„Unde naiba sunt datele?” Administrația Biden devine tot mai frustrată din cauza CDC
Statele Unite se bazează tot mai mult pe date venite din alte țări sau puse la dispoziție de companiile farmaceutice privind eficacitatea în timp a vaccinurilor anti-Covid, oficialii administrației Biden devenind tot mai frustrați din cauza CDC-ului american, relatează Axios.
Mai exact, administrația Biden este frustrată de lipsa de vizibilitate internă a datelor colectate de Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor în contextul în care încearcă să țină sub control răspândirea variantei Delta a coronavirusului.
Frustrarea oficialilor americani a crescut după ce vinerea trecută au fost publicate mai multe studii privind eficacitatea vaccinurilor:
- un studiu realizat în Africa de Sud a descoperit că vaccinul Johnson & Johnson este eficace împotriva variantei Delta, în special în ceea ce privește prevenirea deceselor;
- Public Health England a publicat date colectate până la sfârșitul lunii iulie care arată că persoanele vaccinate au o probabilitate mai scăzută de a contracta varianta Delta dar, odată infectați, ar putea transmite coronavirusul la fel de ușor ca persoanele care nu s-au imunizat anti-Covid;
- mai devreme în cursul săptămânii trecute Imperial College din Londra a publicat un studiu care a dezvăluit că eficacitatea vaccinurilor a scăzut semnificativ în prevenirea simptomelor odată cu răspândirea variantei Delta.
CDC a publicat între timp la rândul său date privind eficacitatea vaccinurilor în rândul americanilor mai în vârstă. Însă informațiile publicate au vizat doar datele publicate până în luna aprilie, înainte ca varianta Delta să devină dominantă în Statele Unite.
Centrul a publicat de asemenea două studii mai mici cu privire la eficacitatea vaccinurilor care a inclus date colectate inclusiv până în luna iunie însă doar din anumite locuri din SUA.
Rochelle Walensky, directoarea CDC, a declarat săptămâna trecută că instituția pe care o conduce „lucrează activ” pentru a-și actualiza datele „în contextul variantei Delta”.
Însă cultura organizațională a CDC de a prezenta datele doar când sunt gata pentru publicare, nu și cele preliminare. Acest lucru este de înțeles pentru oamenii de știință însă îi frustrează pe oficialii responsabili de combaterea pandemiei care sunt nevoiți să ia decizii în timp real, potrivit unei surse familiare cu discuțiile dintre aceștia.
„Acolo este tensiunea, este în genul ‘Unde naiba sunt datele’”, a declarat sursa pentru Axios.
John Moore, un virusolog de la prestigioasa universitate Cornell afirmă însă că „țările cu sisteme de sănătate centralizate au avantajele în cazul de față. SUA nu funcționează așa”.
„Aceasta este o problemă veche de tot, CDC-ul de astăzi n-are nimic de-a face cu ea”, adaugă aceasta.
Nemulțumirile sunt de asemenea în creștere întrucât administrația Biden încearcă să își dea seama cât de protejați sunt față de coronavirus americanii din diferitele grupe de vârstă și pentru cât timp ca să decidă cu privire la necesitatea administrării unei a 3-a doze a unui vaccin anti-Covid.
Însă în timp ce oficialii de la Casa Albă așteaptă mai multe informații de la CDC, companiile de medicamente și alte țări le-o iau înainte.
Eric Topol, vicepreședinte executiv al Scripps Research, un ONG american de cercetări medicale, a notat pe Twitter:
„Gândiți-vă doar că trăim într-o țară care este incapabilă să ne spună câte din persoanele vaccinate sau nevaccinate necesită spitalizare din cauza Covid. Sau că nu avem mai multe date despre ele. Sau că nu putem urmări infecțiile după vaccinare. Mulțumim @CDCgov”.
Citește și: