocieri, astfel incat sa diversificam gama de produse realizate in acest centru”, a mai precizat pentru HotNews.ro Bogdan Padiu.

Potrivit informatiilor companiei, Hirrus UAV, realizat in colaborare cu AFT Design, este prima aeronava autonoma romaneasca 100%, utilizata de autoritati pe plan international. Teamnet a realizat pentru Ministerul Afacerilor Interne din Serbia un sistem informatic integrat bazat pe tehnologii UAV (Unmanned Aerial Vehicles), GIS (Geographic Information System) si centre mobile de comanda si control. Astfel, locuitorii din zonele de frontiera beneficiaza de o siguranta sporita prin imbunatatirea procedurilor si vitezei de raspuns in caz de inundatii, incendii sau alte dezastre naturale. Cea mai recenta misiune unde a zburat Hirrus a fost la inceputul lunii decembrie a.c., pentru a monitoriza incendiile din zona Staroj Planini.

  • „Ne propunem pentru anul viitor sa introducem facilitatile de R&D si produsele dezvoltate in acest centru in registrul unic al capacitatilor de productie in domeniul apararii, pentru echipamente UAV si pentru centre de comanda si control”, a adaugat Bogdan Padiu.

Conform informatiilor companiei, exista patru tipologii principale de UAV-uri:

– jucarii (avand ca particularitate zborul si dimensiunile reduse; acestea pot include senzori si camere)

– UAV-uri de consum (construite pentru a zbura in aer liber; acestea sunt pre-setate pentru a zbura, dar nu permit evolutia pe distante mari sau o autonomie necesara efectuarii de misiuni complexe),

– UAV-uri din gama Enterprise, precum Hirrus (destinat utilizarii in scop profesional, fie prin transmisie video sau prin colectare de imagini de inalta rezolutie etc.)

– UAV-uri militare.

Aeronavele fara pilot Enterprise au o capacitate de integrare de senzori cu o performanta mai mare fata de celelalte categorii (‘jucarii’ si ‘drone de consum’) si furnizeaza autonomie si stabilitate.

Teamnet precizeaza ca investeste anual 10% din cifra de afaceri in proiecte de cercetare si dezvoltare. Potrivit Gartner, in termeni de tendinte, sistemele autonome se afla in prezent in zona de ‘inovatie’, fiind estimat ca platoul de productivitate sa fie atins pana in 2020.

La nivel global, numarul aeronavelor fara pilot folosite de catre companii mari si foarte mari este estimat sa depaseasca 800.000 in anul 2021, de aproape opt ori mai mult comparativ cu nivelul acestui an, conform unui studiu realizat de Business Insider (BI) Intelligence. Conform aceluiasi raport BI, industria UAV va depasi 10 miliarde de euro in urmatorii cinci ani.

Teamnet a fost infiintata in 2001 de deputatul si omul de afaceri Sebastian Ghita, ca parte a grupului de firme Asesoft. Cofondator al Teamnet a fost si Bogdan Padiu, prieten cu Sebastian Ghita, care i-a preluat actiunile acestuia dupa ce acesta a intrat in politica. Momentan Bogdan Padiu detine pachetul majoritar de actiuni la Teamnet International.

  • Sebastian Ghita a anuntat in luna august a anului 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

Cu toate acestea, in vara anului trecut, procurorii DNA au extins urmarirea penala a lui Sebastian Ghita, sustinand ca acesta a folosit firme instrainate doar formal, pe care le-a detinut personal pana in 2012, cand a devenit deputat, pentru a rula banii obtinuti prin trafic de influenta sau pentru a disimula provenienta unor sume. Din postura de deputat, el ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.

Odata cu extinderea urmarii penale si dispunerea unor noi masuri si interdictii in cazul lui Sebastian Ghita, procurorii DNA au instituit si un sechestru pe pe sumele existente si pe cele ce urmeaza a fi incasate in conturile unor firme controlate de Ghita, printre care si Teamnet International.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat in data de 9 iulie 2015 contestatia Teamnet International cu privire la masurile asiguratorii instituite asupra companiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro