Sari direct la conținut

Prima sentință în cazul fraudei de la pensiunea „La Nea Vasile”. Unul dintre proprietari, un fost polițist, condamnat la închisoare

HotNews.ro
Pensiunea „La Nea Vasile” din Vaslui. Foto: Facebook
Pensiunea „La Nea Vasile” din Vaslui. Foto: Facebook

Tribunalul Vaslui a decis joi, 24 octombrie, condamnarea celor doi proprietari ai pensiunii ”La Nea Vasile” din județul Vaslui care, într-o singură lună, a încasat venituri de peste 300.000 de euro. 

Găsit vinovat pentru fraudarea cardurilor a zeci de cetățeni străini, Claudiu Cătălin Toniță, fost polițișt în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare. 

Fosta soție a acestuia a primit o pedeapsă cu suspendare. Judecătorii au aplicat o amendă de 80.000 de lei societății administrate de către aceștia și au decis dizolvarea ei. 

Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă.

  • Cei doi soți Claudiu Cătălin și Larisa Munteanu Toniță au divorțat după declanșarea anchetei.
  • Bărbatul a lucrat timp de 10 ani în Poliția Română, fiind agent la posturi de poliție rurale și la Poliția Rutieră. După ce s-a retras din. El a recunoscut acuzațiile.
  • Larisa Munteanu a negat implicarea sa în fraudarele bancare.

Cei doi proprietari au pensiunii La Nea Vasile din județul Vaslui au fost găsiți vinovați pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic și spălare de bani. Pentru că au avut strategii diferite în fața judecătorilor, pedepsele nu au coincis.

Claudiu Cătălin Munteanu Toniță nu doar că a recunoscut faptele și a solicitat judecarea prin procedura simplificată, ci a mai folosit o „armă” pentru a scăpa cu o pedeapsă cât mai ușoară. În timpul anchetei, acesta a depus un denunț, reclamând procurorilor alte fapte de înșelăciune, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pentru recunoașterea faptelor și denunțarea altora, lui Claudiu Cătălin Munteanu Toniță i-au fost reduse limitele de pedeapsă cu câte o treime. Însă chiar și așa pedeapsa acestuia a fost mai mare decât a soției, instanța apreciind că implicarea bărbatului în circuitul infracțional a fost mai mare. 

Astfel, pedepsele aplicate în cazul său au fost: 2 ani pentru fraudă informatică, 2 ani de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și 6 luni pentru spălare de bani. În urma contopirii pedepselor, a rezultat o pedeapsă finală de 3 ani și 10 luni închisoare pe care instanța a decis ca bărbatul să o execute în regim de detenție. 

În plus, judecătorul i-a interzis dreptul de a mai administra societăți comerciale sau de a mai ocupa o funcție publică, respectiv de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public timp de 3 ani după executarea pedepsei.

Fosta soție a primit o pedeapsă mai mică

Deși nu a recunoscut acuzațiile, cealaltă proprietară al societății care administra pensiunea „La nea Vasile”, Larisa Munteanu Toniță, a primit o pedeapsă mai mică. În cazul ei judecătorul a decis câte 1 an și 4 luni pentru fraudă informatică și acces ilegal la un sistem informatic, respectiv 2 ani pentru spălare de bani. În urma contopirii celor trei pedepse, instanța a stabilit o condamnare de 2 ani, 10 luni și 20 de zile, însă cu suspendare. 

Femeia va trebui să respecte un program de supraveghere timp de 3 ani. Și în cazul ei, judecătorii i-au interzis să mai administreze societăți comerciale și să mai ocupe vreo funcție publică timp de 2 ani.

Pusă sub acuzare ca persoană juridică, societatea Katlaris, care administra pensiunea La Nea Vasile, a fost condamnată la o amendă în cuantum de 80.000 de lei. În plus, Tribunalul Vaslui a decis dizolvarea acestei societăți.

Instanța a instituit sechestre asiguratorii pe mai multe terenuri și autoturisme de lux deținute de cei doi proprietari în vederea recuperării prejudiciului, estimat la 1.411.968 și pe care cei doi proprietari au fost obligați să îl achite.

Decizia pronunțată de Tribunalul Vaslui poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.

Pensiunea care aduna bani de la oameni din cele mai exotice locuri de pe mapamond

Cazul pensiunii ”La Nea Vasile” din județul Vaslui a ajuns în atenția procurorilor după ce reprezentanții Raiffesen Bank au primit zeci de refuzuri la plată din partea unor cetățeni străini care reclamau retragerea unor sume de bani de pe conturile lor pentru servicii pe care nu le-au solicitat. Toate refuzurile la plată vizau același lucru: servicii hoteliere la pensiunea situată pe drumul european E581 din județul Vaslui, despre care cetățenii străini nici nu au auzit vreodată.

Bănuind că operațiunile bancare au fost efectuate cu carduri clonate, oficialii băncii au sesizat parchetul.

Ambii proprietari au susținut în timpul anchetei că suma de 330.000 de euro încasată pe parcursul unei singure luni reprezentau servicii de cazare și masă pentru clienții care ”veneau la pensiune cu autocare şi microbuze înmatriculate în Republica Moldova”.

Procurorii au apreciat drept lipsite de credibilitate apărările celor doi.

„Nu este deloc credibil faptul că un client, în mod conştient şi benevol, ar face o plată cu cardul pentru una sau câteva nopţi de cazare la pensiunea „La Nea Vasile” pentru care să plătească o sumă, spre exemplu, de 12.000 lei sau 23.500 lei sau 36.850 lei sau 45.800 lei”, a subliniat procurorul în rechizitoriu.

INTERVIURILE HotNews.ro