Sari direct la conținut

Traian Basescu: Aproape un milion de cetateni ai R. Moldova doresc cetatenie romana, printre care sunt si moldoveni de origine rusa

HotNews.ro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost invitatul unei Editii speciale difuzate marti seara de TVR 1. Intr-o discutie cu moderatorul Luca Niculescu, seful statului a declarat ca e o chestiune de zile pana la instalarea noilor structuri la Chisinau, moment in care reluarea dialogului cu tara vecina va fi o prioritate. Presedintele a adaugat ca intre 800 de mii si un milion de cetateni ai R. Moldova doresc cetatenie romana, printre care sunt si moldoveni de origine rusa.

  • „Inca nu avem evaluarea integrala a ceea ce se intampla Moldova. Chiar a doua zi dupa incidentele de la Chisinau, unul din lucrurile pe care le-am stabilit ca o prioritate a fost sa fim informati cati cetateni romani se afla in beciurile ministerului de Interne de la Chisinau. Nici astazi nu avem un raspuns de la autoritatile de acolo. Tot atunci am stabilit sa avem un nou ambasador si inca nu avem un raspuns la solicitarea noastra de acreditare a ambasadorului. Este un abuz fara margini al puterii din Moldova.”
  • „Daca ne-am lua dupa autoritatile de la Chisinau, ar fi trebuit sa stam cu mainile sus, sa expulzam ambasadori…se asteptau la contramasuri, dar n-am raspuns, cum n-am raspuns nici la expulzarile anterioare.”
  • „In ce priveste oscilatiile de pozitie ale presedintelui moldovean, este un lucru greu de inteles, un soi de instabilitate. Eu oricand ma intalnesc cu presedintele Voronin discutam lucrurile foarte deschis, intr-o atmosfera foarte buna. La doua zile dupa ce plec, trebuie sa aflam de declaratii „Romania este imperialista, Romania este revizionista”. Am vorbit de cateva ori si nu am primit explicatii satisfacatoare.”
  • „Deocamdata nu este momentul sa-l sun pe presedintele Voronin. Va asigur ca o sa o fac la momentul potrivit, deocamdata interesul meu major a fost sa fie foarte bine informata Comisia Europeana.”
  • „Nu ne grabim sa facem afirmatia ca au fost fraudate alegerile.”
  • „Am privit cu alti ochi ce s-a intamplat la Chisinau, fata de Revolutia din decembrie. Am avut alta perceptie fata de cea pe care am avut-o in 1989.”
  • „Din punctul meu de vedere, in ceea ce s-a intamplat la Chisinau, Rusia nu a avut niciun amestec. Si nu cred ca Rusia va sustine abuzurile puterii de la Chisinau. Nu spun ca le va condamna, cel mult va fi neutra, dar nu un aparator.”
  • „Noi vom face tot ce tine de noi ca relatiile cu Republica Moldova sa se normalizeze si sa reinnodam dialogul. E o chestiune de zile pana la instalarea noilor structuri si va fi o prioritate reluarea relatiilor.”
  • „Alegerile din Basarabia nu trebuie sa afecteze perspectiva europeana a cetatenilor moldoveni. Marea noastra batalie a fost ca, in final, cu tot efortul, Moldova sa fie inclusa pe lista tarilor care sa adere la UE.”
  • „In momentul de fata sunt depozitate la Ambasada romana din Chisinau 650.000 de plicuri cu cereri de cetatenie. In aceste plicuri sunt intre 800.000 si un milion de cereri de cetatenie, pentru ca multe contin cererile unor familii intregi. Printre acestia sunt si moldoveni de origine rusa, dar ei au un regim diferit fata de cei care, de exemplu, si-au pierdut fara voia lor cetatenia romana, un regim care implica procedurile standard de asteptare.”
  • „Romania are avantajul ca detine arhivele cu datele civile ale celor care si-au pierdut cetatenia romana odata cu Pactul Ribbentrop-Molotov, in 1940. Nu avem nicio problema de informatie de a judeca in mod corect pe cei care au pierdut fara voia lor cetatenia romana. Dupa evaluarile noastre, circa 65-70% din populatia R. Moldova este de origine romana.”
  • „Nu trebuie sa va imaginati ca in sase luni se vor rezolva cele de la 650 la 800 de mii de cereri de cetatenie, dar s-a simplificat sistemul pentru cei care au pierdut fara voia lor cetatenia romana.”
  • „Foarte putini dintre ei raman si muncesc in Romania. Este de fapt dorinta tinerilor din R. Moldova de a avea sansa europeana: de a invata sau de a munci in Europa.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro