Sari direct la conținut

Ucraina anunță că „relansează Bâstroe ca rută alternativă” pentru exporturile sale de cereale / Ce a spus vicepremierul Kubrakov despre lucrările la canal

HotNews.ro
Tronson navigabil al canalului Bâstroe , Foto: AGERPRES
Tronson navigabil al canalului Bâstroe , Foto: AGERPRES

Ucraina spune că porturile sale dunărene sunt esențiale pentru exporturile sale de produse agricole și că „relansează” canalul Bâstroe ca rută alternativă pentru cerealele sale, transmite Reuters.

Porturile de pe Dunăre sunt esențiale pentru exporturile agricole, în condițiile în care acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră este în pericol, a declarat vineri vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov.

„Fără îndoială, salba de porturi dunărene a devenit un element critic al securității alimentare globale în fața funcționării limitate a porturilor maritime din Marea Neagră”, a afirmat Kubrakov pe Facebook.

Ucraina a crescut exporturile prin cele trei porturi dunărene ale sale la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

„Relansează Bâstroe ca o rută alternativă” pentru exporturile de cereale

De asemenea, aceasta adâncește canalul Bâstroe de pe Dunăre cu scopul de a crește exporturile de alimente din porturile sale fluviale și speră că un canal mai adânc va permite exportarea a încă 500.000 de tone lunar, notează Reuters.

Kubrakov a declarat că lucrările de dragare la canal sunt de tip „operațional” și că Ucraina „relansează canalul Bâstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene”.

Trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, care au fost inițial blocate după începutul invaziei, exportă cereale din iulie anul trecut, în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, mediată de Turcia și de Națiunile Unite.

Rusia spune că acordul urmează să expire la 18 mai și nu dă niciun semn că intenționează să îl prelungească. Ea dorește ca puterile occidentale să accepte să ridice restricțiile privind plățile, logistica și asigurările, despre care spune că îi împiedică propriile exporturi agricole.

România nu va interzice importurile agricole din Ucraina

România nu va interzice în mod unilateral importul de cereale ucrainene și va aștepta ca Comisia Europeană să aplice măsuri de sprijinire a fermierilor din Europa Centrală și de Est, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Cu toate acestea, România și Ucraina se vor consulta săptămânal cu privire la volumele de cereale preconizate, încercând să limiteze importurile, a declarat Daea după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Mikola Solski în București.

Din grupul de cinci țări România Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, țara noastră este singura dintre cele cinci state din Europa Centrală și de Est care nu a interzis importurile de cereale ucrainene, dar a înăsprit controalele la punctele de control la frontieră.

Cu accesul la propriile porturi din Marea Neagră blocat și ulterior limitat de invazia Rusiei, Ucraina a trebuit să găsească rute de transport alternative pentru produsele sale agricole.

Milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană și scutite de taxe vamale, au ajuns în statele vecine, distorsionând cererea și prețurile produselor locale.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va lua „măsuri preventive” de urgență pentru grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță, compensând fermierii locali și permițând intrarea în cele cinci țări a cerealelor din Ucraina doar dacă acestea sunt pregătite pentru export către alte membre UE sau către restul lumii.

Această măsură, condiționată de retragerea de către Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia a interdicțiilor unilaterale de import, ar urma să fie valabilă până la sfârșitul lunii iunie.

Cu toate acestea, cele cinci țări se așteaptă ca Comisia să lărgească lista de produse pentru a include laptele, păsările de curte și mierea.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro