Sari direct la conținut

Tensiune maxima inaintea motiunii de cenzura. Cum arata in detaliu calculele USL si PDL. Sansele Guvernului Ungureanu, ezitarile lui Ponta si Iliescu

HotNews.ro

Dezbatere si votul pe motiunea de cenzura de vineri se anunta extrem de stransa si tensionata. Guvernul Ungureanu poate pica sau ramane in fucntie doar la cateva voturi diferenta. USL mentine suspansul in ceea ce priveste adoptarea motiunii de cenzura. Desi la nivel oficial Victor Ponta a declarat ca au 226 de voturi, liderii USL lasa de inteles ca in urma negocierilor au numarul necesar de voturi si au pregatit deja un guvern care sa-l inlocuiasca pe Ungureanu. In tabara Puterii, democrat liberalii declara ca sunt siguri ca motiunea va pica. In spatele usilor inchise, pedistii au facut calcule si au negociat cu independentii si minoritatile sa nu-si dea votul Opozitiei.

In ciuda declaratiilor USL are oficial, pe hartie 223 de parlamentari si promisiuni din partea a zece parlamentari. Potrivit surselor Hotnews.ro, USL ar avea teoretic, in urma negocierilor, sustinerea pentru inalturarea guvernului Ungureanu. „Avem pe hartie voturile necesare pentru a adopta motiunea, dar nu stim daca exista insa si vointa politica a lui Ponta pentru a intra la guvernare” a explicat un social democrat pentru Hotnews.ro.

Potrivit calculelor, in baza listei oficiale de parlamentari USL, PSD, PNL si PC detin in prezent pe hartie 223 de parlamentari. Lipseste deputatul PNL, Virgil Pop, care este arestat. La Senat, Opozita are 69 de voturi in timp ce la Camera 154 de deputati.

Daca luam in calcul promisiunile de vot, USL ar putea beneficia de trei voturi ale independentilor care au declarat ca vor vota pentru motiunea de cenzura (Mircea Giurgiu, Ioan Munteanu si Gheorghe Zoicas) si 2 voturi de la senatori UNPR (Cezar Magureanu si Corneliu Grosu). Daca il scadem pe deputatul aflat in arest si adaugam cei 5 parlamentari de mai sus, USL contabilizeaza in total 228 iar majoritatea necesara de 231 de parlamentari pentru inlaturarea Guvernului Ungureanu.

La acestea se adauga si deputatul PDL, Catalin Croitoru, care a anuntat ca va sustine motiunea de cenzura. De asemenea, cu sanse de convingere din partea USL mai sunt inca 2 deputati independenti: Daniel Oajdea si Oana Niculescu Mizil. Daca ar fi luati in calcul, USL ar inregistra voturile necesare pentru adoptarea motiunii.

Totodata, reprezentantii Minoritatilor au anuntat ca vor participa la votul pe motiunea de cenzura in ciuda deciziei Coalitiei ca parlamentarii Puterii sa ramana in banci. Liderul PSD, Victor Ponta i-a rugat pe reprezentantii Minoritatilor sa-si exercite votul indiferent care ar fi acela.

Sursele Hotnews.ro sustin ca participarea Minoritatilor la vot poate fi privita din doua perspective: „Daca o parte din parlamentarii Minoritatilor vor vota pentru Opozitie nu vor putea fi identificati iar USL va reusi sa inlature Guvernul. Totodata, exercitarea dreptului de vot al deputatilor minoritatilor poate ascunde eventualele tradari din partea parlamentarilor USL. De exemplu, USL detine oficial 223 de voturi, in urna se vor afla multe mai multe voturi datorita participarii deputatilor independenti, ai minoritatilor si cei ai PDL care au anuntat ca voteza. Sa zicem ca vor vota 240 de oameni, astfel din cele 223 de voturi sigure ale USL nimeni nu va putea sa faca diferenta daca s-a tradat din interiorul Opozitiei”, au explicat sursele citate.

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro ca USL are 225 de parlamentari si toti vor vota vineri motiunea de cenzura cu bilele la vedere, adaugand ca „este posibil sa o voteze si altii”. Ponta sustine ca „inlocuirea guvernului actual ar fi o solutie foarte buna si necesara”, dar evita sa spuna daca isi va asuma functia de prim-ministru in caz ca Guvernul Ungureanu pica. „Nu vorbim niciodata de pielea ursului din padure”, a explicat liderul PSD. El a mai spus ca USL sustine „o alta formula de guvernare, cu greu pot fi anticipate. Probabil ca vor fi la termen in luna noiembrie”

  • Adrian Nastase: „Dacă va trece motiunea, în mod evident, USL va deveni din spectator participant, intră pe teren. Dacă nu ar trece, ceea ce, sigur, se poate întâmpla, teoretic, atunci, datorită schimbării de configuraţie din Parlament, posibilitatea noastră de a interveni în ceea ce priveşte legislaţia, anumite decizii care se iau în Parlament, va fi mai mare. Din toate punctele de vedere, aceste aspecte preliminare, inclusiv modificarea componenţei grupurilor politice, contează foarte mult(…) Eu cred că sunt şanse ca Traian Basescu sa-l nominalizeze pe Ponta premier. Ar fi o mişcare de şah (…) Din punct de vedere mai complex, o astfel de mişcare ar putea fi mai spectaculoasă şi este genul de decizie pe care el o poate lua”. (Mediafax)
  • Ion Iliescu: „Vad ca unii il imping din spate pe Victor Ponta sa faca acest pas. Eu cred ca ar fi un pas gresit. Nu este nevoie de asa ceva. Nu vreau sa judec pe nimeni, dar mi se par necugetate asemenea pareri”.(Gandul)
  • Crin Antonescu: „Cred că este moţiunea de cenzură cu cele mai mari şanse de reuşită, în acelaşi timp nu pot garanta şi nu cred că poate garanta nimeni vreun rezultat sau altul. Rămâne să vedem, e chiar cu suspans”.(Agerpres)

In tabara Puterii, toti democrat liberalii declara la unison ca „motiunea nu trece”.

  • Vasile Blaga a declarat, joi pentru Hotnews.ro, ca este convins ca Opozitia nu are suficiente voturi pentru a trece motiunea de cenzura. „Partidul este mobilizat si coalitia este mobilizata. Eu nu cred ca va trece motiunea de cenzura. Am aceasta convingere”.
  • Ioan Olteanu: „Nu avem o liniste totala, dar avem o liniste normala vizavi de motiune. Va asigur la modul cel mai serios ca motiunea nu va trece” (Hotnews.ro)
  • Elena Udrea: „Nu am niciun fel de emoţie, eu nu cred că va trece moţiunea, dar nu am niciun fel de emoţii în niciun fel de situaţie” (Mediafax)

Dincolo de declaratiile sigure, democrat liberalii nu sunt prea linistiti. Surse democrat liberale au delcarta pentru Hotnew.ro ca liderii partidului au purtat o serie de discutii cu parlamentarii minoritatilor si cu o parte din independenti pentru a se asigura a nu vor vota motiune de cenzura.

Parlamentarii care au trecut in tabara USL

Deputati 1. Marian Avram

2. Florentin Gust PDL

3. Eugen Uricec PDL

4. Gheroghe Ciobanu PDL

5. Marius Cristinel Dugulescu PDL

6. Gheorghe Hogea PDL

7. Valentin Rusu PDL

8. Andrei Valentin Sava PDL

Senatori

1. Dorin Paran PDL

2. Mihaela Popa senator PDL

3. Petru Filip PDL

Parlamentari care au anuntat ca voteaza motiunea

In Parlament exista opt deputati independenti dintre care sapte se pot prezenta la vot (Mihail Boldea se afla in arest) doi senatori independenti (Mircea Geoana si Cezar Magureanu). Dintre cei noua paramentari independenti care isi vor exprima votul, trei au declarat ca vor sustine motiunea de cenzura, alti doi au afinitati cu USL este vorba de Oana Mizil si Daniel Oajdea iar alti doi pentru Putere – Marian Saniuta si Dan Ilie Morega .

  • Mircea Giurgiu: „Votez «pentru» cu bilele la vedere. Cu ambele mâini votez” (Mediafax)
  • Ioan Muntean: In cazul în care toţi parlamentarii Opoziţiei vor fi prezenţi în sala de şedinţă voi vota pentru moţiune, dacă aceştia absentează,nu voi susţine moţiunea”.(Agerpres)
  • Gheorghe Zoicaş: „Dacă premierul îmi promite că îl remaniază pe ministrul Turismului, pentru că nu a putut să-şi gestioneze domeniul cum trebuie iar Maramureşul a pierdut mulţi bani care trebuiau să vină pentru investiţii din fonduri europene, nu voi vota moţiunea” (Agerpres)
  • Cezar Magureanu: „Voi vorbi cu Dan Radu Ruşanu şi mă voi consulta cu el. Până joi seară voi şti cu cine votez” (Mediafax)

De asemenea, doi parlamentari ai PDL au anuntat ca vor sustine motiunea de cenzura.

  • Catalin Croitoru, deputat PDL: „Nu voi sta în bancă. Sunt trimis acolo de cetăţenii acestei ţări ca să votez, nu să stau în bancă. Voi vota la vedere, deschis, liber, să vadă toată lumea(…) De multe ori în ultima vreme sunt dezamăgit. Sunt dezamăgit, mă aşteptam, mai ales de la un om tânăr să producă nişte schimbări, pe care iată, le aştepta şi Opoziţia”  (Money Channel).
  • Corneliu Grosu, senator UNPR: „Voivota pentru moţiunea de cenzură a USL, pentru ca este o intervenţie brutală a Executivului în ce priveşte învăţământul medical mureşean, prin HG privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş”. (Mediafax)
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro