Sari direct la conținut

Top 10 modalitati sa va descurcati cu bani putini

HotNews.ro

Va mai aduceti aminte cum era viata cand nu purtati pantofi de firma, iar o ceasca de cafea nu era mai mult de cativa lei? Cand traiati din ceea ce castigati si mai reuseati sa puneti si de-o parte cativa banuti pentru zile negre? Multi se plang ca acum nu mai stiu cum este sa te descurci cu putini bani. Daca totusi ajungeti in aceasta situatie, iata ce va recomanda editorii msn.com.

1. Intai de toate vedeti pe ce dati banii. Faceti o analiza. Uitati-va indeaproape pe ce ati cheltuit banii in ultimele 3 – 6 luni si cautati sa vedeti care sunt cheltuielile pe care regretati ca le-ati facut. Expertii ne sfatuiesc sa nu uitam nici cel mai mic produs cumparat.

2. Faceti-va un buget! Trebuie sa puneti totul pe hartie, sa va faceti un plan numit buget. Nu trebuie sa fie batut in cuie. El variaza de la o luna la alta. Stati la masa la inceputul fiecarei luni si scrieti cum va fi cheltuit fiecare leut.

3. Aveti grija in ce perioada faceti cumparaturi! De exemplu, cumparati-va haine spre sfarsitul iernii sau verii. Atunci vanzatorii considera ca vara sau iarna s-au dus si mai lasa din pret sa nu ramana cu marfa in stoc.

4. Incercati produsele distribuite exclusiv de supermarketuri. In unele cazuri costa cu pana la 40% mai putin fata de produsele similare.

5. Cumparati lucruri la mana a doua! Cele noi sunt frumoase, dar nu intotdeauna renteaza. De exemplu, masinile: specialistii sustin ca se depreciaza foarte repede, iar daca totusi vreti sa va cumparati una noua, ar fi bine s-o pastrati intre 5 si 10 ani. Orice cumparati la mana a doua, aveti grija macar sa fie de firma.

Cumpararea unor lucruri la mana a doua nu este caracteristica doar celor care nu au foarte multi bani. Editorii msn.com dau exemplul unui milionar american care si-a cumparat de la un bijutier un Rolex la mana a doua, pe care a dat 18 000 de dolari, in loc de 38 000, cat valora. “Asa a si ajuns milionar”.

6. Platiti cu banul jos! Cand platiti cu cardul nu vi se pare ca ati cheltuit mult. Cand sunteti nevoiti sa deschideti portofelul si sa numarati o caruta de bani vi se va parea dureros si veti cheltui mai putin.

Un studiu realizat in urma cu cativa ani arata ca cei care platesc cu cash chetuiesc cu 12% pana la 18% mai putin decat atunci cand platesc cu cardul.

7. Alegeti-va cardul de credit cu atentie! Daca trebuie sa folositi un card de credit, asigurati-va ca este unul care va ofera ceva. Cautati sa fie unul care nu va costa nimic si va ofera si reduceri la anumite cumparaturi.

8. Atentie cand semnati contractele la utilitati, telefon, cablu!

Calculati cu atentie cat consumati, ca sa stiti la ce planuri tarifare va incadrati. Nu are rost sa platiti ceea ce nu va trebuie. De exemplu, la cablu, nu platiti pentru mai multe programe decat cele de baza, daca nu apucati sa va uitati la televizor zile in sir.

9. Platiti intai datoria catre dumneavoastra! Inainte de a achita facurile, platiti intai o pensie privata, asigurarea la casa sau masina. Investiti in viitorul dumneavoastra!

10. Abtineti-va! In cele din urma, puneti-va vointa la incercare cand vine vorba de cheltuieli. Vreti sa economisiti bani cand vorbiti la telefon? Nu va lungiti la vorba, comunicati esentialul. Vreti sa consumati mai putina benzina? Nu mai plecati cu masina daca n-aveti treaba. La ce va mai trebuie prajitor de paine cand aveti cuptor? Nu mancati in oras. Aveti mancare buna si acasa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro