Sari direct la conținut

Top 7 sfaturi de la Groupama pentru a alege asigurarea potrivită nevoilor tale

Smile Media
Top 7 sfaturi de la Groupama pentru a alege asigurarea potrivită nevoilor tale
Foto: Unsplash

Asigurările joacă un rol esențial pe drumul vieții noastre de zi cu zi. Ele ne oferă încrederea să trăim așa cum vrem, să vizităm locuri noi în vacanțe, să ne relaxăm în timp ce practicăm sportul favorit, să explorăm noi destinații la volanul mașinii personale sau să ne simțim în siguranță la noi acasă, orice s-ar întâmpla.

În esență, asigurările oferă un sentiment de siguranță care ne permite să ne concentrăm pe creștere și dezvoltare, atât la nivel personal, cât și profesional. Ele ne asigură că putem face față provocărilor neprevăzute fără a suferi pierderi ireparabile, menținând continuitatea și stabilitatea în viața noastră și în societate. De aceea Groupama ne încurajează să fim pregătiți și ne oferă o serie de sfaturi utile atunci când ne gândim să ne alegem o asigurare potrivită.

1.  Evaluează-ți nevoile personale

Primul pas în alegerea unei asigurări adecvate e să te gândești bine care sunt nevoile tale reale. Asta implică o analiză detaliată a situației tale financiare, a stilului de viață și a riscurilor specifice cu care te confrunți. 

Începe prin a-ți evalua activele și veniturile, ca să-ți dai seama care ar fi vulnerabilitățile tale în cazul unui eveniment neprevăzut. De exemplu, dacă deții o casă, o asigurare obligatorie pentru proprietăți este esențială ca să acoperi potențialele daune cauzate de cutremur, alunecări de teren și inundație. Pe de altă parte, e bine să mai faci și o asigurare facultativă pentru incendiu sau furt, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla.

Gândește-te, de asemenea, la responsabilitățile tale și la orice angajamente financiare pe termen lung, cum ar fi creditele ipotecare sau educația copiilor, și asigură-te că polițele alese le pot acoperi adecvat. Datorită beneficiilor majore pe care le oferă, este bine să ai în vedere și încheierea unei asigurări de sănătate. De asemenea, dacă desfășori activități cu un risc mai mare de accident, cum ar fi sporturile extreme sau munca în medii periculoase, este crucial să ai o asigurare care să acopere eventualele cheltuieli medicale și pierderile de venit. 

2. Înțelege care sunt riscurile la care ești expus și alege asigurarea care răspunde cel mai bine nevoilor tale

Riscurile sunt evident strâns legate de nevoile tale specifice. De exemplu, dacă depinzi de mașină pentru veniturile tale e important să faci asigurări cât mai detaliate, precum Casco Gradual, unde poți alege să acoperi riscuri care de obicei nu sunt incluse, precum vandalizarea mașinii în parcare, furtul sau avariile produse de crengi care cad la furtună, care-s din ce în ce mai dese în ultimii ani. 

Dar cum toți avem nevoie de o locuință, acolo riscurile sunt ceva mai previzibile, mai ales dacă vezi statisticile. Conform unei analize Groupama, cele mai mari daune se plătesc la incendii, dar cele mai dese incidente sunt inundației de la vecinii de bloc, deci e bine să fii pregătit pentru ambele. La Groupama poți discuta oricând cu un consultant sau poți găsi singur informații utile direct pe site, ca să-ți dai seama care asigurare e potrivită pentru riscurile la care ești expus.

3.  Discută cu un consultant despre beneficiile pe care le poți avea dacă adaugi anumite clauze la asigurarea de bază 

Când vine vorba de asigurări, uneori sunt atât de multe detalii încât devine complicat să-ți dai seama ce variantă îți dorești cu adevărat, de aceea e important să discuți cu un consultant. Experiența lui te poate ajuta să înțelegi mai bine diferențele între polițe, termeni și condiții, precum și costurile asociate, asigurându-te că faci o alegere informată și avantajoasă.

Cel mai important motiv să apelezi la consultant este personalizarea ofertei de asigurare, fie că vorbim de cea de viață, unde poți adăuga o componentă investițională sau de economisire, sau de cea de sănătate unde poți alege tratamentele specifice de care știi că vei avea nevoie.

Un consultant va evalua în mod detaliat situația ta financiară, stilul de viață și riscurile specifice la care ești expus. Pe baza acestei evaluări, el poate recomanda polițe care se potrivesc cel mai bine cu nevoile tale și poate adapta acoperirea pentru a reflecta schimbările din viața ta. Acest nivel de personalizare poate fi dificil de obținut de unul singur, mai ales când te gândești la complexitatea produselor de asigurare și varietatea opțiunilor disponibile pe piață. 

Un beneficiu în premieră, în România, este clauza Autocontrol de la Groupama, prin care-ți poți reduce prețul poliței CASCO dacă ești un șofer mai atent. Cu ajutorul unui dispozitiv montat în mașină, care colectează date despre cum conduci, și a unei aplicații care-ți arată în timp real ce fel de șofer ești, vei primi reduceri de până la 40% la prima lunară de asigurare. 

4. Citește cu atenție contractul, atât lista de riscuri acoperite, cât și cea de excluderi

Multe persoane nu citesc detaliile contractului de asigurare, pentru că li se par toate polițele similare. În realitate, fiecare asigurător poate avea definiții diferite pentru termeni importanți și poate include excluderi specifice care ar putea afecta semnificativ acoperirea.

De exemplu, o poliță poate avea o acoperire mai largă pentru anumite tipuri de daune, dar poate avea o clauză de franșiză, ceea ce înseamnă că vei plăti și din buzunar în cazul unei daune. Franșiza este o clauză dintr-un contract care prevede că persoana sau firma asigurată o va plăti o sumă din resurse proprii în cazul în care un bun pentru care a încheiat o poliță de asigurare va suferi daune. Ea vine și cu avantaje, că primele de asigurare cu clauze de franșiză sunt mai mici.

Dacă citești cu atenție termenii și condițiile, poți face o evaluare mai informată și poți alege polița care oferă cel mai bun echilibru între acoperire și costuri pentru nevoile tale specifice.

5. Pune toate întrebările necesare, pentru a înlătura orice neclaritate.

Întrebările tale către consultantul sau brokerul de asigurări ar trebui să acopere scenarii specifice relevante pentru situația ta personală. De exemplu, dacă achiziționezi o asigurare auto, întreabă ce se întâmplă în caz de furt, accident sau daune provocate de dezastre naturale. Dacă ești interesat de o asigurare de sănătate, întreabă despre acoperirea pentru tratamente medicale specifice, medicamente și vizite la specialiști. Aceste întrebări te ajută să te asiguri că polița acoperă situațiile care contează cel mai mult pentru tine și îți oferă liniștea că nu vei fi lăsat descoperit în momentele critice. Consultantul de asigurări ar trebui să fie dispus și capabil să răspundă la toate întrebările tale în mod clar și detaliat, astfel încât să te simți încrezător în decizia ta.

6. Informează-te despre pașii pe care trebuie să îi urmezi în cazul în care te confrunți cu o daună

Pune întrebări și despre procesul de despăgubire și despre suportul oferit de asigurător în cazul unui eveniment neprevăzut. Este important să înțelegi care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a primi o despăgubire, ce documentație va fi necesară și cât timp va dura până la soluționarea acesteia. De exemplu, constatarea amiabilă la un accident auto poate fi făcută acum și online prin 10 pași ușori

În cele mai multe cazuri, primul pas este să notifici imediat asigurătorul despre incidentul care a cauzat dauna, de aceea este important să ai mereu informațiile lor de contact în caz de urgențe. Imediat după ce ai raportat dauna, asigurătorul va deschide un dosar și îți va furniza un număr de referință pe care să îl utilizezi în toate comunicările viitoare. Următorul pas este să colectezi și să furnizezi toate documentele necesare pentru a dovedi dauna ta (facturi, fotografi, dovezi). În cele din urmă, fii pregătit pentru evaluarea daunelor de către un reprezentant al asigurătorului, dacă este necesar, apoi de decizia firmei de asigurări. La Groupama, tot acest circuit merge mai rapid dacă apelezi la Video Asist, prin care intri rapid într-o videoconferință cu reprezentantul asiguratorului care-ți face inspecția și constatarea de la distanță.

Prin urmarea acestor pași și menținerea unei comunicări eficiente cu asigurătorul, ești sigur că ai toate informațiile de care ai nevoie, iar procesul de despăgubire este gestionat corect și rapid.

7. Actualizează-ți polițele periodic

Actualizarea periodică a polițelor este un pas esențial ca să te asiguri că vei beneficia de avantajele pe care ți le oferă indiferent de schimbările din viața ta. Viața noastră este dinamică, iar nevoile și circumstanțele se schimbă frecvent. De exemplu, achiziționarea unei case noi, schimbarea locului de muncă, nașterea unui copil sau schimbarea masinii sunt evenimente care ar putea necesita modificări în polițele tale de asigurare. Prin revizuirea și actualizarea lor periodică, te asiguri că acoperirea este suficientă și că nu există lacune care ar putea să te lase vulnerabil în fața unor riscuri neprevăzute.


Articol susținut de Groupama