Sari direct la conținut

„Ucigașul Ninja” a fost executat în SUA la peste 3 decenii după ce a fost condamnat la moarte

HotNews.ro
Louis Gaskin, supranumit „Ninja Killer”, Foto: Florida Department of Corrections / AP / Profimedia
Louis Gaskin, supranumit „Ninja Killer”, Foto: Florida Department of Corrections / AP / Profimedia

Un american supranumit „Ninja Killer” (Ucigașul Ninja) a fost executat miercuri seară în Florida, la mai bine de 30 de ani după ce a comis o dublă crimă în timpul unei spargeri, relatează AFP și News.ro.

Execuţia lui Louis Gaskin a avut loc la un penitenciar din Florida, după ce Curtea Supremă respinsese ultimul apel al bărbatului de 56 de ani.

La 20 decembrie 1989, el a comis un jaf sângeros, îmbrăcat complet în negru – de unde şi porecla sa în presa americană – pentru a fura cadouri de Crăciun pentru iubita sa.

Înarmat cu un pistol, a mers la casa unui cuplu de cincizeci de ani din New Jersey, a tras mai întâi prin fereastră, împuşcându-l mortal pe soţ şi rănind-o pe soţia acestuia. Apoi a urmărit-o şi a împuşcat-o mortal şi pe ea.

Louis Gaskin a furat câteva obiecte, bani şi bijuterii din acea casă şi s-a dus apoi la o a doua locuinţă, unde a repetat atacul. Acolo a rănit un bărbat, dar a reuşit să fugă cu maşina împreună cu partenera sa. A fost arestat zece zile mai târziu pe baza informaţiilor furnizate de o rudă şi a recunoscut crimele.

La proces, un juriu l-a găsit vinovat de crimă. Însă doar opt din cei 12 juraţi au votat pentru pedeapsa cu moartea. În prezent, este nevoie de un juriu unanim pentru a impune pedeapsa cu moartea, dar nu a fost cazul la acea vreme.

Trei decenii de apeluri ale criminalului american

În anii care au urmat, avocaţii săi au depus numeroase apeluri, invocând diverse probleme psihiatrice ale clientului lor. În 1991, Curtea de Apel din Florida a constatat că acesta suferea de schizofrenie şi halucinaţii auditive, dar a considerat că era conştient de gravitatea faptelor sale şi, prin urmare, că era responsabil din punct de vedere penal.

Celelalte apeluri ale sale nu au mai avut succes, iar guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a semnat luna trecută mandatul care a stabilit data execuţiei sale.

Politicianul republican, care are ambiţii prezidenţiale şi îl concurează în special pe Donald Trump în rândul americanilor cu înclinații de dreapta, a aprobat doar două execuţii în primul său mandat, dar a semnat trei astfel de mandate până acum numai în acest an.

De la începutul anului, 10 condamnaţi au fost executaţi în Statele Unite, în doar patru state (cinci în Texas, doi în Missouri, doi în Florida şi unul în Oklahoma).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro