Traian Basescu, despre impozitarea salariilor mari ale bugetarilor: Daca Ponta poate, eu il sustin
Presedintele Traian Basescu se declara in favoarea taxei de solidaritate, spunand ca, daca premierul Victor Ponta va putea sa introduca aceasta masura, el il va sustine, potrivit Mediafax.
„Daca Ponta poate, eu il sustin”, a afirmat presedintele Basescu, vineri seara, intr-o interventie telefonica la RTV, intrebat despre intentia premierului Victor Ponta de a impozita salariile de peste 1.000 euro din sectorul public.
„Ce stim ca se intampla in regiile statului, in institutii care tin de autoritatea statului, care au inteles ca, daca sunt autofinantate sau regii autonome, isi pot permite orice legat de banul public, pentru ca banii regiilor si ai companiilor de stat sunt bani publici… Voi sustine, numai sa-si rezolve ei problema in inetoriorul aliantei, ca, daca si-o rezolva, eu nu voi fi omul care sa spuna ᅡNu-i corectᅡ. Mai ales in perioade dificile, daca discutam de echitate, echitatea o propovaduiesc si popularii, si socialistii in Uniunea Europeana”, a mai spus seful statului, citat de Mediafax.
El a apreciat ca o asemenea masura „ar fi o semnificatie ca in timpul crizei nu poate avea unul salariu de 40.000 de euro pe luna si altul 700 de lei”.
Presedintele a mai spus ca aceasta masura nu trebuie aplicata si in sectorul privat: „N-avem ce cauta in sectorul privat. Asa cum nu a atins nimeni sectorul privat cand s-au facut reduceri de salarii la stat, nu are nimeni dreptul sa-l atinga nici in continuare”.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca isi mentine intentia de a impozita salariile si pensiile din sectorul public care depasesc 1.000 de euro, totodata el exprimandu-si speranta ca ii va convinge pe toti liberalii de necesitatea ei, chiar daca Crin Antonescu „a inteles”, dar nu este de acord.
El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti daca isi pastreaza intentia de a impozita veniturile persoanelor din sectorul public care depasesc 1.000 de euro si daca a reusit sa-i convinga pe partenerii de coalitie de necesitatea introducerii acestei masuri.
„In primul rand, trebuie sa-i conving nu pe partenerii liberali, ca multi dintrei ei – vorbesc de domnul Chitoiu, de ceilalti – stiu, de cei care stau pe margine si-si dau cu parerea sau scriu editoriale ca, daca am putea sa reducem altfel salariile din regii si societatile de stat, am face-o, dar nu putem dintr-un simplu motiv: toate aceste salarii sunt pe baza contractelor si, orice decid eu maine in consiliul de administratie sau in adunarea generala, a doua zi sunt dat in judecata si se castiga procesul. S-a mai intamplat si cu domnul Boc, si cu toata lumea. Singura solutie constitutionala prin care poti sa reduci in aceste domenii veniturile foarte mari este solutia impozitarii. Dar pana-i conving pe toti care nu inteleg si nu stiu aceste lucruri, nu-i nimic, am multa rabdare”, a spus Ponta.
Intrebat daca este nevoie sa-i explice aceste lucruri si co-presedintelui USL, premierul a precizat ca Antonescu a inteles „foarte bine”, in schimb nu este de acord cu aceasta masura.
„Daca (liberalii-n.r.) nu sunt de acord, nu o adoptam”, e explicat premierul, el adaugand ca deciziile importante in USL „nu se iau cu forta, se iau discutand¬.
Ponta a explicat si care sunt cauzele care-l determina sa ia in calcul introducerea „taxei de solidaritate”.
„Eu nu cred neaparat ca e o problema ca de ce castiga atat de multi bani, poate unii sunt eficienti, altii nu sunt eficienti, insa daca vorbim de sectorul public, diferenta uriasa dintre un director de la Romgaz sau Transgaz care castiga 14 salarii ale unui medic rezident sau diferenta, pana ieri, un fost reprezentant la CNVM sau Asigurari care castiga intr-o luna cat tot Guvernul la un loc, si sunt 27 de ministri, adica nu e un guvern foarte mic, sigur ca sunt lucruri anormale. E imposibil sa contesti acest lucru, nu poate functiona un sistem in felul asta. Nu neaparat ca castiga ei foarte mult, atat poate sistemul public in acest moment si trebuie sa existe si un tip de echitate si solidaritate. Nu pot sa cred ca un director de la Romgaz e chiar mai important decat 14 medici. N-o sa ma convinga nimeni de chestia asta”, a explicat premierul.