Sari direct la conținut

„Tot ce trebuia publicat e publicat”. Comisia de Etică a ASE care a stabilit că Geoană nu a plagiat nu a publicat și raportul care a stat la baza deciziei, așa cum a făcut în celelalte cazuri

„Tot ce trebuia publicat e publicat”. Comisia de Etică a ASE care a stabilit că Geoană nu a plagiat nu a publicat și raportul care a stat la baza deciziei, așa cum a făcut în celelalte cazuri
Surse imagini: Shutterstock și Profimedia

Din 2022 și până în prezent, Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice (ASE) a luat 16 hotărâri, conform datelor disponibile pe site-ul universității și consultate de HotNews.ro. În cazul a 14 dintre acestea, ASE a publicat și rapoartele de caz care au stat la baza deciziei. Excepție fac ultimele două hotărâri: în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa lui Mircea Geoană și într-un caz în care o fostă studentă a sesizat Comisia despre comportamentul unui profesor, ambele decizii fiind luate în 14 august. 

Faptul că raportul de caz lipsește pentru ultimele două hotărâri luate de Comisia de Etică a ASE a fost semnalat de jurnalista Emilia Șercan, cea care a scris despre plagiatul lui Mircea Geoană

„De ce Comisia de etică a ASE nu a făcut public acest raport dacă teza lui Mircea Geoană e departe de orice suspiciune, mai puțin în cazul celor 43 de rânduri declarate totuși ca plagiate?”, întreabă jurnalista.

Publicarea raportului de caz pentru fiecare hotărâre a Comisiei de Etică de la ASE s-a oprit brusc, începând cu această lună

În raportul de caz trebuie trecute constatările cu privire la natura și veridicitatea faptelor în cazul discutat, se arată chiar în regulamentul Comisiei de Etică de la ASE.

„Raportul de caz va conține constatarea cu privire la natura și veridicitatea faptelor imputate, a altor fapte relevante, precum și concluziile Comisiei, care poate include sancțiunea propusă, susținută de dovezile obținute de către Comisie în cursul investigațiilor și al audierilor întreprinse, precum și, după caz, raportul elaborat de către comisia externă de analiză. În situația în care sesizarea nu se confirmă, raportul va cuprinde motivele care determină respingerea, pe fond, a acesteia. De asemenea, raportul de caz poate să conțină și recomandări pe adresa părților, precum și propuneri de conciliere amiabilă”, conform regulamentului. 

Pe site-ul universității sunt publice deciziile Comisiei de Etică începând cu data de 11 noiembrie 2020. Datele consultate de HotNews.ro arată că în perioada 11 noiembrie 2020-19 iulie 2021, au fost publicate doar rapoartele care au stat la baza deciziilor Comisiei. Începând din februarie 2022, pe site sunt publicate toate deciziile și toate rapoartele care au stat la baza acestora, fiind vorba atât despre cazuri de plagiat, cât și despre situații în care studenții au reclamat fie comprtamentul unor profesori, fie al unor colegi.

Asta s-a întâmplat până la publicarea celor două decizii luate în 14 august (cazul Geoană și cazul unei studente care reclama comportamentul unui profesor): 

Hotărârile Comisiei de Etică a ASE din perioada 2022-prezent, publicate pe site-ul universității. Foto: captură de ecran

Ultima hotărâre a Comisiei de Etică care a fost însoțită și de raportul de caz este cea cu numărul 19, luată în 5 iulie 2024. 

Noul regulament al Comisiei de Etică a intrat în vigoare în baza unei hotărâri luate în 31 iulie 2024, însă în el nu se precizează obligația ca raportul de caz să fie publicat, însă nici nu se interzice publicarea acestuia. 

Înainte de 2022, Comisia de Etică a ASE publica chiar și doar rapoartele de caz pe site:

Rapoarte de caz publicate de Comisia de Etică a ASE, în perioada 2020-2021. Foto: captură de ecran

Președinta Comisiei de Etică de la ASE: „Nu trebuie postat”

Pentru a afla când sau dacă ASE va publica raportul deciziei pe care Comisia de Etică a luat-o în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa lui Mircea Geoană, am contactat-o pe președinta Comisiei de Etică, Alexandra Frățilă. 

„Potrivit noii legislații a învățământului (n. red.: intrată în vigoare din septembrie 2023) și a noului regulament, nu trebuie postat”, a spus, pentru publicul HotNews.ro, președinta Comisiei de Etică a ASE. 

Ea a declarat că în cazul precedentelor decizii rapoartele de caz au fost publicate „pentru că a fost în baza legislației vechi”. 

„Tot ce trebuia publicat e publicat”, a dat asigurări Frățilă.

HotNews.ro a cerut mai multe detalii, cum ar fi articolul din lege care prevede că raportul de caz nu trebuie publicat. În ciuda insistențelor, Alexandra Frățilă nu a precizat la ce lege se referă concret când spune că documentul nu trebuie publicat. 

„Cred că pentru mai multe detalii e mai bine să faceți (n. red.: cerere) scris. Teoretic noi nu avem voie să vorbim”, a fost răspunsul președintei Comisiei de Etică de la ASE. 

În ultimele 5 decizii ale Comisiei de Etică care au fost însoțite de câte un raport de caz (hotărârile 15-19, toate din 2024), Comisia a fost sesizată privind diferite comportamente nepotrivite ale unor cadre didactice sau ale unor studenți. În hotărârea cu numărul 17, cu privire la cazul de plagiat al primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleşa, este prezentat și raportul de caz. 

Comisia de Etică a ASE a decis că Geoană a plagiat doar 43 de rânduri 

Comisia de Etică a ASE a decis pe 14 august că Mircea Geoană a plagiat 43 de rânduri și 2 tabele în teza sa de doctorat, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele. Decizia Comisiei de Etică a fost publicată pe site-ul ASE marți, 20 august, la șase zile de la adoptarea acesteia. 

Acuzațiile de plagiat la adresa lui Mircea Geoană au fost făcute de jurnalista Emilia Șercan, într-un articol publicat în PressOne, în care a scris că actualul secretar general adjunct al NATO are în teza sa de doctorat 78 de pagini cu conținut plagiat, din cele 279 cât are lucrarea în total. 

Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”. Mircea Geoană declara că teza sa de doctorat, scrisă în urmă cu 20 de ani, este „făcută pe bune” şi că doar 0,84 la sută din aceasta este în zona de plagiat. Acest lucru, spune Geoană, a fost verificat pe patru softuri diferite.

INTERVIURILE HotNews.ro