Sari direct la conținut

Ultimatumul Monicai Macovei: reformam PD-L sau fac alt partid

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Este unul dintre subiectele politice principale care va ocupa spatiul public primavara aceasta.

N-am informatii suplimentare, altele decat cele aparute in presa. Dar puse cap la cap, cam aceasta e concluzia care se poate degaja.

Iata cateva fragmente din interviul acordat de Monica Macovei la HotNews.ro:

Rep: Aveti sprijin in partid pentru reluarea subiectului modificarii statutului pe integritate?

Monica Macovei: Nu stiu in acest moment, dar voi afla cat de curand.

Rep: Credeti ca lucrurile se vor schimba dupa alegerile din PD-L?

Monica Macovei: Depinde ce se va intampla la alegeri.

Rep: Dumneavoastra ce credeti ca se va intampla?

Monica Macovei: Nu stiu, sa vedem cine candideaza, cu ce obiective si cine castiga. Sigur, sper sa se schimbe lucrurile. E nevoie de lucrul asta, dar asta vom vedea dupa…

“Un nou partid este una din variante. Depinde cine-l face si cata credibilitate are in fata oamenilor”. “O varianta este sa poti sa schimbi unul dintre partidele existente, in ce ma priveste, PD-L si o alta varianta, un alt partid. Sunt aceste doua variante”.

Monica Macovei contesta principiul aplicat in politica conform caruia, pana la condamnarea definitiva, functioneaza prezumtia de nevinovatie. (Monica Macovei: “este o mare porcarie”). Integritatea unui partid, curatarea sa de persoane cu functii de conducere aflate in diferite faze de cercetare penala sau de judecata, nu poate fi legata de prezumtia de nevinovatie, in sens juridic. Adica, esti acuzat de furt din bani publici, dar ramai cu mana in borcanul de miere bugetara mult si bine, pana se pronunta definitiv justitia?

Poate fi reformat PD-L?

In opinia mea sansele sunt foarte mici, spre zero. Votul parlamentarilor, inclusiv PD-L, in cazul Ridzi si in privinta candidaturilor la CSM, nu ne dau mari sperante. Atunci cand te-ai nascut din pacatul originar (dai banu’ la partid si vei primi contracte si/sau functii publice banoase), nu poti veni acum, dupa 15 ani de convietuire in pacat sa spui, pur si simplu, “vrem sa ne pocaim; v-am papat banii, dar adio”. Si ce credibilitate poti avea cand Gheorghe Falca, intre doua termene de judecata, a carei finalizare se amana ani si ani, se erijeaza in aparatorul “virginitatii” morale a PD-L? Pentru ca apoi sa fie propus, nici mai mult, nici mai putin, pentru sefia PD-L?

Exista o lista intreaga de sefi PD-L care, in ciuda faptului ca au probleme cu justitia, ajung in functii de conducere: Solomon, la Craiova, este ales seful filialei locale a PD-L, Gutau, la Valcea primeste titlul de “cetatean de onoare”, in puscarie fiind, Ridzi, Pasat, Cantaragiu raman parlamentari si au sustinerea partidului, in ciuda faptului ca au dosare la DNA. Si se poate continua.

Speranta ca vom avea crestere economica in 2011 si 2012 se naruie de la ora la ora. Insusi presedintele ne anunta ca Europa abia acum se afla in epicentrul crizei. Asadar, recuperarea de imagine, pe care PD-L o spera pe baza cresterii nivelului de trai in urmatorii doi ani, s-a cam spulberat. Va primi doar decontul austeritatii si privatiunilor, necesare dar dureroase pentru populatie.

Evadarea PD-L din “pacatul originar” presupune mai multi “daca”.

  1. Daca PD-L si Emil Boc se retrag de la guvernare pentru urmatorii doi ani, urmand sa traverseze desertul financiar presupus de plecarea de la butoanele bugetului de stat si ale bazinului de functii publice, luptand in viitoarele alegeri cu aceleai sanse pe care le au alte partide.
  2. Daca Monica Macovei sau Emil Boc castiga presedintia partidului cu o motiune care sa contina prevederi dure de integritate si separarea economicului de politic. Si cu o echipa de conducere formata din persoane cu inclinatii reformatoare.
  3. Daca Traian Basescu contribuie el insusi la aceasta terapie de soc, trimitind PD-L pe “Drumul Damascului”.

Este posibil asa ceva? Cum spuneam, sanse foarte mici, aproape de zero.

Ce sanse are un nou partid, creat sub simbolul “Alba ca Zapada”?

In primul rand ca orizontul de asteptare este imens. Imediat dupa aparitia in presa a ideii acestui nou partid, sute de persoane si-au manifestat pe forumuri, dorinta de a participa la aceasta constructie.

Daca inspiratorul sau chiar conducatorul noului partid ar fi Monica Macovei, sansele sale ar fi cu atat mai mari.

Romanii sunt exasperati de prestatia actualei clase politice, care a adus o tara binecuvantata de Dumnezeu cu tot ce-i trebuie pentru a asigura un trai decent locuitorilor sai in situatia in care se imprumuta lunar 1 miliard de euro pentru a plati pensii si salarii bugetare. Plus invatamantul pe ultimul loc in Europa. Plus indatorare de zeci de miliarde de euro. Plus una dintre cele mai adanci recesiuni inregistrate in tarile europene. Plus dezechilibre structurale in mai toate domeniile.

Monica Macovei este privita ca una dintre putinele persoane care n-au facut compromisuri cu puterea politica, pentru a primi, in schimb, bogatii sau functii inalte. Este denumita “samuraiul fragil”, pentru incapatanarea cu care isi apara principiile. A creat DNA si l-a adus pe Daniel Morar si Codruta Kovesi, care confirma prin zecile de arestari pe care le executa lunar, unele cu personaje sus-puse.

I se poate reprosa ca nu are carisma. Intre un lider carismatic, dar hot si altul necarismatic dar cinstit, ce e de ales?

Exista precedentul numit Top 09 din Cehia, in care, cu fonduri putine, cu o campanie facuta pe internet, s-a reusit intrarea in parlament.

Pentru a nu cadea in pacatul originar, noul partid ar putea apela la donatii de la romanii din strainatate si la aportul banesc al romanilor care nu vor contracte cu statul ci doar un viitor mai bun pentru copiii lor.

Lipsa infrastructurii si logisticii regionale si judetene nu este neaparat un handicap. Poate ca e momentul sa privim un partid ca o echipa de specialisti in diferite domenii, care sa aiba un proiect si un crez comune, sa nu priveasca apartenenta la partid ca prilej de capatuire. Iar de la “clientela locala” ce sa astepti, solicitari de functii si contracte cu statul? Sa cumpere voturi cu punga de malai si sticla de ulei? In epoca televiziunilor si internetului mesajul politic ajunge rapid in comunitati, nu mai trebuie transmis din usa in usa.

Pare utopic acest proiect dar istoria e plina de proiecte si personaje utopice care au schimbat lumea.

Presedintele Basescu nu priveste cu ochi buni un astfel de proiect. Probabil pentru ca nu stie ce relatii ar avea cu acest nou partid. Ii propune Monicai Macovei o functie importanta in noua conducere a PD-L, o figura de portelan in vitrina partidului, care sa dea bine la forurile europene. Dar nu cred ca si-a gasit personajul.

Ne vom lamuri la apropiatul congres PD-L. Care nu mai poate fi amanat, pentru ca se apropie alegerile locale si parlamentare.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro