Traim acum mai prost decat pe vremea lui Ceausescu?
Un studiu publicat in aceasta saptama de IRES scoate in evidenta cateva realitati de-a dreptul socante:
1. Aproape jumatate dintre romani (45%) regreta caderea comunismului si implicit, il regreta pe Ceausescu. Desi in mod evident este vorba in primul rand despre cei carora „impuscatul” le-a oferit un loc de munca si un apartament in rate, nu poti sa nu te intrebi cum au putut acesti oameni sa uite atat de repede toate mizeriile pe care trebuia sa le induri pe vremea aceea – de la cele 1-2 oua pe saptamana primite pe cartela, pana la statul la coada ore intregi pentru a prinde cativa „adidasi” de porc. Memoria colectiva este extrem de scurta.
2. Mai mult de jumatate dintre repondenti (54%) au declarat ca traiesc acum mai prost decat pe vremea comunismului. Procentul este urias si ma intreb cati dintre acestia traiesc acum mai prost pentru ca, in loc sa invete mai mult si sa puna osul la treaba, au continuat sa stea cu mana intinsa spre guvern asteptand sa „pice” ceva ajutoare. Pe vremea comunismului, „noi ne faceam ca muncim, ei se faceau ca ne platesc”. Acum, in capitalism, patronul nu te plateste daca tu doar te faci ca muncesti.
3. 56% dintre repondenti au declarat ca acum veniturile lor sunt mai mici decat in 2005, iar 21% cred ca acestea sunt egale cu cele din 2005. Acest raspuns este greu de inteles: comparativ cu anul 2005, salariul mediu este cu 100% mai mare, pensia medie este de aproape de trei ori mai mare, iar ajutoarele sociale distribuite cu darnicie de guvernele ultimilor 5 ani s-au dublat si ele, detalii mai jos, click pe grafic pentru detalii. In tot acest timp, inflatia a fost de 40%.
Evolutia veniturilor pe cap de locuitor
Foto: Khris.ro
Sa nu mai discutam despre faptul ca intre timp evaziunea fiscala a inflorit, astfel ca veniturile „necontorizate” au crescut si ele. Si atunci, cum trebuie interpretat faptul ca 3 romani din 4 declara a veniturile lor sunt cel mult egale cu cele din 2005?
4. Interesante sunt si raspunsurile legate de criza:
– pesimismul este in floare, astfel ca 45% dintre repondenti declara ca actuala criza va dura mai mult de 3 ani. Intre noi fie vorba, daca va fi asa, atunci situatia actuala este parfum fata de ce va fi peste 2-3 ani;
– doar 23% au rezerve financiare proprii la care pot sa apeleze daca se intampla ceva, insa in acelasi timp, doar 11% au asigurare, iar 1% vor sa isi faca asigurare;
– 55% nu ar avea ce sa vanda in cazul in care ar ramane fara bani;
– 68% nu ar dona bani guvernului (dupa cum stiti, MF a deschis un cont in care se pot face donatii);
– doar 42% dintre repondenti cred ca exista un partid politic capabil sa scoata tara din criza. Cu alte cuvinte, exceptand probabil fanii infocati pecare fiecare partid ii are, restul populatiei nu mai are niciun fel de incredere in clasa politica.
Intregul studiu poate fi descarcat de aici.
Comenteaza pe Khris.ro.