Trupa "Tangaj Dance" din Romania, invitata pentru prima data la "Downtown Dance Festival" din New York
Spectacolul de dans contemporan Camera 0001_Fabrica de vise va fi prezentat pe 21 și 22 august la New York, în cadrul Downtown Dance Festival. Prezentarea în cadrul celei de-a 33-a ediţii a festivalului are loc la invitaţia organizatorilor, Battery Dance Company, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York. Spectacolul va avea o reprezentație outdoor în Robert F. Wagner Jr. Park (lower Manhattan) și două reprezentații indoor la Access Theater (380 Broadway). De asemenea, ICR New York va prezenta în data de 25 august, în sala Auditorium, o proiecţie a filmului de dans Silent Places.
Atât spectacolul cât și filmul sunt producții Tangaj Dance, realizate în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București. Tangaj Dance este o companie de dans tânără ale cărei proiecte interdisciplinare propun îmbinarea dansului cu noile tehnologii și producerea unor experimente vizuale sub formă de laboratoare, instalații sau filme de dans. Echipa proiectului, formată din coregrafa Simona Deaconescu şi producătorul Anamaria Antoci, alături de dansatorii Răzvan Stoian, Irina Ştefan, Denis Bolborea, Alexandra Bălăşoiu, Vlad Merariu, va beneficia de o rezidență de creație în perioada 20-30 august 2014 în studiourile Battery Dance Company pentru a pune bazele unui nou proiect care va fi lansat în luna octombrie.
„Camera 0001_Fabrica de Vise” este episodul pilot al unui proiect serial, care pune dansul în raport cu dezvoltarea științei și transferul informației mediatizate. Spectacolul este un laborator interdisciplinar interactiv construit de 3 artiști: coregraful Simona Deaconescu, animatorul Codrin Iftodi și compozitorul Rolf Ono. Performanța fizică exagerată este pusă într-o ecuație liniară progresivă cu imagini virtuale, siluete chroma distorsionate în negativ, raze X, cardiograme ale corpului în mișcare și un soundtrack psihotic cu scopul de a crea o imagine sinergică. Fabrica de vise este populată de corpuri evoluate, alterate de boom-ul informațional. Muncitorii ei reacționează la senzații vizuale și auditive preluate din rețelele de socializare și televiziune, procesul lor cognitiv este industrializat, visele lor personale devin o poveste colectivă. Cele 40 de minute de experiență senzorială îi prezintă într-un conflict marcat de dorința de a părăsi un sistem de îndobitocire în masă.
Silent Places este o colaborare inedită între coregraful-regizor Simona Deaconescu şi directorul de imagine Oleg Mutu care are în spate un concept puternic: dansul nu se ilustrează, ci se interpretează şi reinterpretează cu ajutorul limbajului cinematografic. Silent Places este un dance film bazat pe examinarea vieții interioare a personajelor, surpinde nedumeririle, întrebarile și temerile lor într-un moment de intimitate. Cruzimea și frenezia, copilăria, sentimentele pentru care nu există cuvinte dar pe care cu toții le simți, angoasa sufletească și haosul interior și recuperarea stării de echilibru sunt sentimente care redau conștiința aglomerată a personajelor din film, autoevaluarea. Prin mișcare și acțiune cele 5 personaje înfățișează sentimente care se transformă în agonie, sunt oameni prizonieri ai libertății infinite într-un spațiu infinit. Filmul a fost prezentat deja în cadrul Loikka Dance Film Festival (Finlanda), International Screendance Festival (SUA) și urmează să fie prezentat în luna septembrie în cadrul Sans Souci Festival of Dance Cinema (SUA) și în noiembrie la San Francisco Dance Film Festival (SUA).
Spectacolul Camera 0001_Fabrica de vise și filmul Silent Places sunt producții Tangaj Dance, finanțate de AFCN, în parteneriat cu CNDB.
Simona Deaconescu este licenţiată a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” București, secţia de coregrafie și a Universității Media, secția regie de film. Este directorul artistic al companiei Tangaj Dance, iar numele ei se leagă de fondarea revistei online de dans ADN, programului curatorial Cartierul de Dans și a primei ediții a ALT Concurs Național de Coregrafie, proiecte implementate alături de Asociația Secția de Coregrafie. Alături de coregraful Vlad Merariu este fondator al unora dintre cele mai populare cursuri de dans contemporan dedicate amatorilor din București. În prezent Simona se află la Impulstanz Festival în Viena, cu ocazia primirii unei burse DanceWEB.
Downtown Dance Festival este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de dans din New York, prezentând anual în Manhattan trupe de dans din Spania, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Elveţia, Rusia, etc. Festivalul fost iniţiat în 1982 de către coregraful Jonathan Hollander, de numele căruia se leagă şi crearea trupei de dans “Battery Dance Company”, cu o concepţie nu doar estetică despre artă, ci şi socială şi educativă. Festivalul a atras de-a lungul celor treizeci şi două de ediţii anterioare sute de mii de spectatori, an de an, şi a prezentat trupe de dans din întreaga lume. Toate spectacolele sunt gratuite pentru public. Ziarele “The New York Times”, “Wall Street Journal”, “The New Yorker” şi mass-media internaţională au publicat de-a lungul anilor recenzii foarte bune despre “Downtown Dance Festival”. Se estimează că, în acest an, festivalul va atrage peste 10.000 de spectatori.