UE încă nu a ajuns la niciun acord cu privire la embargoul asupra petrolului rusesc / Ministru german: Unitatea Europei începe să se prăbușească
Guvernele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă duminică la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc, dar vor continua negocierile luni dimineață, încercând să pregătească un acord la timp pentru un summit UE de luni după-amiază, a declarat un oficial al UE, relatează Reuters.
Propunerea aflată în discuție acum între țările UE presupune interzicerea petrolului rusesc livrat UE pe mare până la sfârșitul anului, dar prevede o scutire pentru petrolul livrat de conducta rusă Drujba, care furnizează Ungaria, Slovacia și Cehia.
Sancțiunile propuse pentru importurile de petrol rusesc fac parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.
Pachetul include eliminarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank SBMX.MM, de la sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea radiodifuzorilor ruși din UE și adăugarea mai multor persoane pe o listă de persoane ale căror active sunt înghețate și care nu pot intra în UE.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, și-a exprimat îngrijorarea că unitatea Uniunii Europene privind noile sancțiuni împotriva Rusiei „începe să se prăbușească”, relatează Reuters.
„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa rămâne unită. În vederea summit-ului de mâine, să sperăm că va continua așa. Dar începe deja să se prăbușească”, a spus el la o conferință de presă mai devreme astăzi.
Această nouă salvă de sancțiuni este blocată de Ungaria, o țară fără ieșire la mare, care depinde în proporție de 65% de petrolul transportat din Rusia de conducta Drujba. Sancțiunile UE necesită unanimitatea celor douăzeci și șapte, potrivit AFP.
Budapesta a respins propunerea de derogare de doi ani care i-a fost oferită și a cerut cel puțin patru ani și aproape 800 de milioane de euro în finanțare europeană pentru a-și adapta rafinăriile. Într-un context în care planul de redresare post-Covid al Budapestei rămâne blocat de Bruxelles din cauza încălcării statului de drept în Ungaria, ar părea dificilă acordarea de fonduri europene.
–
Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 95