Sari direct la conținut

UE a anunțat sancționarea Chinei pentru încălcarea drepturilor omului, gest fără precedent în ultimii 30 de ani. Myanmar și Turcia, aflate și ele pe lista neagră

HotNews.ro
Uniunea Europeana, Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia
Uniunea Europeana, Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uniunea Europeană sancţionează China pentru încălcarea drepturilor omului în cazul minorităţii musulmane uigure din provincia Xinjiang, a declarat o sursă europeană citată de Reuters. Luni are loc reuniunea miniștrilor de externe din blocul comunitar, iar aceștia ar fi ajuns la un acord în acest sens. Ultima dată când UE a impus măsuri punitive împotriva Beijingului pentru încălcări ale drepturilor omului a fost după masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989.

UPDATE: Printre cei sancționați de UE se află secretarul de partid din provinciaXinjiang, Wang Mingshan, șeful departamentului de producție și construcții, Wang Junzheng, fostul guvernator al provinciei Zhu Hailun, și Chen Mingguo, directorul Biroului de Securitate din Xinjiang, transmite Reuters.

Miniștrii afacerilor externe din UE sunt așteptați să aprobe sancțiuni și în cazul oficialilor din Myanmar, tot pentru încălcarea drepturilor omului. Un avertisment ar urma să primească și Turcia, scrie Euronews.

Numele ţintelor vizate de măsuri precum îngheţarea activelor sau interdicţia de călătorie în UE urmează să fie făcute publice în cursul zilei de luni, ultimul pas în implementarea sancţiunilor. Potrivit sursei citate, pe lista neagră se află patru oficiali şi o companie din China.

Ambasadorii statelor membre au aprobat încă de săptămâna trecută impunerea de interdicții de călătorie și înghețarea activelor a patru oficiali chinezi și a unei entități, numele acestora urmând să fie făcute publice după reuniunea miniștrilor de externe ai UE din 22 martie.

În ultimii ani, sute de etnici uiguri, kazahi şi hui au depus mărturie despre cum au fost ţinuţi în lagăre de prizonieri ca parte a ceea ce observatorii spun că este o campanie a guvernului chinez de asimilare cu forţa a minorităţilor etnice.

Organizațiile pentru drepturile omului spun că guvernul de la Beijing i-au privat pe uiguri de libertatea de credință și alte libertăți individuale, politică ce a culminat cu un întreg sistem opresiv de supraveghere, detenție, îndoctrinare și chiar sterilizare forțată.

Totul a pornit, în 2014, după ce președintele Chinei Xi Jinping a vizitat regiunea Xinjiang ca urmare a unui atac terorist al separatiștilor uiguri. La scurt timp după aceea, potrivit unor documente prezentate de New York Times, liderul comunist a dispus ca autoritățile să acționeze ”fără niciun fel de milă”.

Parlamentul olandez a urmat exemplul Canadei și al Statelor Unite, adoptând la începutul acestui an o rezoluție care declară tratamentul aplicat uigurilor din Xinjiang drept genocid.

Beijingul susține că este vorba despre centre vocaționale în care oamenii sunt re-educați și dobândesc noi abilități, scopul lor fiind acela de a ajuta la combaterea extremismului islamist și a separatismului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro