Un japonez care a făcut carieră din a sta degeaba a câștigat 80.000 de dolari anul trecut: „Am fost pus în situații obiectiv dificile”
Când Shoji Morimoto a fost concediat de la jobul de birou, în 2018, superiorul său l-a criticat pentru lipsa de inițiativă și pentru că „nu făcea nimic” de valoare pentru companie. Însă bărbatul acum în vârstă de 41 de ani a transformat statul degeaba într-o carieră profitabilă, arată CNBC.
Cunoscut în Japonia dreptul „tipul care nu face nimic”, Morimoto își câștigă existența oferindu-se pentru închiriere celor care au nevoie de companie pentru aproape orice.
Cererile variază de la așteptarea unui alergător la linia de sosire a unui maraton, până la a participa la un apel video cu un client plictisit care își redecorează sau face curățenie în cameră. O dată, o clientă care nu putea merge la un concert alături de un prieten l-a închiriat pe Morimoto să meargă în locul ei.
Elementul comun al tuturor cererilor pe care Morimoto le acceptă este că ele nu trebuie să implice un efort activ din partea sa. Acesta este și unul dintre motivele pentru care el spune că nu dă niciodată curs cererilor care ar implica activități sexuale. Un altul mai important e că o astfel de activitate compensată ar putea cădea sub incidența legii japoneze care interzice prostituția.
Morimoto, tatăl unui copil în vârstă de 7 ani, a povestit în emisiunea „Make It” de la televiziunea financiară CNBC că unii clienți l-au plătit doar pentru a vedea cât de dedicat este respectării angajamentelor sale.
Japanese man Shoji Morimoto turns "doing nothing" into a lucrative career, earning $80K a year. He gets paid to simply be there for people's odd requests, which can range from waiting for a marathon runner at the finish line, to accompanying a bored client in a video call. pic.twitter.com/9F6aY6Phg2
— 涼 (@TheBestXuser) January 7, 2025
Unii clienți i-au cerut japonezului să stea în frig sau arșiță
„Am fost pus în situații obiectiv dificile, cum ar fi să stau la coadă sub un soare arzător, să stau ore în șir în frig, să particip la petreceri unde nu cunosc pe nimeni sau să stau singur pe o scenă în fața unui public numeros, fără să fac nimic”, a explicat acesta.
„Totuși, indiferent de ghinioanele prin care am trecut, simt că sunt momente speciale care s-au întâmplat doar pentru că am acest job, așa că le prețuiesc”, a subliniat bărbatul.
Cea mai lungă sarcină punctuală a lui Morimoto a fost o călătorie de 17 ore pe aceeași linie de tren, de la un capăt la altul, din zori până la ultimul tren. Au existat și cereri în care clienții au vrut doar să îi asculte în zilele lor proaste. Morimoto subliniază însă că în discuțiile cu clienții oferă răspunsuri minimale și foarte simple. Cu alte cuvinte, în majoritatea timpului dă din cap și ascultă atent, abținându-se să facă pe psihologul.
Primește un număr uriaș de cereri în fiecare an
Morimoto a spus pentru CNBC că primește aproximativ 1.000 de cereri pe an și le lasă clienților libertatea de a decide cât să îl plătească. În trecut, percepea o taxă fixă între 10.000 și 30.000 de yeni (65-195 de dolari) pentru o sesiune de două-trei ore, câștigând aproximativ 80.000 în 2024.
Îns el spune că a decis la sfârșitul anului trecut să introducă un model „plătește cât vrei”. „Percep o taxă voluntară, așa că nu știu dacă va fi sustenabil, dar mă distrez încercând să văd dacă funcționează”, a spus Morimoto, adăugând că scopul său nu este să se întrețină, ci să „trăiască viața și să se bucure de ea”.
Atât acesta, cât și experți consultați de CNBC spun că singurătatea ar putea fi un motiv pentru care unii plătesc pentru astfel de servicii, dar că el nu este singurul motiv.
Hiroshi Ono, profesor de resurse umane la Universitatea Hitotsubashi, afirmă că anumite persoane pot dori companie, dar altele ar putea fi doar „puțin stângace social”. Profesorul explică, de asemenea, că majoritatea japonezilor nu se descurcă neapărat bine cu confruntările sau chiar cu comunicarea directă.
Morimoto a povestit că o femeie l-a plătit o dată pentru a sta într-un colț al unei cafenele, în câmpul ei vizual, în timp ce îi înmâna soțului ei actele de divorț – fără ca acesta să observe prezența lui. Semnarea actelor a decurs fără probleme, iar femeia a spus că prezența lui Morimoto i-a dat un plus de curaj.