Un consortiu coreean este interesat de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Consortiul KOREA International Nuclear KEPCO si-a manifestat intentia de a participa la construcţia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, informeaza Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, o delegatiei a consortiului s-a intalnit cu ministrul economiei, Ion Ariton. Proiectul reactoarelor 3 si 4, care tocmai a trecut printr-un esec din cauza retragerii investitorilor, este estimat la 4 miliarde de euro. Actionariatul companiei de proiect, ENERGONUCLEAR, era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, cate 9,15% iar ARCELOR MITTAL si IBERDROLA cate 6,2%. CEZ s-a retras din proiect la sfarsitul anului trecut, fiind urmata de RWE, GDF Suez si Iberdrola.
Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia actiunile companiilor care s-au retras, ramanand alaturi de Arcelor Mittal si Enel, cu o o participatie de 84,65%. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.
* „Trebuie sa cream mecanismul necesar selectarii unor investitori seriosi. Pana acum am discutat cu diverse firme din America, Europa, Japonia si Coreea de Sud”, a declarat, recent, pentru HotNews.ro Tudor Serban, presedintele Consiliului de Administratie de la EnergoNuclear.
In cadrul unei adunari generale extraordinare a actionarilor de la Nuclearelectrica intrunita pe 25 februarie s-a decis ca partea romana sa agreeze cu ENEL si ArcelorMittal conditiile in care urmeaza a fi selectati alti investitori interesati in proiect, astfel incat cota companiei de stat in proiect sa ajunga la 40%. De asemenea, s-a decis ca negocierea cu investitorii straini ramasi in proiect extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii pana la 31 decembrie 2012, printr-un nou act aditional. Cei doi investitori straini ramasi in proiect au fost de acord cu extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii. Este pentru a treia oara cand se prelungeste acordul de investititii.
Citeste povestea EnergoNuclear si cum a fost fortat statul roman sa cumpere actiuni pe care nu le dorea.