Tribunalul Bucuresti a anulat Planul Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire pentru aqua land-ul din Parcul Tineretului
Tribunalul Bucuresti a anulat Planul Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire pentru aqua land-ul din Parcul Tineretului, la cererea Asociatiei Salvati Bucurestiul, potrivit unui comunicat al ONG-ului. Sentinta a fost pronuntata pe 4 iulie si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
Terenul de 53.000 mp din Parcul Tineretului, pe care urma sa se construiasca aqua land-ul, apartine Municipiului Bucuresti. Printr-un contract de parteneriat public-privat, incheiat pe 29 aprilie 2009, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement, institutie in subordinea Primariei Capitalei, se asocia cu firma Blue Ciel pentru construirea aqua parc-ului. Contractul de parteneriat nu a fost supus aprobarii Consiliului General cu toate ca acest lucru este prevazut de legea administratiei locale.
Prin Hotararea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 78/2009 s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu care permitea construirea aqua – land-ului, iar pe 08 martie 2011 primarul de sector a emis autorizatia de construire. Potrivit celor doua acte administrative, aqua land-ul ar fi urmat sa se construiasca pe circa 60 la suta din teren.
La cerea Asociatiei Salvati Bucurestiul, Planul Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire au fost suspendate de Tribunalul Bucuresti pe 15 iulie 2011, las cteva luni dupa inceperea lucrarilor de construire. Sentinta a fost confirmata de Curtea de Apel Bucuresti pe 3 noiembrie 2011. Dupa suspendarea documentelor, ONG-ul a cerut instantei anularea lor, in acest sens fiind pronuntata sentinta de pe 4 iulie. Cele doua documente vor ramane suspendate pana la judecarea recursului pentru anulare.
Potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul, Planul Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire sunt ilegale din mai multe motive, cele mai importante fiind:
– schimba destinatia spatiului verde prin constructii (restaurante, parcari, etc);
– acordul de mediu s-a emis cu conditia obtinerii avizului de defrisare, aviz pe care beneficiarul nu l-a obtinut pana in acest moment;
„Asociatia Salvati Bucurestiul nu se opune construirii de aqua parc-uri, insa considera nociva amplasarea acestora in parcuri existente prin defrisarea vegetatiei”, se arata in comunicatul Asociatiei.