Sari direct la conținut

Un studiu șocant afirmă că o treime din femeile japoneze care au împlinit 18 ani nu vor face niciodată copii

HotNews.ro
mame cu copii in Tokyo, Foto: Stanislav Kogiku/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
mame cu copii in Tokyo, Foto: Stanislav Kogiku/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un studiu comandat de guvernul japonez estimează că în jur de o treime din femeile din țară care acum au 18 ani ar putea să nu aibă niciodată copii, relatează Reuters.

Institutul Național pentru Cercetări Sociologice și de Siguranță Socială (IPSS) de la Tokyo estimează în studiul publicat miercuri că 33,4% din femeile născute în 2005 vor rămâne copii.

Cel mai optimist scenariu prezentat în raport plasează procentul respectiv la 24,6%, în timp ce cel mai pesimist la 42%.

În luna martie a acestui an premierul nipon Fumio Kishida a anunțat o nouă serie de măsuri de „ultimă șansă” menite să combată declinul demografic. Doar o lună mai târziu, un alt raport publicat de guvern estima că Japonia își va pierde o treime din populație până în 2070.

Japonezii nu cred că guvernul va reuși să oprească declinul demografic

Un sondaj de opinie efectuat de agenția Kyodo News în iunie a arătat că în jur de 66% din japonezi nu sunt convinși că noile măsuri pregătite de executiv vor fi eficace.

„Dat fiind creșterea costului de trai, nu cred că oamenii simt că își pot permite sau să se simtă confortabil să spună că vor copii”, a declarat Anna Tanaka, o tânără japoneză în vârstă de 23 de ani, pentru Reuters.

Numărul de copii care se nasc în Japonia este în scădere de peste patru decenii iar „apetitul” pentru căsătorie și întemeierea unei familii a scăzut, în timp ce îngrijorările financiare au crescut.

IPSS și-a redactat studiul ținând cont de factori precum vârsta medie la care se căsătoresc persoanele și rata estimată a fertilității.

Miho Iwasawa, unul dintre directorii de departament din cadrul instituției, afirmă că creșterea vârstei la care se căsătoresc oamenii afectează direct declinul numărului de nașteri.

Statisticile oficiale arată că în 2020 vârsta medie la care femeile japoneze se căsătoresc pentru prima oară a ajuns la 29,4 ani, cu 3,9 ani mai târziu decât în 1985.

Tot mai puțini copii se nasc în Japonia

Takuya Hoshino, un economist de la Dai-ichi Life Research Institute, afirmă că aceste căsătorii mai târziu în viață duc adesea la familii cu un singur copil, trend care dacă se perpetuează produce un ciclu vicios în care un număr tot mai mic de copii ajung să facă la rândul lor tot mai puțini copii când ajung la maturitate.

Economistul spune de asemenea că, atunci când oamenii au un singur copil, ei își permit să cheltuie mai mult cu el decât familiile din trecut. Însă la nivel societal acest lucru are repercusiuni negative întrucât duce la creșterea costurilor generale cu creșterea unui copil, ceea ce îi descurajează pe unii din a întemeia o familie.

Hoshino amintește în acest sens că taxele de școlarizare percepute de universitățile private s-au cvintuplat între 1975 și 2021, în timp ce cele de la universitățile de stat au crescut de nu mai puțin de 19 ori.

„Provocarea este că nu poate fi identificată nicio singură cauză unică pentru declinul ratei șomajului”, afirmă în schimb Iwasawa de la IPSS.

Potrivit estimărilor guvernamentale, populația Japoniei ar urma să scadă la 87 de milioane de persoane până în 2070, de la 126,15 milioane de persoane în 2020.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro