Sari direct la conținut

Tratatul INF: Washingtonul anunță că a testat o rachetă convențională cu rază medie de acțiune

HotNews.ro
Tratatul INF: Washingtonul anunță că a testat o rachetă convențională cu rază medie de acțiune

Statele Unite au anunțat luni că au testat o rachetă convențională cu rază medie de acțiune, un test care este posibil după retragerea din tratatul nuclear INF de la începutul lunii, scrie AFP.

Testul, care a fost reușit, a fost efectuat duminică de pe insula San Nicolas, în largul Californiei, la ora locală 14,30 (21,30 GMT), a precizat Pentagonul.

„Racheta testată a părăsit rampa de lansare terestră și a atins cu precizie ținta sa după peste 500 km de zbor”, potrivit sursei citate.

„Datele culese și lecțiile învățate din acest test vor oferi ministerului Apărării informațiile necesare dezvoltării de noi arme cu rază medie de acțiune”, a concluzionat Pentagonul.

Statele Unite au părăsit în 2 august tratatul de dezarmare INF, după ce au acuzat Moscova că îl încălca de ani de zile, deschizând drumul unei noi curse a înarmărilor îndreptată împotriva Rusiei, dar în special a Chinei.

În aceeași zi, ministrul Apărării Mark Esper a anunțat că Statele Unite vor accelera dezvoltarea de noi rachete sol-aer.

Mark Esper a precizat că America a demarat în 2017 cercetările legate de acest sistem de rachete, în limitele tratatului INF privind Forțele nucleare intermediare.

Tratatul INF, care a permis în anii 1980 eliminarea rachetelor rusești SS20 și a celor americane Pershing, în centrul crizei euro-rachetelor, interzicea folosirea unei serii de rachete cu capacitate nucleară cu rază intermediară de acțiune (de la 500 la 5.500 km).

Racheta testată duminică este convențională dar poate fi echipată cu focos nuclear.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro