Sari direct la conținut

Un studiu făcut în SUA afirmă că un număr uriaș de americani născuți înainte de 1996 suferă de tulburări cognitive ireversibile

HotNews.ro
Un studiu făcut în SUA afirmă că un număr uriaș de americani născuți înainte de 1996 suferă de tulburări cognitive ireversibile
Oameni în celebra Times Square din New York, pe 1 ianuarie 2025, FOTO: Sergi Reboredo / VWPics / Profimedia

Un studiu publicat recent de cercetători din Statele Unite afirmă că un număr uriaș de americani născuți înainte de 1996 au suferit de tulburări de personalitate și alte probleme de sănătate ireversibile din cauza expunerii la nivelurile de plumb din aer, apă și sol, relatează SciTechDaily.

Plumbul a fost introdus în benzină în 1923 pentru a îmbunătăți randamentul motoarelor auto, noul studiu calculând că expunerea în copilărie la gazele de eșapament provenite din benzina cu plumb a alterat echilibrul sănătății mentale a populației din SUA, făcând generații întregi de americani mai deprimați, anxioși, neatenți sau hiperactivi.

Cercetarea estimează că 151 de milioane de cazuri de tulburări psihiatrice din ultimii 75 de ani sunt rezultatul expunerii copiilor americani la plumb. Concluziile, provenite de la Aaron Reuben, cercetător postdoctoral în neuropsihologie la Universitatea Duke, și colegii săi de la Universitatea de Stat din Florida, sugerează că americanii născuți înainte de 1996 au avut rate semnificativ mai mari de probleme de sănătate mintală din cauza plumbului și, probabil, au suferit schimbări de personalitate care i-au făcut mai puțin rezilienți și de succes în viață.

Studiul echipei a fost publicat recent în Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Benzina cu plumb pentru mașini a fost interzisă în SUA în 1996, dar cercetătorii afirmă că oricine s-a născut înainte de acea dată, în special în perioada de vârf a utilizării benzinei cu plumb în anii 1960 și 1970, a avut expuneri alarmant de mari la plumb în copilărie.

Toxicitatea plumbului și efectele sale pe termen lung

Plumbul este neurotoxic și poate distruge celulele creierului și altera funcția cerebrală odată ce intră în organism. Experții din sănătate spun că, din aceste motive, nu există un nivel sigur de expunere la nicio vârstă.

Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la capacitatea plumbului de a afecta dezvoltarea creierului și sănătatea mentală. Din păcate, indiferent de vârstă, creierul uman este slab echipat pentru a combate toxicitatea plumbului.

Deoarece sistemele de apă din orașele americane mai vechi încă folosesc conducte de plumb, EPA (Agenția pentru Protecția Mediului) a emis în octombrie reglementări care oferă orașelor 10 ani pentru a identifica și înlocui aceste conducte, alocând 2,6 miliarde de dolari pentru acest proces. La începutul anului trecut, EPA a redus și nivelul de plumb din sol considerat potențial periculos, rezultând că 1 din 4 gospodării din SUA ar putea fi construite pe sol ce necesită curățare.

„Oamenii nu sunt adaptați pentru a fi expuși la plumb la nivelurile la care am fost expuși în ultimul secol”, a declarat cercetătorul Reuben. „Avem foarte puține măsuri eficiente pentru a gestiona plumbul odată intrat în corp, iar mulți dintre noi am fost expuși la niveluri de 1.000 până la 10.000 de ori mai mari decât cele naturale”.

Impact asupra IQ-ului americanilor

De-a lungul secolului trecut, plumbul a fost folosit în vopsea, conducte, aliaje de lipit și, cel mai dezastruos, în combustibil auto. Numeroase studii au legat expunerea la plumb de probleme de dezvoltare neurologică și de sănătate mintală, în special tulburări comportamentale, ADHD și depresie. Totuși, până acum nu a fost clar cât de răspândite ar fi fost simptomele de boală mentală legate de plumb.

Pentru a răspunde întrebării complexe despre cum utilizarea benzinei cu plumb timp de peste 75 de ani ar fi putut lăsa o amprentă permanentă asupra psihologiei umane, Reuben și coautorii săi, Michael McFarland și Mathew Hauer, ambii profesori de sociologie la Universitatea de Stat din Florida, au folosit date publice naționale din SUA.

Folosind date istorice despre nivelurile de plumb în sângele copiilor din SUA, utilizarea benzinei cu plumb și statistici demografice, cercetătorii au determinat povara probabilă a expunerii la plumb pentru fiecare american în viață în 2015. Din aceste date, au estimat impactul asupra sănătății mentale și personalității prin calcularea unor „puncte de boală mentală” cauzate de expunerea la plumb ca un indicator „proxy” pentru impactul nociv asupra sănătății publice.

„Aceasta este exact abordarea pe care am folosit-o în trecut pentru a estima efectele plumbului asupra capacității cognitive și IQ-ului populației”, a explicat McFarland, menționând că echipa de cercetare a identificat anterior că plumbul a redus cu 824 de milioane de puncte IQ populația SUA în ultimul secol.

Concluziile noului studiu făcut în SUA privind expunerea la plumb și efectele asupra sănătății mintale

„Am observat schimbări foarte semnificative în sănătatea mintală de-a lungul generațiilor de americani”, a subliniat cercetătorul Hauer. „Asta înseamnă că mult mai mulți oameni au experimentat probleme psihiatrice decât ar fi făcut-o dacă nu am fi adăugat plumb în benzină”, a adăugat el.

Expunerea la plumb a dus la rate mai mari de tulburări mentale diagnosticabile, precum depresia și anxietatea, dar și la rate mai mari de suferințe ușoară care afectează însă calitatea vieții.

„Pentru majoritatea oamenilor, impactul plumbului ar fi fost ca o febră ușoară”, a spus Reuben. „Nu ai merge la spital sau să cauți tratament, dar ai avea mai multe dificultăți decât dacă nu ai avea febră.”

Efectul plumbului asupra sănătății creierului a fost, de asemenea, legat de schimbări în personalitate care apar la nivel național. „Estimăm o schimbare în nivelurile de nevrotism și conștiinciozitate la nivel de populație”, a spus McFarland.

În 2015, peste 170 de milioane de americani (mai mult de jumătate din populația SUA) aveau niveluri alarmante de plumb în sânge în copilărie, ceea ce probabil a dus la IQ-uri mai scăzute, mai multe probleme de sănătate mintală și un risc mai mare pentru alte probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Consumul de benzină cu plumb a crescut rapid la începutul anilor 1960 și a atins vârful în anii 1970. Drept urmare, Reuben și colegii săi au descoperit că aproape toți cei născuți în acele două decenii au fost aproape sigur expuși la niveluri periculoase de plumb din gazele de eșapament ale mașinilor. Generația cu cele mai mari expuneri la plumb, Generația X (1965-1980), ar fi suferit cele mai mari pierderi de sănătate mintală.

„Începem să înțelegem că expunerile la plumb din trecut – chiar și de acum decenii – pot influența sănătatea noastră de astăzi”, a subliniat Reuben.

INTERVIURILE HotNews.ro