Sari direct la conținut

Un proiect bun al ANAF pentru contribuabili, întârziat pentru că Teodorovici nu a alocat bani în buget/ Va fi operațional din 2021

HotNews.ro
Sediul ANAF, Foto: AGERPRES
Sediul ANAF, Foto: AGERPRES

​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat un proiect cu fonduri europene în decembrie 2018. După ce se va finaliza proiectul (prin care se implementează SAF-T – fișierul standard de audit), contribuabilii ar urma să fie ceva mai relaxați. Inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul acestora pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite de la contribuabili. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.

Cu alte cuvinte, nu se mai vine direct în inspecție pentru a se cere datele la fața locului.

Acesta este, de fapt, un proiect de modernizare și informatizare.

Deși a început în decembrie 2018, iar Ministrul Finanțelor de la acea vreme, Eugen Teodorovici, știa de el, în bugetul pe 2019 nu au fost alocați bani, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din ANAF. Astfel, s-a stagnat până la rectificarea din august, când abia atunci s-au alocat sumele necesare pentru cofinanțarea proiectului.

În multe țări în care s-a implementat acest proiect, rezultatele au fost pozitive, chiar din prisma veniturilor în plus la buget, spun reprezentanții ANAF.

„În Portugalia, unde s-a implementat SAF-T, gap-ul de TVA s-a redus cu peste 10% în 2 ani. În România avem aceleași speranțe”, a declarat Mirela Călugăreanu, președinte ANAF.

Având în vedere întârzierea, acesta ar putea fi gata pentru a fi folosit abia din 2021, conform oficialilor ANAF.

Potrivit Fiscului, SAF-T va contribui la asigurarea echitãții în derularea activitãților economice, precum și la îmbunãtãțirea conformãrii voluntare prin reducerea efortului ambelelor pãrți în ceea ce privește alocarea resurselor umane și materiale.

Conform ANAF, rezultatele așteptate în urma implementării proiectului sunt:

  • Analiza activitãților A.N.A.F. realizatã, precum și bune practici în materie de administrare fiscalã însușite
  • Fișierul Standard de Audit (SAF-T) implementat, reprezentând o structurã standardizatã a informațiilor relevante pentru controalele fiscale în vederea reducerii costului conformãrii pentru societãți
  • Propuneri de amendare a legislației primare și secundare privind obligația contribuabilului de a depune Fișierul Standard de Audit – formulate
  • Îmbunãtãțirea cunoștințelor și abilitãților personalului din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscalã (nivel central și nivel local) prin derularea unor sesiuni de instruire specifice administrãrii fiscale.

Valoarea totalã eligibilã a proiectului este: 84,7 milioane lei, din care:

  • valoarea eligibilã nerambursabilã din Fondul Social European: 71,1 milioane lei;
  • cofinanțarea eligibilã a ANAF: 13,5 milioane lei.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro