Transferul anului: Stefan cel Mare la PSD
Circulatie oprita, girofare peste girofare, masini luxoase si bodyguarzi. Toate aceste lucruri se puteau vedea ieri la Suceava, acolo unde au inceput manifestarile prilejuite de comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare.
Ion Iliescu, Adrian Nastase, Eugen Bejenariu, Razvan Theodorescu sunt motivele pentru care tot orasul a fost dat peste cap.
Evenimentul, unul important de altfel, i-a dat ocazia sefului statului sa mai rezolve unele dintre „micile” probleme din judet.
Astfel, Iliescu inainte de a participa la un spectacol in aer liber organizat la Cetatea de Scaun din Suceava, si-a facut timp sa ia parte la o intalnire cu reprezentantii autoritatilor locale, probabil pentru a se convinge singur ca totul este bine pus la punct si ca totul se va desfasura dupa planul stabilit.
Politie, Jandarmerie si SPP
Locuitorii din zona au avut ocazia sa vada ce inseamna o organizare fara greseala. Mijloace de transport, comercianti, oameni simpli si turisti, toti au fost afectati in urma sosirii maretei delegatii de la Bucuresti.
Astfel, in municipiul Suceava, pe treseele ce duc spre locul de desfasurare a evenimentelor, singurele mijloace de transport ce au putut circula au fost cele oficiale. Accesul mijloacelor de transport pentru oamenii de rand a fost interzis inca de ieri de dimineata. Afectati au fost nu numai locuitorii din Suceava, ci si cei din localitatile Putna si Bivolarie.
Circulatia rutiera intre aceste doua comune a fost inchisa incepand de ieri de la orele 14.00, pana astazi la orele 22.00. Motivul: pentru a nu fi perturbat traficul pana la Manastirea Putna. Mai bine zis traficul mijloacelor de transport oficiale, pentru ca cele „in comun” oricum nu puteau trece de filtrele aprige ale Politiei.
Politia a informat ca persoanele care vor dori sa participe la actiunile de la Putna nu vor putea ajunge cu masinile proprietate personala la manastire. Autoturismele vor putea fi parcate pe un teren amenajat pe raza localitatii Bivolarie, situata la opt kilometri de Putna. De acolo, oamenii vor fi preluati de trenuri si autobuze ce vor circula in permanenta. Un lucru bun totusi s-a intamplat.
Este vorba despre construirea unei noi parcari, cea de la Bivolarie. Singurele masini care se vor deplasa pana la ctitoria lui Stefan cel Mare vor fi in principal cele ale Presedintiei, Guvernului, Parlamentului si ale altor importanti demnitari invitati, dar in curtea manastirii vor avea acces doar autocarul cu care va veni seful statului, Ion Iliescu, si cel cu membrii executivului.
Masinile celorlalti demnitari romani vor ajunge pana in fata Primariei Putna.
Carutasii au avut de asemenea de suferit, fiind interzisa circulatia atelajelor in zonele in care se desfasoara evenimentul.
Nu puteau lipsi nici impresionantele forte de ordine ale Politiei, Jandarmeriei si SPP, care au impanzit orasul, supraveghind ca nu cumva ceva sa-i supere pe mai marii statului. Politistii aveau deja un „obiectiv”. Nu cumva ca micii comercianti sa-si paraseasca perimetrul care le fusese distribuit.
Locurile de amplasare a chioscurilor si tonetelor pentru activitati de comert ambulant au fost stabilite, de Primaria Putna, in afara traseului principal, respectiv intrare in Putna – manastire, iar in comuna s-a interzis desfacerea bauturilor alcoolice.
Cel mai usor, simplii turisti pot ajunge la Putna folosind trenul. In perioada 30 iunie – 3 iulie sunt suplimentate cursele CFR spre Putna. S-a stabilit ca, pe ruta respectiva sa circule in plus sase garnituri de tren, la care se va adauga un tren ce va efectua curse rapide din 30 in 30 de minute Radauti – Putna si retur.
Dar, turistii veniti din locuri mai indepartate si care doresc sa ramana la Suceava sau Putna cateva zile, se confrunta cu o noua problema. Majoritatea hotelurilor din municipiu sunt ocupate de politisti, jandarmi si angajati ofiteri SPP.
Drumuri peticite si pomi spalati
O data cu vizita presedintelui Romaniei si a premierului Adrian Nastase, controalele au devenit mult mai atente. In aceasta perioada atat inspectorii sanitari suceveni, cat si cei veterinari si-au intensificat verificarile in unitatile de alimentatie publica de pe traseul Suceava-Putna si vor monitoriza modul de preparare a alimentelor ce vor fi oferite participantilor la manifestari.
Manifestarile dedicate lui Stefan cel Mare i-au determinat pe directorii spitalelor sa ia masuri pentru a impiedica producerea unor incidente nedorite. Spitalul de Urgenta Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava a suplimentat masurile necesare pentru asigurarea urgentelor medicale in zilele in care se va desfasura evenimentul.
Directorul spitalului, Sorin Hancu, a declarat ca au fost stabilite echipele de garda in Unitatea de Primire a Urgentelor, dar si in sectiile Chirurgie, ATI si Ortopedie. Hancu a spus ca pentru aceste zile o sala de operatie este pregatita pentru interventiile chirurgicale de urgenta. Totodata, au fost pregatite si doua saloane-rezerva.
De asemenea, exact in aceste zile autoritatile au dat dovada de o nemaiintalnita grija fata aspectul orasului. Astfel, drumul care leaga centrul municipiului Suceava de Cetatea de Scaun a fost reparat, acesta fiind incadrat cu staguri si cosuri de gunoi. De harnicia autoritatilor nu au scapat nici pomii de langa Cetatea de Scaun, care au fost spalati cu foarte mare atentie.
Voronin nu vine
Singura „problema” a fost lipsa de la aceste manifestari a presedintelui Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin. Desi initial presedintele Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, era asteptat la eveniment, acesta nu va putea participa la manifestarile de la Putna, informeaza Rompres.
Vladimir Voronin nu va fi prezent la Putna deoarece timpul prea scurt nu a permis incheierea unei declaratii comune cu omologul sau roman, Ion Iliescu, a declarat ieri consilierul prezidential moldovean Sergiu Mocanu.
Acesta s-a aflat la Bucuresti pentru a perfecta detaliile unei declaratii comune a presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, si a presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, prin care cei doi sa reafirme relatiile de buna vecinatate dintre cele doua tari.
Liderul comunist moldovean a conditionat recent venirea sa la manifestarile de la Putna de semnarea acestei declaratii, in care printre altele partea romana urma sa reafirme sustinerea fata de statalitatea Republicii Moldova.
Dezbateri serioase
Totusi dezbateri serioase au avut loc, fara sa fie nevoie de girofare si bodyguarzi. Astfel, istorici si cercetatori din Romania, Republica Moldova si Ucraina au participat la Simpozionul National „Stefan cel Mare in constiinta romanilor”, organizat de Universitatea din Suceava, Consiliul Judetean Suceava si Fundatia Social Culturala Armonia.
In prima parte a lucrarilor, academicianul Alexandru Zub, directorul Institutului de Istorie A.D.Xenopol din Iasi, a vorbit despre posteritatea „marelui Stefan”, aratand ca personalitatea domnitorului moldav a mobilizat atentia de cinci secole si jumatate. „Posteritatea lui Stefan cel Mare a inceput cu mult inaintea mortii lui, si-a construit posteritatea si si-a faurit destinul.
Sunt destule asemenea elemente in inscrisuri, ctitorii laice si religioase care evoca personalitatea lui”, a spus Alexandru Zub. El a subliniat ca Stefan cel Mare a fost un domnitor care a inteles sa-si asume gloria, dar si vicisitudinile legate de o asemenea pozitie, reusind sa-si surprinda atat dusmanii, cat si prietenii „prin staruinta cu care si-a urmarit planurile”.
Consulul general al Romaniei la Cernauti, prof. Romeo Sandulescu, a evocat valentele de diplomat ale domnitorului Stefan cel Mare, aratand ca acesta a stiut sa se apropie de clasele sociale ale vremii, printr-o „diplomatie populara”.
Sandulescu a spus ca domnitorul moldav a inteles si importanta detinerii gurilor Dunarii si a culoarelor comerciale, fapt care a constituit unul din atuurile sale in dezoltarea economica. Prof. Sandulescu a subliniat ca domnitorul moldav a practicat si o diplomatie culturala si religioasa, avand bune relatii cu clericii.
In partea a doua a simpozionului au mai fost prezentate mai multe lucrari printre care si cea purtand titlul „Crestinul devenit sfant-Stefan cel Mare”, prezentat de preotul Veaceaslav Cazacu de la Academia Teologica din Chisinau.