Sari direct la conținut

Un camp de gaze din Turkmenistan ar putea fi al doilea din lume ca marime/ Beneficiare ar putea fi China si UE

HotNews.ro

Campul de gaze „South Iolotan” din Turkmenistan ar putea fi al doilea in lume ca marime, dupa „South Pars” din Iran, potrivit Reuters. Compania britanica de consultanta Gaffney, Cline & Associates (GCA) va prezenta, luna viitoare, presedintelui turkmen Kurbanguly Berdymukhamedov, un audit revizuit care va arata ca acest camp de gaze poate fi al al doilea in lume. „Se pare ca South Iolotan este lejer cel de-al doilea camp de gaze din lume”, a declarat Peter Holding, reprezentant GCA.

Turkmenistan detine printre cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, situandu-se pe locul patru.

Berdymukhamedov, care are puteri nelimitate in Turkmenistan, doreste sa dezvolte mai multe rute de export de gaze. Cele care vor fi extrase din „South Iolotan” ar putea fi indreptate catre China, dar si spre vest, adica spre Europa.

In 2008, GCA a estimat ca „South Iolotan” ar putea contine intre 4.000 miliarde si 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, clansand depozitul, dupa potential, pe locul sase in lume.

Insa, oficialii guvernamentali din Turkmenistan au declarat, recent, se estimeaza acum ca rezervele ar fi de 21.000 miliarde metri cubi.

GCA a refuzat sa dezvaluie estimarea revizuita inainte de a fi prezentata presedintelui.

„Este evident ca volumul considerabil de date noi care au fost puse la dispozitie demonstreaza in mod clar o crestere foarte importanta in dimensiunea totala a structurii South Iolotan”, precizeaza reprezentantul GCA.

Turkmenistan intentioneaza sa extraga mai mult de 230 miliarde metri cubi anual pana in 2030, din care 180 miliarde metri cubi vor fi exportati.

Patru companii, CNPC- China, Petrofac- Emiratele Arabe, LG’s International Corp- Coreea de Sud si Hyundai Engineering Co, au castigat in decembrie 2009 un contract in valoare de 9.7 miliarde dolari pentru dezvoltarea zacamantului.

China, care a angajat imprumuturi de peste 8 miliarde dolari catre Turkmenistan in ultimii doi ani, ar putea avea prioritate la gazele din South Iolatan.

O alta optiune pentru viitor ar fi ca Turkmenistan sa livreze gaze prin Azerbaidjan de unde sa se faca legatura cu Coridorul Sudic spre Europa.

Uniunea Europeana a reiterat, miercuri, dorinta de a spori legaturile energetice cu Turkmenistanul, in conditiile in care urmareste sa traga furnizori pentru a reduce dependenta fata de Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro