Sari direct la conținut

UBB Cluj jumuleste studentii

Buna ziua, Ardeal

Universitatea ?Babes-Bolyai? face, se pare, tot posibilul pentru a pune bete in roate studentilor care vor sa-si deschida firme in Cluj. Potrivit hotararii de guvern 166/2003 privind unele facilitati oferite studentilor in infiintarea unor firme, studentii trebuie sa depuna la Camera de Comert si Industrie Cluj o adeverinta specifica ce atesta ca urmeaza o forma de invatamant superior.

La Universitatea Babes-Bolyai, o astfel de adeverinta costa nu mai putin de 15 euro. La nici una dintre celelalte universitati nu este perceputa o astfel de taxa. Mai mult, unele cadre din conducerea universitatilor acuza UBB ca impiedica prin aceasta taxa initiativele tinerilor.

„Ziarul Studentesc” a remis o solicitare de informatii catre departamentul de imagine al UBB in virtutea legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, in care cerea justificarea in baza careia un student de la UBB trebuie sa plateasca aceasta taxa. Raspunsul departamentului de imagine a fost laconic: ?taxa a fost stabilita de Senatul Universitatii?.

Solicitat sa furnizeze numarul de astfel de adeverinte remise pana la aceasta data de catre facultatile universitatii, unul dintre responsabilii de imagine ai UBB, Daniela Hornea, a declarat ca acestea nu sunt contabilizate. Ar fi fost interesant de vazut cati bani a facut UBB pe spinarea studentilor care vor sa-si deschida o firma.

UT: „Nu ar trebui solicitata o taxa”

La Universitatea Tehnica nici nu s-a pus problema stabilirii unei taxe pentru adeverintele necesare Camerei de Comert si Industrie. Mai mult, prorectorul pe probleme didactice al universitatii, Ioan Abrudan, a declarat ca impunerea unei taxe restrictioneaza accesul tinerilor la facilitatile oferite de lege. ?Eu ma gandesc ca nu ar trebui solicitata o taxa.

Daca ne-am comporta in spiritul legii, am incerca sa acordam facilitati studentilor, nu sa le restrictionam?, a declarat Abrudan. Pentru ca UT nu cere nimic in schimbul actelor respective, pana la aceasta data secretariatul universitatii a eliberat aproape patru sute de adeverinte pentru studenti.

UMF: ?Ar fi cumplit sa le luam bani pentru o adeverinta?

Nici Universitatea de Medicina si Farmacie nu percepe o taxa pentru studentii care solicita adeverinta de la secretariat ca sa arate functionarilor Camerei de Comert si Industrie ca sunt studenti. ?E dreptul lor sa beneficieze de facilitatile legii, si atunci ar fi cumplit sa le iau eu bani pentru o adeverinta?, a declarat secretarul-sef al UMF, Radu Hriniuc.

Intrebat cum comenteaza decizia UBB de a solicita o taxa, mare de altfel pentru bugetul unui student, Hriniuc s-a abtinut de la comentarii. ?E dreptul lor sa ia astfel de decizii, au autonomie universitara?, a declarat secretarul-sef al UMF. Totusi, ?probabil ca dansii mizeaza pe faptul ca au foarte multi studenti si atunci ar incasa mai multi bani?, a adaugat, totusi, Hriniuc.

UMF a eliberat pana la aceasta data aproximativ 200 de adeverinte pentru studenti.

USAMV: gratuit

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara emite si ea adeverintele, la randul ei, tot gratuit. Totusi, potrivit secretarului-sef al universitatii, Maria Morar, senatul va stabili in urmatoarea perioada daca va continua aceasta politica sau va percepe o taxa de acum inainte.

„Credem ca e bine sa sprijinim studentii si sa nu le cerem bani pentru adeverinte, dar vrem sa introducem ideea de a solicita bani pentru ele in urmatoarea sedinta a senatului”, a declarat Morar. Secretarul-sef a declarat, totusi, ca in ciuda gratuitatii eliberarii adeverintelor, numarul de solicitanti nu a fost prea mare. Universitatea nu are o statistica a eliberarii adeverintelor respective.

Registrul Comertului: „E o exagerare grosolana”

Directorul Registrului Comertului Cluj, Dorin Deac, unde ajung toate solicitarile de infiintare de firme ale studentilor, s-a aratat socat cand a aflat cuantumul taxei percepute de UBB pentru o astfel de adeverinta. ?15 euro? Pentru o simpla adeverinta? Mi se pare o exagerare grosolana?, a fost de parere Deac.

Desi initial afirmase ca dreptul de a percepe o taxa pentru eliberarea adeverintei tine de autonomia universitatii, lui Deac nu I-a venit sa creada cand a aflat cuantumul acestei taxe. ?Eu consider ca nu ar trebui sa le ceara bani studentilor?, a declarat directorul Registrului Comertului. ?Vremurile s-au schimbat de cand eram eu student si cand aceste adeverinte erau eliberate gratuit.

E o simpla adeverinta, care intr-adevar incumba unele cheltuieli, tonerul, hartia, tusul de pe stampila, dar cam atat, pentru ca restul, functionarii, sunt platiti de stat?, a conchis Deac. Directorul general al Agentiei Nationale de Sprijinire a Initiativelor Tinerilor, Cristian Rizea, a declarat joi la Cluj ca institutia sa va incerca sa reglementeze situatia.

„Guvernul sprijina infiintarea de firme de catre tineri. Vom incerca sa vedem care e problema, dar pana acum n-am fost sesizati”, a declarat Rizea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro