Un adolescent de 16 ani a murit fulgerător, iar familia acuză că a luat o bacterie de la piscină. Trimis acasă de la urgență, a revenit în stare gravă după 3 zile
Un adolescent în vârstă de 16 ani din Râmnicu Sărat, fotbalist de performanță, a murit miercuri, la Institutul Matei Balș din București. Băiatul a ajuns prima dată la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat vinerea trecută, cu vărsături, după ce a fost la o piscină din oraș. Medicii i-au pus o perfuzie și l-au trimis acasă, însă acesta a venit din nou la camera de gardă, trei zile mai târziu, într-o stare mult mai gravă, iar atunci s-a decis transferul în Capitală.
Pe 19 iulie, prima dată când a ajuns la spital, adolescentul a fost diagnosticat cu „insolație cu edem cerebral”, potrivit DSP Buzău. El le povestise medicilor de la urgență că a înotat într-o piscină din oraș, unde a făcut scufundări și a înghițit multă apă.
După câteva ore petrecute la spital, timp în care i s-au administrat perfuzii, băiatul a spus că se simte bine și a fost trimis acasă.
Trei zile mai târziu, pe 22 iulie, adolescentul a revenit la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, dar de data aceasta în stare mult mai gravă: prezenta vărsături, diaree, mialgii și febră, motiv pentru care a fost internat.
Medicii de la Râmnicu Sărat nu au reușit să îl stabilizeze și au decis transferul său la București, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, cu diagnosticul „stare toxicoseptică”.
Familia acuză acum că băiatul a murit după ce a luat o bacterie din apa de la piscină, potrivit epidemiologului-șef al DSP Buzău.
Contactată de HotNews.ro, conducerea Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a refuzat să transmită informații despre diagnosticul pacientului decedat, invocând regulile GDPR: „Acest pacient a fost internat la institutul nostru și a decedat”, a fost tot ce a spus dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș.
DSP Buzău: „Nu cred că am fi avut doar un caz de meningită dacă infecția ar fi provenit din apa din piscină”
Direcția de Sănătate Publică din Buzău s-a autosesizat după apariția în presă a cazului, dar spune că nu a primit nicio înștiințare de la Institutul Matei Balș, unde tânărul a murit, că este vorba despre un caz de meningită, cum s-a vehiculat.
Dr. Carmen Scântei, epidemiolog-șef la DSP Buzău, a explicat, într-o discuție cu reporterul HotNews, că atunci când tânărul a ajuns la Spitalul din Râmnicu Sărat, acesta nu prezenta semne de meningită, iar medicii nu au suspectat niciun moment acest diagnostic.
Medicul spune că instituția pe care o conduce are în atribuții să verifice periodic calitatea apei din piscinele din județ, motiv pentru care va merge să recolteze apă de la piscina unde a înotat băiatul. Regula la piscinele publice este însă ca apa să fie clorinată o dată la 3 zile, așa că nu este clar dacă se mai poate găsi ceva în apă.
„Băiatul a spus personalului medical, la prima prezentare la spital, pe 19 iulie, că a făcut scufundări în piscină și a înghițit multă apă. El era îngrijit de bunică și a venit la spital însoțit de un văr mai mare. Părinții lui sunt despărțiți, iar mama era plecată în Italia și a revenit acum în țară. Familia crede că băiatul a luat o bacterie din apa din piscină”, a declarat, pentru HotNews.ro, dr. Carmen Scântei.
Despre acuzațiile familiei, medicul epidemiolog spune că sunt puțin probabile. „În Râmnicu Sărat există o singură piscină. Săptămâna trecută a fost caniculă. Având în vedere că este o singură piscină în oraș, foarte căutată și aglomerată în zilele caniculare, și dacă este vorba într-adevăr despre meningită, nu cred că am fi avut un singur caz de meningită.”
În plus, dacă se va confirma faptul că tânărul a murit de meningită, medicul epidemiolog spune că trebuie stabilit și tipul de meningită care l-a ucis pe băiat: „Meningita se poate lua în multe feluri, inclusiv pe cale respiratorie. Poate fi meningită bacteriană sau virală. Este nevoie de o puncție lombară pentru a se stabili cu exactitate.”
„Toate persoanele care au intrat în contact cu băiatul, inclusiv bunica lui, au o stare de sănătate bună. Nu au o stare generală influențată”, mai spune epidemiologul șef al DSP Buzău, pentru HotNews.
„Drum lin spre lumină, Florin!”
Decesul tânărului a fost anunțat, joi, și de Clubul Sportiv Municipal Râmnicu Sărat, pe pagina de Facebook.
„Cu mare tristețe anunțăm trecerea în neființă a fostului portar al grupei 2008 din cadrul CSM Râmnicu Sărat, Sorin Florin Nazîru.
Cu inima grea și cu gândurile alături de familia și prietenii acestuia, ne exprimăm sincerele condoleanțe și ne rugăm ca sufletul său să găsească pace în lumea de dincolo!
Drum lin spre lumină, Florin!
Veșnic vei rămâne în inimile noastre!”
Și Academia de Fotbal CS Dinamo, unde tânărul a jucat în trecut, a postat un mesaj de condoleanțe:
„Sincere condoleanțe!
Academia clubului nostru regretă dispariția fostului junior dinamovist Sorin Florin Nazîru, ultima oară la CSM Râmnicu Sărat, decedat astăzi în urma unui accident cumplit.
Născut pe 27 iunie 2008, tânărul Sorin Florin Nazîru (foto, primul din stânga, cu numărul 12) a fost portar al echipei CS Dinamo U17 până la finalul sezonului trecut.
Academia de Fotbal CS Dinamo își exprimă pe această cale profunda tristețe și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate și suporterilor echipei CSM Râmnicu Sărat.
Dumnezeu să-l odihnească!”