Sari direct la conținut

Un nou jucator pe piata energiei: Producatorul de gaze Romgaz a inceput sa vanda energie electrica

HotNews.ro

Compania Romgaz a intrat pentru prima oara pe piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica, administrata de OPCOM (bursa energiei), lansand o oferta pentru vanzarea unui pachet de energie de 429.065 MWh. Licitatia va avea loc pe 21 martie, la aproape doua luni dupa preluarea de catre Romgaz a centralei de la Iernut. Pretul minim cerut se apropie de media pietei, fiind de 204,5 lei/MWh, fara TVA. Pretul include si componenta de transport, perioada de livrare fiind 1 aprilie-31 decembrie 2013. Romgaz a preluat, in ianuarie, de la Elcen, Sucursala Electrocentrale Mures-Termocentrala de la Iernut. Transferul a fost facut in contul unor datorii de 653 milioane lei.

Centrala de la Iernut (Targu Mures) are o capacitate de circa 800 MW, aproape la fel de mare ca cea de la Brazi a companiei Petrom, si mai mare decat a unui reactor de la Cernavoda de 700 MW.

Reamintim ca OMV Petrom, un alt mare producator de gaze din Romania, detine o astfel de centrala. OMV Petrom a inaugurat, anul trecut, centrala electrica de 860 MW de la Brazi, o investitie de circa 530 de milioane de euro.

OMV Petrom si Romgaz vor beneficia de facilitatile unui act normativ unei hotarari de guvern care permite producatorilor sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

Anul trecut, in luna august, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern potrivit careia „Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei cantitatile de gaze naturale din productia interna utilizate de catre producatorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe baza de gaze naturale”. Mai simplu spus, HG 870/2012 permite companiilor care produc gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii. Insa in aceasta situatie se afla doar Petrom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro