Un nou „țap ispășitor” pentru ruși? Presiuni tot mai mari asupra „Generalului Armaghedon”, comandantul forțelor de invazie / Ce așteaptă Kremlinul
„Șoimii” pro-război de la Kremlin s-au încolonat în spatele deciziei umilitoare pentru Moscova de a se retrage pe malul de est al râului Nipru în Herson dar generalul Serghei Surovikin, comandantul care a propus măsura, se află acum sub presiuni tot mai mari să demonstreze că a meritat, scrie Reuters.
Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de presa rusă din cauza brutalității sale, a fost cel care i-a propus pe 9 noiembrie ministrului Apărării Serghei Șoigu retragerea forțelor Moscovei de pe malul de vest al Niprului și abandonarea orașului Herson unde acestea erau periculos de expuse.
Un veteran în vârstă de 56 de ani al războaielor din Cecenia și Siria care a fost decorat personal de președintele Vladimir Putin, Surovikin a argumentat că retragerea, finalizată oficial două zile mai târziu, va permite Moscovei să salveze echipamente și redesfășoare forțe – estimate de SUA la 30.000 de militari – în acțiuni ofensive de pe alte fronturi.
O parte a acestor trupe au fost transferate deja din sudul în estul Ucrainei, unde au loc lupte grele, însă Surovikin, care a primit medalia „Erou al Rusiei” din partea lui Putin, este sub presiune în pragul iernii să arate că pariul a fost unul corect.
„Așteptăm rezultatele dumneavoastră briliante și ne rugăm pentru dumneavoastră, eu mă rog în fiecare zi”, i-a transmis generalului Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, într-o emisiune difuzată săptămâna trecută.
Simonian l-a îndemnat de asemenea pe Surovikin să ignore criticile „aiuritoare” într-o referință la bloggerii militari din Rusia care sunt tot mai furioși din cauza evoluției „operațiunii militare speciale” pe care Putin a declanșat-o în data de 24 februarie.
Unul dintre bloggerii respectivi, Vladlen Tatarski, care are peste jumătate de milion de urmăritori pe canalul său de Telegram, și-a exprimat nemulțumirea și de faptul că forțele rusești nu au tras asupra Hersonului în timpul vizitei efectuate aici după eliberarea orașului de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Pentru ce ne vărsăm sângele? De ce poate veni Zelenski liniștit la Herson? Simbolic, ar fi fost grozav dacă o Geran (n.r. un tip de dronă folosită de ruși) ar fi aterizat pe capul său stupid dar nu s-a întâmplat asta. De ce? Fie purtăm un război cu toate mijloacele, fie nu ne va ieși nimic”, a transmis el într-un mesaj video.
FOTO: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia
Presiuni asupra generalului care comandă forțele rusești
Ultranaționalistul rus Alexandr Dughin, care și-a pierdut fiica în luna august într-o explozie pe care Moscova o atribuie Ucrainei, pune acum la rândul său presiuni asupra lui Surovikin, afirmând că Hersonul a fost ultima bucată a teritoriului ucrainean la care Rusia și-a permis să renunțe.
„S-a ajuns la limită”, a declarat acesta pentru canalul de știri naționalist Tsargrad.
Mai mulți oficiali de la Moscova și „șoimi” din aripa dură pro-război afirmă că doresc recuperarea Hersonului la un moment dat, un lucru care pare imposibil pentru forțele armate rusești în perioada următoare. Cucerirea unor noi teritorii în estul Ucrainei unde se află forțe ucrainene puternic motivate și echipate de Occident pare la fel de implauzibilă.
Oficialii de la Kiev în schimb au promis că vor continua să își elibereze teritoriul, propaganda rusă avertizând că Ucraina ar putea deschide un nou front pe teritoriul rusesc, cu precădere în regiunea Belgorod, folosind trupele acum disponibile în Herson.
Unii propagandiști ruși îi cer lui Surovikin să intensifice campania forțelor armate de bombardare a orașelor și infrastructurii energetice a Ucrainei, o tactică despre care Kremlinul a sugerat că ar putea forța Kievul să se așeze la masa negocierilor cu concesii.
Vladimir Soloviov, propabil cel mai cunoscut propagandist rus, a declarat săptămâna trecută:
„Fac apel la Eroul Armatei Ruse generalul Surovikin: Tovarășe General de Armată, vă cer să finalizați distrugerea completă a infrastructurii energetice a juntei ucraino-naziste”.
FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Serghei Surovikin, vizat de noi jonglerii propagandistice la televiziunile rusești
Alți comentatori invitați la televiziunile rusești au început să pună sub semnul întrebării gestionarea războiului, deși este probabil ca acestea să fie momente atent puse la cale pentru a crea iluzia că în Rusia încă au loc dezbateri publice reale.
Unul dintre aceștia, Dmitri Abzalov, s-a plâns despre ceea ce el a numit „vidul informațional” legat de modul în care evoluează situația pe front, cerând ca Moscova să își prezinte clar obiectivele de război „măcar o dată”.
Un altul, Maxim Yusin, a acuzat în direct că unii politicieni și prezentatori TV din Rusia răspândesc minciuni potrivit cărora forțele armate ale Moscovei sunt atât de puternice încât ar putea să ajungă „la granița Poloniei, Berlin, Canalul Mânecii și Lisabona”.
„E un spectacol de clovni”, a subliniat el.
Pe lângă acestea, soțiile și mamele unora dintre recruții ruși încorporați după decretarea mobilizării parțiale pe 21 septembrie au încercat să pună presiuni asupra Ministerului Apărării de la Moscova din cauza a ceea ce ele spun că sunt echipamentele și instruirea inadecvată a bărbaților lor.
Jurnaliștii de la Reuters notează că numărul acestora este deocamdată modest dar că unele dintre aceste plângeri s-au viralizat pe rețelele de socializare rusești și rezonează cu acuzațiile formulate și de „șoimii” ce vor o escaladare a conflictului.
Un nou țap ispășitor pentru eșecurile armatei ruse?
Numirea lui Surovikin la conducerea trupelor de invazie pe 8 octombrie a reprezentat prima oară când ministerul rus al Apărării a desemnat un comandant general pentru forțele pe care le-a trimis în Ucraina.
În pofida informațiilor apărute în cursul nopții de 10 noiembrie pe rețelele de socializare rusești privind instaurarea panicii în timpul retragerii din Herson, aceasta a decurs mai rapid și fără atâtea probleme pe cât s-au așteptat numeroși analiști militari din Occident, un înalt oficial american declarând pentru Reuters că aceasta a fost „relativ ordonată” comparativ cu alte retrageri ale armatei ruse.
Serviciile de informații militare ale Marii Britanii au ajuns la aceeași concluzie, ministerul Apărării de la Londra notând în evaluarea sa asupra războiului din Ucraina pe care a publicat-o duminică că forțele Moscovei au reușit să limiteze numărul echipamentelor și armamentelor lăsate în urmă în timpul retragerii.
Deși evalurea notează că armata rusă continuă să sufere din cauza problemelor de conducere în rândul ofițerilor juniori și de nivel mediu, ea afirmă că „(…) acest succes relativ se datorează probabil unei comenzi operaționale mai eficiente și unitare sub generalul Serghei Surovikin”.
Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov și mai mulți oficiali occidentali au afirmat la rândul lor că „Generalul Armaghedon” pare să fi adus cu el o disciplină mai mare pentru forțele rusești, pe lângă atacurile pe scară largă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
„Surovikin a făcut o diferență majoră în modul în care ei (n.r. rușii) operează”, afirmă Anthony Brenton, fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia. „(…) există mai multă coerență și viziune în ceea ce Rusia face acum în legătură cu forțele sale armate”, adaugă acesta.
În unele cercuri ale puterii de la Moscova numirea lui Surovikin a fost văzută drept pregătirea unui nou țap ispășitor pentru eșecurile forțelor armate cu scopul de a distrage atenția de la rolul președintelui Vladimir Putin în acestea și, într-o mai mică măsură, a lui Serghei Șoigu.
FOTO: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images
Kremlinul se va aștepta la o ofensivă de succes din partea „Generalului Armaghedon”
Însă unii analiști mai văd o motivație pentru numirea sa.
„A fost evident că numirea lui Surovikin și laudele aduse acestuia au avut măcar în parte legătură cu nevoia de a crea un personaj care să mandateze acțiunile rușinoase pe care Putin nu a vrut să și le asume în nume propriu”, afirmă Alexandr Baunov, un fost diplomat rus care în prezent este cercetător la think tank-ul „Carnegie Endowment for International Peace”.
Baunov mai afirmă că Surovikin s-a potrivit exact cu ceea ce avea nevoie Kremlinul, imaginea sa de siberian dispus să folosească tactici brutale fiind pe placul naționaliștilor ruși, un lucru care a facilitat efectuarea retragerii din Herson fără apariția unor diviziuni interne prea mari în rândul partidei „pro-război” de la Moscova.
„Generalul și-a folosit jumătate din mandat. Acum există așteptarea ca el s-o folosească și pe cealaltă. Pentru unii asta va însemna o nouă ofensivă care să demonstreze că toate retragerile au fost de fapt o manevră tactică”, afirmă fostul diplomat rus.
„Pentru alții va fi văzută drept o modalitate de a forța Ucraina să intre în discuții de pace după formula: orașul Herson în schimbul păcii, electricității, apei potabile și căldurii în orașele ucrainene”, adaugă el.
Konrad Muzyka, un analist militar din Polonia care s-a întors recent din Ucraina, afirmă la rândul său că după retragerea din Herson a sosit momentul adevărului pentru armata rusă. Potrivit acestuia, cu excepția orașului Lisciansk din estul Ucrainei, toate celelalte teritorii ucrainene ocupate de ruși par a putea fi apărate.
„Totul depinde acum de comandanții militari, de calitatea echipamentelor, de capacitatea trupelor de a încasa un pumn de la Ucraina, ține frontul și apoi contraatace în vreun fel”, afirmă acesta.
Urmărește ultimele evoluții din a 271-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.