Time-out pentru mame
De cativa ani incoace, mama a devenit unul dintre cele mai performante storcatoare de rating (si de lacrimi) ale posturilor TV. In functie de tipul emisiunii si de moderator, ea e imbracata in linguseli pioase, smulsa din familia oficiala si plantata intr-un mediu strain sau solicitata sa faca figura de cenzor neinduplecat si acru. Indiferent daca vorbim de un reality-show sau de o emisiune cu public in platou, rezultatul e acelasi: falsificarea realitatii, vopsirea ei dupa regulile kitsch-ului modern.
Mama de la televizor e la ora actuala un mutant patetic, o creatura contrafacuta, pe ale carei reactii si sentimente se intervine cu bisturiul audientei. Pe langa asta, avem de-a face cu un personaj uzat, de care realizatorii de televiziune intind ca de elastic. Bunaoara, daca dai peste emisiunea „Sarut mana, mama“ de la Favorit TV, e bine sa stii ca te asteapta un veritabil delir vaicaret, orchestrat de unul dintre maestrii genului, numitul Fuego. Aici mama, care afiseaza o expresie usor jenata, incaseaza neputincioasa omagii filiale rostite cu lacrima in coltul pleoapei si cu vocea tremurand. Pe site-ul ele.ro, curiosii pot dezlega misterul acestui exces lacrimal. Ni se spune acolo ca dragostea de mama este – tineti-va bine – „cea mai durativa“.
Ei da, asa mai vii de-acasa. Daca siroposenia de la „Sarut mana, mama“ ar produce diabet si unui borcan cu muraturi, emisiunea „Schimb de mame“ de pe Prima TV mizeaza pe alte reactii. Mamele de-aici se comporta fie amabil, fie vijelios, alegandu-se cand cu bombaneli, cand cu insulte si trebuind sa gestioneze familii de imprumut, in care sotul e puturos, iar odorul insolent. Insa cine isi doreste mame cu adevarat aprige e poftit la Kanal D, post pentru care a avea public inseamna a nu te da in laturi de la nimic.
Nu intamplator, cuvantul „laturi“ are, mai ales in cazul dejectiei botezate „Nora pentru mama“, doua accentuari posibile, dintre care Kanalului i se potriveste cea de pe ultima silaba. In concluzie, m-as bucura daca mamelor televizive li s-ar oferi un timp de odihna. La urma urmelor, exista si alte ramificatii familiale fructificabile. De ce n-am avea, de pilda, o emisiune cu titlul „Tusa si unchiul“, inspirata fonetic din expresia „tusea si junghiul“?