Sari direct la conținut

UDMR iese de la guvernare. Consiliul Reprezentantilor Unionali a aprobat iesirea cu majoritate de voturi

HotNews.ro

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) a aprobat, sambata, cu mare majoritate de voturi, propunerea ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) sa iasa de la guvernare, inregistrandu-se trei voturi impotriva si sapte abtineri, transmite Agerpres.

Dupa incheierea sedintei CRU, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat ca decizia iesirii de la guvernare este pentru comunitatea maghiara si nu impotriva cuiva.

„Am luat decizia de a iesi de la guvernare, asa cum exista o recomandare a Consiliului Permanent. Cu marea majoritate a voturilor, CRU a intarit iesirea de la guvernare. Din acest moment, noi consideram ca aceasta decizie este definitiva si urmeaza sa vina premierul Ponta cu un nou guvern in fata parlamentului. Subliniez ca in aceasta decizie este vorba despre noi, UDMR, despre comunitatea noastra si nu despre PSD, despre PNL, nu despre Ponta, nu despre Iohannis. (…) Noi am considerat ca trebuie sa fim foarte atenti la mesajul electoratului nostru. Un om politic poate sa faca multe greseli. Eu am aratat astazi ca sunt doua greseli care pot fi fundamentale: sa nu tii cont niciodata de parerea oamenilor, de mesajul comunitatilor, de ce cred oamenii ca ar trebui sa faci, sa ai impresia ca tu stii totul si, a doua greseala, ca de fiecare data cand iei o decizie sa nu ai capacitatea de a decide ceea ce e important, vrand sa-i multumesti pe toti”, a explicat Kelemen Hunor.

El a mai spus ca ar trebui sa ramana in guvern doi membri ai UDMR, dar pe functii nepolitice si care au fost detinute de UDMR si inainte de intrarea sa la guvernare.

„Tot ce inseamna politic pleaca. (…) Asta inseamna ca saptamana viitoare, dupa ce noii ministri depun juramantul, ai nostri pleaca, semneaza procesele de predare-primire. Si secretarii de stat vor fi schimbati. Tot ce inseamna nivel politic pleaca. Noi, inainte sa intram, in martie, la guvernare, am avut doua persoane, doua pozitii, traditionale, care nu au tinut cont daca suntem in opozitie sau la guvernare: e vorba de Departamentul pentru relatii interetnice si un secretar de stat sau un director general in Ministerul Educatiei Nationale. Deci, cele doua persoane erau in functie inainte sa intram noi la guvernare si din punctul nostru de vedere ar fi un gest sa ramana ei acolo si sa conduca mai departe aceste departamente, fiindca sunt doua entitati importante pentru toate minoritatile nationale, pentru toate comunitatile etnice”, a mentionat Kelemen Hunor.

Intrebat daca UDMR va reevalua sustinerea Guvernului Ponta, Kelemen Hunor a spus ca acest lucru va fi discutat saptamana viitoare in grupurile parlamentare reunite.

Pe de alta parte, el a spus ca UDMR va dialoga cu toate partidele.

„Vom dialoga cu toate fortele politice si vom propune, asa cum am propus si astazi, cateva teme importante, in educatie, in sanatate, in infrastructura rutiera si feroviara, in dezvoltarea rurala si in relatia intre majoritate si minoritatile etnice. Sunt cinci domenii extrem de importante pentru viitorul societatii noastre si ar trebui un pact strategic in fiecare domeniu si cateva scopuri care trebuie urmarite, indiferent cine este la guvernare si cum evolueaza scena politica interna”, a completat Kelemen Hunor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro