Un roman din Paris despre starea de spirit in urma atentatelor: Multi se asteptau la un atentat. E Franta contra Frantei, e similar cu un conflict Pantelimon versus Centrul Vechi din Bucuresti
„Multi se asteptau la un atentat. Pentru oamenii cu cap din Paris nu e o surpriza. Ni s-a spus tot in ultima perioada ca s-au dejucat zeci de atentate teroriste, dar lumea se astepta ca unul sa reuseasca”, spune Cristian Muresan, un tanar manager roman care traieste in Paris. „Lumile astea doua, tinerii normali versus fundamentalistii radicalizati, asta e ceea ce vedem in Franta. Noi si ei traim in acelasi oras, ne invirtim unii pe linga altii in acelasi oras. Cine crede ca se va rezolva de azi pe miine se inseala. E Franta contra Franta, e – daca vreti o comparatie cu Bucurestiul – Pantelimon contra Centrului Vechi”.
- Nota: Orice comparatie Pantelimon/Centrul Vechi e facut strict pentru a ajuta cititorii in a intelege geografia urbana
Cristian Muresan, absolvent al SciencePo si Ecole des Mines de Paris, traieste si lucreaza in Paris, intr-un cabinet de consultanta in management si strategie industriala. El spune ca „e acelasi tip de atentate ca in ianuarie, la Charlie Hebdo, cu acelasi tip de personaje. Banuiesc ca se va ajunge la concluzia ca erau cetateni francezi de origine musulmana, aflati la a doua sau a treia generatie in Franta, tineri care locuiesc in banlieu (periferia rau-famata a Parisului – n.red.)”.
Care e motivul atacului, care e semnificatia atentatelor de vineri noaptea, care au facut cel putin 140 de morti in Paris? „Ei au atacat o zona similara cu Centrul Vechi din Bucuresti, locul din Paris in care se strangeau tinerii cosmopoliti, tineri cu o anumita stare de spirit, deschisi la nou, dornici de distractie. E un loc simbolic pentru lumea occidentala, pentru Parisul cosmopolit. Sala de concerte Bataclan e foarte la moda pentru acesti tineri, cam cum era sala de concerte Olympia in anii 70-80”.
Lumile astea doua, tinerii normali versus fundamentalistii radicalizati, asta e ceea ce vedem in Franta. Noi si ei traim in acelasi oras, ne invirtim unii pe linga altii in acelasi oras, ii vedem pe acesti tineri radicalizati pe linga noi, e un soc. Cine crede ca se va rezolva de azi pe miine se inseala.
E Franta contra Franta, e, daca vreti o comparatie cu Bucurestiul, Pantelimon contra Centrului Vechi.
Cristian Muresan vorbeste si despre starea de spirit a francezilor in acest moment. El vorbeste de un paradox: „E socant, dar lumea e extrem de dirza in acest moment. Eu insumi am plecat de la prietenii mei catre locuinta mea singur, pe jos. <>, isi spun acesti tineri de care va vorbesc. <>, asa gindesc exact tinerii loviti. E o reactie inconstienta la stres, cind vor vedea imaginile miine dimineata se vor ingrozi”.
Ce efecte politice vor fi in Franta dupa atentate?
„Vom vedea 5 puncte in plus pentru extrema dreapta. La alegerile regionale de luna viitoare, efectul va fi dezastruos, atentatul nu va face decit sa urce scorul extremei drepte. Frontul National va spune <>”, spune Cristian Muresan.
Dar ne putem astepta la schimbari majore in politicile Frantei fata de refugiati?
„Franta nu a fost prea darnica cu refugiatii din perspectiva alegerilor regionale de peste o luna, dar si din perspectiva alegerilor prezidentiale (2017), unde candidatul Frontului National (extrema dreapta) e foarte bine plasat. De acum incolo va fi si mai strict. Ce se va intimpla de miine? In Franta se va intimpla urmatorul lucru: o minoritate va iesi sa spuna „Atacati Siria!”, crede Cristian Muresan.
Citeste si: