„Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem”. Peste 100 de țări cer o anchetă asupra măsurilor OMS în cazul COVID-19
”Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem.” Astfel și-a început discursul secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea lucrărilor Adunării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) prin videoconferință.
Adunarea se întrunește pentru a evalua posibilitatea unei investigații cu privire la originile Sars-Cov-2. Un proiect de rezoluție al UE și al Australiei solicită lansarea „unui proces de evaluare” cât mai curând posibil pentru a examina răspunsul internațional asupra sănătății și măsurile luate de Organizație ca răspuns la pandemie.
Proiectul de rezoluție a primit până în prezent sprijin din partea a 116 țări. Textul, publicat de Reuters, va fi prezentat marți Adunării OMS, dar are nevoie de sprijinul a două treimi din cei 194 de membri. Beijingul s-a opus ideii de investigație internațională cu privire la pandemie. Proiectul, însă, nu menționează China sau Wuhan.
Dar Guterres avertizează: „Nu este momentul pentru a declanșa o investigație. Nu am văzut multă unitate între țări în lupta împotriva coronavirusului. Și multe state au ignorat recomandările OMS”. Acesta este motivul pentru care secretarul organizației solicită ca cele 194 de state prezente să rămână unite. Pentru moment. „Când vom lăsa în urmă pandemia, atunci da, va trebui să ajungem la cercetarea responsabilităților.”
Marele exclus al Adunării este Taiwanul, care a confirmat că nu a primit nicio invitație și a criticat China pentru „intimidare”. Potrivit Beijingului, prezența Taiwanului la Adunare ar fi fost posibilă doar după recunoașterea prealabilă a principiului „o singură Chină”, deoarece statul chinez consideră insula o parte a teritoriului său, destinată reunificării, chiar și cu folosirea forței.
Deși nu face parte din OMS, Taiwanul ar fi dorit să participe pentru a împărtăși din experiența sa de succes în lupta împotriva coronavirusului, deoarece a raportat doar 440 de cazuri și șapte decese, datorită activității intense de diagnostic și prevenire.
„Ministerul de Externe își exprimă regretul profund și nemulțumirea că Organizația Mondială a Sănătății a cedat presiunii guvernului chinez și continuă să ignore dreptul la sănătate al celor 23 de milioane de oameni din Taiwan”, a declarat ministrul de externe al insulei, Joseph Wu.
„China s-a comportat deschis, transparent și responsabil în lupta împotriva Covid 19”, a declarat la rândul său președintele chinez Xi Jinping în discursul de luni. China „consideră securitatea sanitară globală responsabilitatea sa”. Liderul este de acord cu Guterres: „Se va face o investigație exhaustivă, bazată pe știință și efectuată cu profesionalism, dar numai atunci când situația de urgență va fi sub control”.
China, care lucrează acum la dezvoltarea și distribuția unui vaccin, va face din acesta „un bun public global”, imediat ce va deveni disponibil, a dat asigurări șeful statului chinez. Și a promis două miliarde de dolari în următorii doi ani pentru a combate efectele pandemiei și criza economică provocată de Covid 19, în special în țările în curs de dezvoltare.
SURSA: RADOR, LA REPUBBLICA