Sari direct la conținut

Trei militari americani uciși și alți zeci răniți într-un atac cu dronă asupra unei baze militare a SUA în Iordania / Biden atribuie atacul grupărilor pro-iraniene și amenință cu represalii / Mesaj al Hamas

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia
Joe Biden, Foto: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia

Trei militari americani au fost uciși și mai mulți au fost răniți în urma unui atac cu dronă lansat asupra forțelor americane staționate în nord-estul Iordaniei, în apropiere de granița cu Siria, a anunțat duminică președintele SUA, Joe Biden, care a dat vina pentru acest atac pe grupuri susținute de Iran, transmit Reuters și AFP. Un purtător de cuvânt al guvernului iordanian l-a contrazis pe preşedintele american, afirmând că atacul nu a avut loc pe teritoriul Iordaniei, ci la baza americană Al-Tanf din Siria.

23:00 Numărul militarilor americani răniți este de peste 30, potrivit CNN.

Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM) a confirmat, într-un comunicat, că trei militari americani au fost uciși și alți cel puțin 34 au fost răniți într-un atac cu dronă kamikaze care a lovit o bază din nord-estul Iordaniei.

Opt dintre militarii răniți au fost evacuați medical pentru a primi îngrijiri de nivel superior, a precizat CENTCOM. Se așteaptă totodată ca numărul răniților să crească.

20:30Un purtător de cuvânt al Hamas, Sami Abou Zahri, a reacţionat afirmând că acest atac „este un mesaj adresat administraţiei americane”, și anume acela că o „continuare a agresiunii americano-sioniste în Gaza aduce riscul unei explozii regionale” în care se va manifesta furia „întregii” lumi musulmane. (AFP)

19:18Iordania afirmă că atacul care a vizat soldați americani nu a avut loc pe teritoriul său

Atacul care a ucis și rănit mai mulți militari americani nu a avut loc pe teritoriul iordanian, ci în Siria, a declarat duminică un purtător de cuvânt al guvernului iordanian, potrivit Reuters.

Muhannad al Mubaidin a declarat pentru televiziunea publică iordaniană al Mamlaka că atacul a vizat baza americană Al-Tanf din Siria.

19:10 Pentagonul anunță că 25 de soldaţi americani au fost răniţi în atac şi 34 sunt monitorizaţi pentru posibile leziuni cerebrale, leziuni frecvente în urma exploziilor puternice.

Biden amenință cu represalii: „Vor fi traşi la răspundere, într-un moment şi într-un mod pe care le vom alege”

„Astăzi, America are inima grea. Noaptea trecută, trei militari americani au fost ucişi şi mai mulţi au fost răniţi într-un atac cu dronă asupra forţelor noastre staţionate în nord-estul Iordaniei”, a anunţat Joe Biden într-un comunicat.

„Deși încă strângem date cu privire la acest atac, știm că a fost comis de grupări militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak”, a declarat președintele SUA.

Biden a precizat că atacul a avut loc sâmbătă seară. Evenimentul marchează primele decese în rândul trupelor americane în regiune de la începutul războiului din Gaza.

„Vom continua angajamentul lor de a lupta împotriva terorismului. Și să nu aveți nicio îndoială – îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili, la un moment și într-un mod pe care le vom alege”, a avertizat Joe Biden în declarația emisă duminică de Casa Albă.

El le-a adus apoi un omagiu militarilor ucişi „în acest atac josnic şi complet nedrept”.

Comunicatul difuzat de președintele Biden nu menționează câți militari au fost răniți, dar postul CNN a relatat că în jur de 25 membri ai trupelor americane au fost răniți în atac.

Și CNN notează că este pentru prima oară când militari americani sunt ucişi de inamici în Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Fâşia Gaza, iar acest lucru reprezintă o escaladare semnificativă a unei situaţii deja precare în regiune.

Instabilitate regională maximă

Aceste decese în rândul trupelor americane survin de fapt într-un context exploziv: pe lângă războiul din Gaza, au avut loc numeroase lovituri și atacuri între Iran și aliații săi din regiune (Hamas, Hezbollah etc.), pe de o parte, și Israel, Statele Unite și partenerii lor, de cealaltă parte.

De la jumătatea lunii octombrie, peste 150 de atacuri cu drone sau cu rachete au vizat trupele americane şi ale celorlalte ţări din coaliţia antijihadistă în Irak şi Siria, fără să fi provocat uciderea vreunui militar al coaliţiei. Aceste atacuri au fost în general revendicate de „Rezistenţa islamică din Irak”, o nebuloasă de combatanţi proveniţi din grupări armate pro-iraniene.

Washingtonul a răspuns cu lovituri țintite în Irak, dar deocamdată aceste atacuri au rămas controlate, Iranul și Statele Unite reiterând că nu doresc o conflagraţie regională.

Mai la sud, de la începutul lunii ianuarie, Washingtonul a bombardat în mai multe rânduri pozițiile Houthi din Yemen, acei rebeli pro-iranieni care vizează cu atacuri transportul maritim internațional în Marea Roșie și Golful Aden. Săptămâna aceasta, Statele Unite au cerut chiar și Chinei să intervină pe lângă Teheran pentru a opri aceste lovituri, care au perturbat grav comerțul mondial.

În același timp, Israelul, un aliat al SUA, și-a intensificat loviturile împotriva regimului sirian și a grupurilor pro-iraniene din Siria vecină. Israelul se confruntă de asemenea, la granița sa de nord, cu schimburi regulate de focuri cu Hezbollahul libanez, care are legături strânse cu Iranul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro