Sari direct la conținut

Un vast peisaj „încremenit în timp”, descoperit sub gheața Antarcticii

HotNews.ro
Antarctica, Foto: TasFoto, Dreamstime.com
Antarctica, Foto: TasFoto, Dreamstime.com

Oamenii de știință au detectat un vast peisaj ascuns sub gheața Antarcticii, care a avut acum milioane de ani dealuri și văi verzi, potrivit unui studiu publicat marți și citat de AFP.

Peisajul, care este mai mare decât Belgia, a rămas intact pentru o perioadă potențial mai mare de 34 de milioane de ani, dar ar putea fi eliberat de topirea gheții cauzată de încălzirea globală, avertizează cercetătorii britanici și americani care au făcut această descoperire.

„Acesta este un peisaj pe care nimeni nu l-a mai vazut până acum”, a declarat pentru AFP Stewart Jamieson de la Universitatea britanică Durham, autorul principal al studiului publicat în Nature Communications.

Cercetătorii nu au avut nevoie de date noi pentru a-l detecta, ci pur și simplu au folosit o nouă abordare a acestei terra incognita, situată sub stratul de gheață din Antarctica de Est, care este mult mai puțin cunoscută decât suprafața lui Marte.

Pentru a vedea ce se află dedesubt, a fost necesar să se trimită unde radio în gheață, survolată cu avionul, și apoi să se analizeze ecourile, o tehnică cunoscută sub numele de sondaj radioecografic.

Dar desfășurarea acestei operațiuni la scara continentului antarctic – care este mai mare decât Europa – ar fi o provocare majoră. Prin urmare, cercetătorii au folosit imaginile de satelit existente ale suprafeței pentru a „urmări văile și crestele” la o adâncime de peste doi kilometri, a explicat Stewart Jamieson.

Combinând aceste date cu cele provenite de la undele radio, a apărut o imagine a unui peisaj străbătut de râuri, format din văi adânci și dealuri cu vârfuri abrupte, similar cu cele întâlnite astăzi pe suprafața Pământului.

„A fost ca și cum te-ai uita pe fereastra unui avion și ai vedea o regiune muntoasă dedesubt”, explică glaciologul, care compară acest peisaj cu regiunea Snowdonia din nordul Țării Galilor.

Amenințarea climatică

Această zonă de 32.000 de kilometri pătrați a fost cândva acoperită de păduri și casă, probabil, pentru animale. Înainte ca gheața să o acopere și să o „înghețe în timp”.

Este dificil de determinat cu exactitate când peisajul a fost expus ultima dată la Soare, dar estimările sugerează că a fost acum cel puțin 14 milioane de ani. „Bănuiala” profesorului Jamieson este că a fost acum mai mult de 34 de milioane de ani, când Antarctica a început să înghețe.

Cercetătorii găsiseră anterior un lac de mărimea unui oraș sub gheața Antarcticii, iar autorii studiului speră să scoată la iveală și mai multe peisaje.

Doar că încălzirea globală ar putea amenința ultima lor descoperire.

Din fericire, peisajul se află la mai mulți kilometri de marginea calotei glaciare, ceea ce ar trebui să îl protejeze de expunerea viitoare la lumină.

Un alt factor liniștitor este faptul că această lume ascunsă nu a fost afectată de retragerea gheții în timpul perioadelor anterioare de încălzire – cum ar fi perioada pliocenă, de acum 3 până la 4,5 milioane de ani.

Dar încă nu știm care va fi „punctul de inflexiune” climatic pentru o „reacție necontrolată” a topirii gheții, subliniază profesorul Jamieson.

Luni, un studiu a avertizat că topirea calotei de gheață din Antarctica de Vest vecină ar putea să se accelereze considerabil în următoarele decenii. Chiar dacă lumea își va respecta angajamentele de limitare a încălzirii globale. (foto: TasFoto, Dreamstime.com)

NoTĂ: Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro