Un consortiu de firme, interesat sa participe la finantarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Reprezentantii consortiului SNC-Lavalin Nuclear Ontario, Ansaldo Nucleare Italia si Elcomex Romania, interesat de constructia grupurilor 3 si 4 de la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, s-au intalnit vineri cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Mediafax. Ministrul Vosganian a aratat ca Guvernul sustine proiectul si a adaugat ca trebuie gasita o formula de impartire a riscului intre stat si participantii la proiect.
„Reprezentantii celor trei companii si-au aratat interesul, in cadrul discutiilor, de a identifica un model de finantare pentru proiectul constructiei grupurilor 3 si 4 la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda”, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei.
Potrivit sursei citate, ministrul Vosganian a aratat ca Guvernul sustine proiectul, considerand necesar sa fie atrase investitii pentru diminuarea participatiei statului la reactoarele 3 si 4. „In plus, Varujan Vosganian s-a pronuntat pentru gasirea unei formule de impartire a riscului intre statul roman si participantii la proiect”, se mai arata in comunicatul de presa.
Ministrul Economiei a mentionat ca Guvernul are in vedere continuarea programelor in domeniul energiei nucleare, aratand ca opinia publica din Romania este deschisa investitiilor in acest domeniu, spre deosebire de alte tipuri de energie.
Constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a inceput in 2007, cand s-a infiintat compania mixta de proiect EnergoNuclear din care faceau parte la acea data Nuclearelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Economiei, Enel, ArcelorMittal Romania, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez.
Constructia ar fi trebuit sa inceapa in 2010. In prezent, Nuclearelectrica detine peste 84% din compania de proiect, restul actiunilor fiind detinute de Arcelor Mittal Romania si Enel.