Sari direct la conținut

Tensiuni între Franța și Italia din cauza navei de migranți „Ocean Viking”. Parisul cere măsuri din partea țărilor UE

HotNews.ro
Migranti coborand de pe nava „Ocean Viking”, Foto: Jeremias Gonzalez / AFP / Profimedia Images
Migranti coborand de pe nava „Ocean Viking”, Foto: Jeremias Gonzalez / AFP / Profimedia Images

Franţa va primi în mod „excepţional” nava umanitară Ocean Viking ce are 234 de migranţi la bord, în urma refuzului Italiei de a permite acostarea acestei nave, dar Parisul va recurge la măsuri de represalii împotriva Italiei din acest motiv, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Nava urmează să sosească vineri dimineaţă în portul francez Toulon şi „primim cu titlu excepţional această navă, având în vedere cele 15 zile de aşteptare pe mare la care autorităţile italiene i-au supus pe pasageri”, a declarat ministrul francez de interne Gérald Darmanin.

Italia a „decis să nu se comporte ca un stat european responsabil”, consideră oficialul francez.

În semn de protest, a continuat el, Franţa a decis să suspende „cu efect imediat” relocarea din Italia a 3.500 de migranţi, pe care se angajase să-i preia în baza mecanismului european voluntar de redistribuire a refugiaţilor între statele membre.

Mai mult, ministrul francez a îndemnat „toţi participanţii (la acest mecanism), în special Germania”, să suspende la rândul lor preluarea de migranţi sosiţi în Italia.

Norvegia, prinsă la mijloc în disputa dintre Italia și Franța

De asemenea, Franţa va lua măsuri de „consolidare a controlului la frontierele” cu Italia, a mai spus acelaşi ministru.

Noul guvern italian de dreapta condus de Georgia Meloni a decis să pună capăt practicii precedentului guvern de a primi migranţii recuperaţi pe Mediterana de nave ale diferitelor ONG-uri, care cer debarcarea lor în porturile Italiei.

Potrivit noului guvern de la Roma, ţărilor de pavilion ale acestor nave le revine responsabilitatea primirii migranţilor, în cazul navei Ocean Viking aceasta fiind Norvegia.

„La bordul acestor nave nu sunt naufragiaţi, ci migranţi”, a declarat miercuri Georgia Meloni, după ce ministrul francez de interne afirmase că, în virtutea dreptului internaţional, „când o navă cere să acosteze cu naufragiaţi la bord, portul cel mai sigur, cel mai apropiat este cel care trebuie să o primească, în cazul de faţă Italia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro