Sari direct la conținut

The Independent Impasul privind Kosovo va deschide o bresa intre Rusia si Occident

HotNews.ro

Uniunea Europeana este pe cale sa intre in teritorii necartografiate, confruntandu-se cu un test major al credibilitatii sale privitor la existenta unui stat, la numai 30 de mile de granita sa, in timp ce Kosovo se pregateste sa-si declare independenta fata de Serbia. The Independent scrie intr-o analiza preluata de Rador despre criza pe care se pregateste s-o infrunte Europa.

Mediatorii internationali, care tocmai au incheiat incercarea finala si ineficienta de a obtine un acord negociat intre Belgrad si Pristina privind independenta, intocmesc un raport adresat secretarului general al ONU. Constatarile lor vor declansa ultima partida a dansului diplomatic inceput in 1999, cand Kosovo a fost plasat sub administratie ONU, punandu-se bazele independentei.

ONU a intervenit dupa o campanie de bombardamente NATO care a durat 11 saptamani si care a pus capat represiunii lui Slobodan Milosevic impotriva majoritatii de etnie albaneza din provincia considerata de sirbi drept leaganul culturii lor.

„Acest raport va conchide ca cele doua parti nu au fost capabile sa ajunga la un acord”, a spus mediatorul UE, Wolfgang Ischinger, saptamana aceasta, la Belgrad. Raportul, care trebuie inaintat pana lunea viitoare, nu va prescrie o solutie si nici o cale de urmat in viitor. „Nu facem nici un fel de propuneri care ar putea surprinde” a spus el.

Esecul misiunii sale tripartite era asteptat, in conditiile in care conducerea albaneza din Kosovo continua sa insiste asupra independentei, iar Serbia nu s-ar multumi cu nimic mai mult de o larga autonomei pentru provincia cu doua milioane de locuitori, care are o populatie de 100.000 de sarbi. Serbia este sustinuta de Rusia, care a respins planul aprobat la nivel international, in iulie, amenintand cu un veto in cadrul ONU; SUA si mare parte a Europei, inclusiv Marea Britanie, ii sustin pe albanezii kosovari.

Raportul troicii va rezuma diversele propuneri respinse de fiecare sau de ambele parti, de la impartirea teritoriului la confederatie si planul de „statut neutru” care nu facea nici o mentiune la independenta. Dar nu va face nici un fel de recomandari privind calea de urmat in continuare.

Nu se pune problema daca Kosovo isi va declara independenta, ci cand, desi noul premier, fostul lider de gherila separatist Hashim Thaci, apropiat al americanilor, spune ca orice demers va fi coordonat cu UE si SUA. Diplomatii europeni nu se asteapta la o declaratie inainte de mijlocul lunii ianuarie, desi unul a avertizat privitor la „drumul bolovanos” care urmeaza, pe fundalul temerilor legate de violentele militiilor armate, care comporta riscul sa se extinda peste granitele Kosovo dupa termenul limita de luni.

Dl Ischinger spune ca guvernul sarb si conducerea albaneza din Kosovo s-au angajat sa nu recurga la violenta, dar aceasta s-ar putea dovedi o promisiune fara acoperire. seful NATO, generalul John Craddock, spunea marti ca este gata sa trimita intariri, la primul indiciu de tulburari.

SUA, precum si Marea Britanie, Franta si Germania si majoritatea statelor UE spera intr-o declaratie de independenta „gestionata” si coordonata, conducand la recunoasterea statului Kosovo de catre guvernele individuale. Dar kosovarii recunosc ca independenta lor nu poate fi un proces lin si ca cea mai buna varianta propusa ramane planul de independenta supervizata international, elaborat de fostul presedinte finlandez Marti Ahtisaari, care a fost respins de Serbia si blocat de Rusia la ONU.

Cu alte cuvinte, Kosovo va fi in continuare protejat de 16.000 de trupe NATO, iar UE va forma coloana vertebrala a misiunii civile internationale care va inlocui administratia ONU. Drepturile minoritatii sarbe vor fi garantate.

ONU, SUA si Europa sunt de acord ca status quo-ul nu poate fi mentinut, plasand in paranteze progresul economic si alimentand sentimentul nationalist cu cat va fi amanata independenta. Ei exercita presiuni in vederea unei solutii grabnice. Dar Rusia crede cu tarie ca discutiile privind viitorul provinciei ar trebui sa continue dupa data limita de luni. Reprezentantul rus in troica, diplomatul Alexander Botsan-Harcenko, a spus ca cele patru luni de negocieri la varf ale troicii au fost cele mai serioase dupa conflictul din 1998-99 si ca exista „spatiu pentru continuarea negocierilor”.

El a repus totodata Rusia pe traiectoria de coliziune cu SUA si Europa, avertizand ca „Consiliul de Securitate a inceput sa analizeze aceasta problema si aceasta problema va fi in cele din urma reglementata in cadrul Consiliului de Securitate.”

Pentru a implementa planul Kosovo fara aprobarea ONU, diplomatii europeni stiu ca UE va trebui sa fie pregatita sa-i tina piept Rusiei, care sub presedintele Vladimir Putin nu a ezitat sa infrunte occidentul. Dar UE a celor 27 de state ramane divizata, tari ca Spania, Slovacia, Ungaria, Grecia, Cipru si Romania fiind preocupate sa nu stabileasca un precedent pentru miscarile separatiste din alte zone.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro