Un oraș de pe coasta Italiei înregistrează un număr uriaș de cazuri de febră dengue: „Situația a scăpat de sub control”
Epidemiologii italieni au tras un semnal de alarmă privind creșterea vertiginoasă a numărului de cazuri de febră dengue în regiunea Marche din centrul țării, un oraș de aici confruntându-se cu o situație „scăpată de sub control”, relatează Reuters.
Printre simptomele febrei dengue, cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte” din cauza durerilor osoase intense, se numără febra, durerile de cap, erupțiile cutanate asemănătoare celor care apar în cazul rujeolei și durerile musculare și articulare.
În două dintre formele sale severe, febra denga hemoragică și sindromul de șoc denga, boala poate duce la deces. Milioane de persoane sunt infectate anual cu această boală purtată de țânțari și zeci de mii de persoane își pierd viața din cauza ei în Asia și America Latină.
Însă ea a început să se răspândească și în sudul Europei, pe fondul schimbărilor climatice care duc la creșterea temperaturilor și permit răspândirea speciilor de țânțari invazive pentru continentul european.
Institutul Național de Sănătate din Italia a înregistrat 500 de cazuri de febră dengue anul acesta, dintre care 100 au fost confirmate de la jumătatea lunii august în Fano, un oraș portuar cu ieșire la Marea Adriatică.
Fano este al treilea oraș ca mărime din regiunea Marche și se află în extremitatea estică a ei.
Autoritățile locale spun că 35 dintre pacienții diagnosticați cu febră dengue au necesitat spitalizarea și că alte 10 cazuri suspectate așteaptă confirmarea prin teste de laborator.
Orașul Fano a înregistrat în ultima perioadă mai multe cazuri de febră dengue decât întreaga regiune Lombardia anul trecut
Spre comparație, anul trecut regiunea Lombardia din nordul Italiei a înregistrat cele mai multe infecții cu febra dengue, însă a fost vorba de un total de sub 80 de cazuri. Fano a înregistrat mai multe cazuri în mai puțin de două luni.
Italia nu a înregistrat anul acesta niciun deces provocat de boală, dar unii medici sunt îngrijorați că situația reală ar putea fi mai gravă și că multe cazuri asimptomatice nu sunt raportate.
„Situația a scăpat de sub control, numărul de infecții este cel puțin dublu (decât cel raportat oficial). Să sperăm că vine iarna în curând”, a declarat într-un mesaj distribuit pe Facebook Roberto Burioni, profesor de virusologie la Universitatea San Raffaele din Milano.
Epidemiologii încearcă să înțeleagă de ce Fano, un oraș de coastă cu o populație de doar 60.000 de locuitori, a fost atât de puternic afectat.
Flavia Riccardo, director de cercetări la Departamentul pentru Boli Infecțioase din cadrul Institutului Național de Sănătate de la Roma, a venit și cu o veste bună.
„Din fericire, zona de infecții este foarte mică, deoarece țânțarii au mișcări limitate la 200 de metri”, a punctat ea.