Sari direct la conținut

The Guardian: Transilvania are nevoie urgent de investitori straini

HotNews.ro

Piata transilvaneana a proprietatii revine la viata, dar continua sa fie cautati urgent investitori straini, noteaza The Guardian.

Publicatia prezinta povestea contelui Tibor Kalnoky, care s-a intors in Romania cu 10 ani in urma, dupa ce familia lui petrecuse o jumatate de secol in exil, in timpul perioadei comuniste. De atunci, el s-a imbarcat in misiunea de a restaura mostenirea arhitectonica suferinda a Transilvaniei.

Aceasta a implicat ample lucrari de reconstructie si importante investitii straine incurajatoare. Acum inchiriaza case turistilor, profitand de inflorirea concomitenta a turismului in Romania. Este fondatorul grupului Castellum, care ii ajuta pe proprietarii locali sa renoveze castele romanesti si conace degradate prin injectarea de valuta straina.

„Transilvania are nevoie de sange nou pentru a o ajuta sa-si refaca mostenirea arhitectonica” – noteaza publicatia britanica. „Vorbiti-i de Transilvania oricarui britanic si el se va gandi la creaturi nocturne malefice, palide, avide de sange. Dar lasand deoparte Cheeky Girls, taramul are multe de oferit si extraordinare peisaje rurale virgine.

Totusi, la fel ca in cazul tuturor natiunilor care se impiedica pe calea de la comunism la capitalism, un mare risc pentru cumparatorii privati este inregistrarea absolut nesigura a proprietatii” – mentioneaza publicatia britanica, explicand ca sunt multe persoane care revendica unele cladiri care au fost anterior in proprietatea statului.

Un exemplu concludent. Una din proprietatile puse la dispozitie prin intermediul grupului Castellum este casa ancestrala a contelui Peter Horvath Tholdy. Construita in 1642, castelul de 2.000 de metri patrati, cu 15 dormitoare, din apropiere de Deva, i-a fost de curand restituit. Necesita renovare si este de vanzare pentru 5 milioane de euro. Se ofera impreuna cu un parc, dar ramane o piesa valoroasa.

Adrian Schwab de la agentia imobiliara britanica Transylvania Properties, explica cum s-au marit preturile in ultimii ani: „Cu trei ani in urma, eu si partenerul meu am cumparat o proprietate in apropiere de Peles, cu 5.000 de euro. Am vandut-o acum doua saptamani, cu 85.000 de euro”. El a adaugat ca oamenii sunt sfatuiti sa cumpere teren si apoi sa construiasca pe el.

„Daca vreti sa aveti un punct de atractie, puteti cumpara Castelul Bran – cunoscut sub numele de „Castelul Dracula” deoarece se spune ca ar fi una din sursele de inspiratie pentru romanul despre nemorti al lui Stoker. Se ofera pentru 40 de milioane de lire sterline – pret care iti ingheata sangele in vene”, mai noteaza publicatia britanica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro