Sari direct la conținut

Tensiuni in interiorul PSD dupa eliminarea procurorului Lucian Papici si declaratiile jignitoare ale lui Victor Ponta. Social-democratii se tem de reactia Occidentului

HotNews.ro

Inlaturarea intempestiva din functia de sef sectie DNA a procurorului Lucian Papici, declaratiile lui Victor Ponta la adresa acestuia si o eventuala rupere a pactului de coabitare de catre Traian Basescu au creat instantaneu tensiuni in interiorul PSD. Oficial, social – democratii sustin ca o eventuala rupere a pactului de coabitare nu va schimba nimic in viata politica, insa recunosc ca pe plan extern imaginea Romaniei poate fi afectata. Neoficial insa, surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca scandalul pe Justitie poate duce la deteriorarea relatiilor externe si sanctiuni din partea Comisiei Europene. „Reactia neinspirata a premierului si o eventuala rupere a protocolului de coabitare vor duce din nou la o reactie negativa in lant a tarilor membre UE si vor fi efecte considerabile pe MCV si Schengen”, au explicat sursele citate. De altfel, si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a declarat ca premierul Victor Ponta”trebuia sa se abtina” de la comentarii privind justitia, apreciind ca primul-ministru a facut o „imprudenta”.

„Modul in care premierul a reactionat i-a dat lui Traian Basescu ocazia perfecta de a ne ataca si de aici vom aveam din mari probleme pe plan extern. Reactia neinspirata a premierului si o eventuala rupere a protocolului de coabitare va duce din nou la o reactie negativa in lant a tariilor membre UE si vor fi efecte considerabile pe MCV si Schengen”, au explicat sursele citate.

De altfel, fostul presedinte Ion Iliescu a recunoscut public ca premierul Victor Ponta „trebuia sa se abtina” de la comentarii privind justitia, apreciind ca primul-ministru a facut o „imprudenta”.

  • Ion Iliescu: „El a facut imprudenta sa se pronunte, trebuia sa se abtina. Premierul trebuia doar sa dea informatia, adica sa spuna ca lui Papici i-au expirat mandatele, ca e treaba procurorului general si ca el nu se amesteca in justitie. Si asta, fara comentarii. Aici, tineretea…”, comentat Ion Iliescu.

Si senatorul PSD Toni Grebla recunoaste ca o eventuala rupere a pactului de coabitare cu Traian Basescu va afecta Romania pe plan extern.

  • Toni Grebla, senator PSD: Domnul presedinte a anuntat ca se gandeste, sa-l lasam sa se gandeasca. Sigur, o evenutala rupere a pactului dintre premier si presedinte va afecta Romania  in principal pe plan extern. Ar fi un semnal prost pentru ar arata in afara ca in Romania exista din nou tensiuni, un semnal prost pentru proiectele Romaniei, spatiul Schengen, raportul MCV. 
  • Ioan Chelaru, senator PSD: Eu cred ca liderii politici ar trebui sa se gandeasca de doua – trei ori in acest sens. Pactul de coabitare a fost facut pentru echilbrul politic in Romania, ca institutiile statului Guvernul, Administratia Prezidentiala, Parlamentul sa poata lucra in liniste si sa existe colaborare pe proiectele economice, politice si sociale. Este nevoie de stabilitatea si un nou razboi nu face bine Romaniei. Nu trebuie sa ne intoarcem la perioada de scandal, dar daca colaborarea cu presedintele devine toxica, personal in sustin pe premier orice decizie se va lua” 

In schimb, influentul lider PSD Ilie Sarbu considera ca presedintele Traian Basescu a intrat in campanie electorala si ca ruperea pactului de coabitare nu va avea niciun efect la nivelul echilibrului politic in Romania.

  • Ilie Sarbu, senator PSD: Domnul presedinte a intrat din nou in campanie electorala este evident, numai ca actiunile domniei sale fac rau Romaniei. Iar politizam tema Justitiei, dar dansul uita ca a intervenit in schimbarea legii cu procurorii si ca a numit la DNA, sigur si-a pierdut procuroul care il asculta dar asta e situatia. (…) Acum pactul de coabitare nu mai functioneaza de cateva luni bune, nu cred ca asta e o problema, problema este ca iar se creeaza tensiuni si imaginea Romaniei este afectata in plan extern, iar vor face oamenii lui presiuni in afara ca uite ce se intampla in Romania. De data asta situatia este altfel, premierul este cunoscut in afara, si-a creat relatii cu ceilalti lideri europeni… nu mai este asa usor sa manipulezi, nu o sa mai fie acelasi impact negativ. Raportul MCV este incheiat si este unul bun, doar s-a amanat. Nu cred ca se vor fi modificari in el. Nu mai poate sa spuna Basescu ce este corect sau nu in tara, nu mai gusta cei de afara ce spune presedintele. 

Ce spun liberalii

Pe de alta parte, liberalii minimalizeaza importanta pactului de coabitare presedinte – premier si sustin ca nu vor fi schimbari majore fata de actualul status-quo. Alina Gorghiu spune, in plus, ca situatia din justitiei trebuie lamurita „tehnic si legal” pentru ca „orice suspiciune care planeaza asupra Procurorului General sau asupra premierului Romaniei poate pune sub semnul intrebarii functionarea justitiei”.

  • Puiu Hasotti, senator PNL: Pactul de coabitare a fost o simpla hartie care nu a produs efecte si care nu a ajutat in nici un fel. Anuntul lui Traian Basescu nu face altceva decat sa arate ca USL este o constructie politica utila si necesara pentru Romania. 
  • Alina Gorghiu, deputat PNL: Situatia pe care o vedem privind inlocuirea procurorului Lucian Papici in mod clar va trebui lamurita tehnic si legal pentru ca orice suspiciune care planeaza asupra Procurorului General sau asupra premierului Romaniei poate pune sub semnul intrebarii functionarea justitiei. Trebuie sa continuam sa respectam ideea ca politicul nu are ce cauta in Justitie. Imixtiunea politicului in justitie este eternul cortegiu funerar al Romaniei monitorizat atenta de Comisia Europeana. (…) Evident pactul de coabitare ii priveste pe cei care l-au initat, pe domni  Victor Ponta si Traian Basescu. Denuntarea acestui pact nu poate fi facut decat de una dintre cele doua parti. Din punctul meu de vedere, cu sau fara pactul de coabitare viata economica, politica si sociala din Romania s-a desfasurat si se va desfasura in continuare cat se poate de normal si firesc. Pe de alta parte sunt rezervata cu privire la denuntarea acesti pact de catre Traian Basescu. Nu sunt eu in masura sa fac comentarii, dar cred ca pentru binele tuturor situatia dintre presedinte si premier, dar si situatia din justite trebuie lamurita.  
  • Cristina Pocora, purtator de cuvant PNL: Noi nu suntem parte a acestui pact de coabitare, a acestei hartii semnate, prin urmare noi sustinem in continuare ca Romania functioneaza in aceiasi parametri chiar daca avem sau nu un pact cu Traian Basescu. De altfel, s-a vazut ca lucrurile au mers normal in aceasta perioada chiar daca nu a functionat o relatie buna cu presedintele, l-am vazut iesind de fiecare data si taxand, punand bete in roate actiunii guvernamentale, comentand ceea ce se intampa in USL, prin urmare nu foloseste la nimic aceasta hartie, acest pact de coabitare semnat cu Traian Basescue
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro