Un semn de mila din partea FMI
Stabilitatea cursului de schimb a leului a ajuns sa depinda de ce se intampla acum intr-o minune economica dezumflata – Letonia.
Daca exista un risc major pentru Romania, atunci acela este sa nu incasam a doua transa a acordului cu FMI. Cel mai afectat ar fi leul: cursul de schimb ar putea scapa de sub control sau ar putea fi mentinut doar cu costuri uriase.
Acordul cu FMI ne cere sa respectam un deficit bugetar; la iunie 2009 – data cand ne va verifica FMI – cifrele s-au respectat, prin impingerea deficitului bugetar in a doua parte a anului, dar perspectivele sunt proaste. Deficitul bugetar al Romaniei in 2009 va fi mai mare decat cel prognozat, mai ales din cauza reducerii PIB si a incasarilor mai mici. Existau mari riscuri ca FMI sa nu accepte derapaje bugetare.
Exact aceeasi situatie a fost acum si in Letonia. Letonii au incercat sa reduca deficitul bugetar, dar nu suficient si exista riscul ca FMI sa nu le acorde a doua transa. Ei bine, in Letonia FMI a cedat si a aprobat a doua transa in conditiile unui derapaj fiscal considerabil.
Asta inseamna vesti bune pentru Romania; daca Guvernul nu va face greseli majore, atunci vor putea renegocia cu FMI tinte mai laxe de deficit bugetar, iar sansele vor fi mari ca toamna de dinainte de alegeri sa ne prinda cu banii FMI la BNR si un curs valutar tinut sub control.
Acceptarea unui deficit marit in 2008 de catre FMI vine si cu un „mar otravit” la schimb: cresterea taxelor, cel mai probabil eliminarea cotei unice si inlocuirea cu un impozit progresiv si cresterea TVA.
Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.