UE vrea subventii mai mici pentru televiziunea publica
Comisia Europeana se va consulta pe tema subventionarii serviciilor publice de radio si televiziune cu statele comunitare si cu oamenii din industria audiovizualului.
Comisia Europeana a publicat joi un chestionar online de consultare privind nivelul subventiilor pe care statele membre le vor acorda in viitor serviciilor publice din audiovizual. Initiativa are ca scop determinarea daca aceste ajutoare aduc vreun prejudiciu competitorilor privati din acest domeniu, informeaza publicatia online out-law.com.
De asemenea, o declaratie a Comisiei subliniaza nevoia de “a defini precis misiunea serviciilor publice si de a limita ajutorul de stat la necesitatile acestei misiuni, excluzind astfel compensarea excesiva”.
Statele comunitare si partile implicate isi pot face cunoscute parerile accesind site-ul http://ec.europa.eu/comm/competition/state_aid/reform/reform.cfm, sectiunea Broadcasting Communication, pina pe 3 martie.
Dupa ce va trece in revista toate comentariile primite, Comisia Europeana ar putea sa propuna in a doua jumatate a anului o revizuire a Comunicarii din 2001 privind audiovizualul, pe fondul unei transformari tot mai rapide a peisajului mediatic. In acest caz, modificarile adoptate vor intra in vigoare incepind de anul viitor. Dialogul are un rol esential in acest proces de reformare. “Urmaresc un schimb constructiv de opinii cu tarile membre si cu patronatul media, pe tema viitorului cadru in care statele vor sustine financiar serviciile publice de radio si televiziune. Directiva in vigoare ajuta in mod real companiile media, atit de stat, cit si private, insa ar putea exista unele cai prin care sa imbunatatim cadrul legal si transparenta, precum si modul in care posturile publice de radio si televiziune isi gasesc locul in noile forme ale mass-media”, afirma Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta, citata de PublicTechnology.net.
Initierea acestei consultari marcheaza inceputul resaparii Comunicarii privind audiovizualul, anuntata inca din 2005.