Sari direct la conținut

Tolontan: Investigatiile Hexi Pharma au adus zero crestere de tiraj si de publicitate la Gazeta Sporturilor. Multumim microbistilor ca ne-au dus in spate

HotNews.ro
Catalin Tolontan la ICEEFest, Foto: Hotnews
Catalin Tolontan la ICEEFest, Foto: Hotnews

Investigatiile intreprinse de Gazeta Sporturilor in cazul Hexi Pharma au adus „crestere zero de tiraj si nicio crestere la incasarile de publicitate” la publicatia sportiva, a spus seful ziarului, Catalin Tolontan, vineri dupa-amiaza, in cadrul dezbaterilor iHealth din cadrul evenimentului ICEEFest 2016. „Audienta pe Facebook a fost exemplara, admirabila. Dar daca nu existau microbistii… Microbistii (care au cumparat ziarul – n.red.) ne-au dus in spate” ancheta, a spus el, povestind ce a insemnat aceasta din punct de vedere al muncii de jurnalist.

Potrivit lui Tolontan, oamenii care au permis aceasta investigatie sunt colegii lui care au scris in continuare despre sport si „nu s-au ocupat de investigatii”, precum si microbistii. Iar acum „multumim ca vine Campionatul European si Olimpiada”, ce vor oferi ziarului resursele necesare sa continue anchetele, a spus el.

  • Tolontan: „Nu doar ca nu a crescut tirajul, dar nu au venit bani din publicitate, pentru ca nu se asociaza cu investigatiile, pentru ca sunt incomode. Cu atat mai mult multumim microbistilor, pentru ca ei finanteaza aceasta investigatie”

Ce a spus, intre altele, Catalin Tolontan la ICEEFest despre munca de jurnalist in cazul anchetelor din ultimele luni:

  • Sentimentul pe care il avem e ca a venit timpul ca oamenii mai tineri sa fie motivati sa fie duca mai departe ce am reusit si ce n-am reusit noi ca jurnalisti. (…) In plecarea lui Cadariu, ponderea vitala a fost unui tanar de 23 de ani (Razvan Lutac de la GSP).
  • E de multumit foarte tare si cinstit televiziunilor. E adevarat ca in primele zile ale anchetei anumite televiziuni nu au dat deloc. Stim de ce, dar nu vom vorbi despre asta. Asa cum si ieri stirea cu Hexi Pharma care are birourile in cladirea SRI nu a fost preluata la inceput. Stim de ce, dar nu vom vorbi despre asta.
  • Despre cei care s-au implicat in anchete: Sunt niste oameni pasionati, care au foarte buna cunoastere a sistemului si au aflat aceste lucruri sapand. (…) Lumea se intreaba de unde vin, de la CIA, SRI…? Sunt oameni care cu asta se ocupa, vin din jobul lor, de la biroul unde muncesc.
  • Ne-au amuzat situatiile in care autoritatile au venit si au avut impresia ca pot sa musamalizeze cazul [cu afirmatii de PR]. (…) Lumea s-a uitat la ei si a zis: si care e urmatoarea afirmatie, ca pe asta nu o credem?
  • Investigatia a pornit si o vom duce pana la capat cu motto-ul „noi nu stim, va rugam sa ne explicati (…) Explicati-ne, pentru ca suntem neofiti”.
  • E esential sa intelegi oamenii si sistemele despre care scrii. Sunt oameni care comit erori, ca oricare dintre noi.
  • Cultura negarii nu e specifica Romaniei. Spitalele au aceasta problema in toata lumea. Oamenii din spitale nu gresesc din rea credinta.
  • Despre dificultatea de a administra valul de informatii care au venit dupa declansarea anchetelor: A fost foarte greu: trebuie sa nu ti-o iei in cap, sa continui sa vorbesti cu oamenii. Sa servesti publicul (oferim anonimat, dar nu inseamna ca tinem cu cei care dau informatii – sa explici acest lucru. (…) Multi s-au revendicat surse ale noastre, noi nu comentam nimic pentru ca nu comentam despre surse.
  • Investigatia a durat din decembrie, a fost foarte greu sa tinem secretul intre noi.
  • Daca acele analize (comandate de guvern – n.red.) ar fi iesit bune, pe care guvernul le aducea, noi ne cautam loc de munca. Nimeni nu ar fi spus ca ati fost corecti cand ati spus ca statul nu controleaza. Nu si-ar mai fi amintit nimeni asta.
  • A avea grija de o sursa inseamna sa vorbesti sincer cu ea de la inceput. Dar e greu sa faci asta. Pentru ca in timp se aduna tot mai multe surse. Cand a murit Dan Condrea am fost tulburati. Dar am sunat sursele in momentul acela, ne-a fost teama pentru ele. Unele plangeau, altele sunasera la procuratura.
  • Avem emotii, evident. A fost prima investigatie cand ni s-a facut teama si fizic. Avand in vedere tot contextul, ca acolo e o corelatie infractionala cu racketi, cu Ucraina, cu Cipru, da, am avut emotii.
  • Nu am incredere in statul roman (ca va solutiona pe deplin aceasta situatie – n.red.), ci in cetatean. Am incredere ca cetatenii nu vor sta letargici, de acum inainte, in fata unui stat care nu-si face treaba.
  • Amenintari nu am primit. Au fost propozitii cu mai multe cuvinte gen racketi, bani, puteau fi interpretate, dar amenintari nu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro